September 13, 2016

12.09.2016: Порошенко закликав G7 і ЄС не визнавати результати виборів до Держдуми РФ

Порошенко закликав G7 і ЄС не визнавати результати виборів до Держдуми РФ
Порошенко закликав G7 і ЄС не визнавати результати виборів до Держдуми

Головні події і теми дня 12.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко закликав G7 і ЄС не визнавати результати виборів до Держдуми РФ.
  • Суддю Чауса оголосили в розшук.
  • На Рівненщині затримано прокурора, який "кришував" незаконний видобуток бурштину.

В Україні

  • Кабінет міністрів змінив порядок нарахування субсидій пенсіонерам, що не працюють. Відтепер при розрахунку доходів до уваги береться лише їхній прибуток за попередній перед зверненням місяць.
  • Слідча група військової прокуратури, СБУ та Національної поліції затримала в Рівненській області прокурора та двох його спільників, яких підозрюють в організації незаконного видобутку бурштину.
  • Суд прийняв рішення про оголошення до всеукраїнського розшуку судді Чауса, якого Верховна Рада дозволила притягнути до відповідальності. Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявляє, що оголосить його до міжнародного розшуку через Інтерпол.
  • Міністр фінансів Данилюк вважає державний бюджет нинішнього року нереалістичним і вимагає скорочення витрат для повернення до параметрів, погоджених з міжнародними кредиторами.
  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб запланував продаж основних засобів 30 банків-банкрутів. Крім того, фонд направив запит уряду про виділення кредиту на суму в 7,9 млрд грн, яких йому не вистачає для виплати вкладникам ліквідованих банків. Для цього Кабмін збирається залучити необхідні кошти, випустивши облігації з терміном погашення 15 років під 10% річних.
  • Глава НБУ Гонтарева заявила, що валютні обмеження можуть бути скасовані, якщо буде створено макроекономічні передумови, і введено обмеження для виведення капіталу через низькоподаткові юрисдикції, включаючи автоматизований обмін інформацією з фіскальними органами інших країн.
  • Курс гривні зміцнився незначним чином: 26,63 ₴/$ (-0,04 грн), 29,90 ₴/€ (-0,16 грн), 4,09 ₴/10₽ (-0,06 грн).

Війна

  • Ситуація в зоні конфлікту на Донбасі залишається складною, обстріли бойовиків не припиняються ані на добу. Важка обстановка склалася в околицях Маріуполя, де бойовики використовували важку артилерію, в передмістях Донецька, Авдіївці, в населених пунктах поблизу траси Горлівка-Донецьк та у Зайцевому. У прифронтовій зоні в Станично-Луганському районі в результаті перестрілки загинули 2 та поранено 5 військовослужбовців.
  • Глава Донецької військово-цивільної облдержадміністрації Жебрівський заявив, що "логістичні центри" поблизу контрольних пунктів пропуску не працюють у зв'язку з тим, що фури з продуктами потрапляють на окуповану територію через "сіру зону".
  • Міністр регіонального розвитку Зубко стверджує, що Україна не може припинити постачання питної води на окуповану територію, оскільки таким чином надає гуманітарну допомогу українцям, які там проживають.

Україна й світ

  • Президент Порошенко на зустрічі з послами держав "великої сімки" та ЄС закликав їхнє керівництво не визнавати вибори в Російській Федерації. Заступник голови Центральної виборчої комісії Магера вважає, що включення Криму до виборчого процесу в Росії зробить більшість складу Державної Думи нелегітимним. Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що вибори до російського парламенту не призведуть до розриву дипломатичних відносин з Росією. Однак, якщо ПАРЄ визнає повноваження російської делегації, незважаючи на вибори в Криму, Україна готова припинити свою участь в Асамблеї.
  • Клімкін вважає, що змусити РФ виконувати міжнародні зобов'язання може політичний тиск, продовження санкцій та подача позовів до міжнародних судів. Цього тижня Україна подає позов до суду ООН у зв'язку із порушенням Росією Конвенції з морського права.
  • На думку експерта-економіста Кушнірука, Росія не зможе вплинути на рішення про виділення третього траншу кредиту Україні, незважаючи на невирішене питання з поверненням "кредита Януковича". Головна умова - виконання взятих на себе Україною зобов'язань.
  • Міністерство фінансів заявило про готовність до проведення досудових переговорів з Росією з питання кредиту, що його не було повернуто. Суд Лондона почне розгляд справу наприкінці січня 2017 року.
  • Представники білоруської опозиції закликали міжнародну громадськість не визнавати вибори до Палати представників парламенту і стверджують, що в ході виборчого процесу було зафіксовано чисельні фальсифікації та маніпуляції. Зовнішньополітична служба ЄС наполягає на продовженні реформи виборчої системи Білорусі.

Тренди

  • На думку аналітика центру Разумкова Мельника, останні події в Росії свідчать про підготовку до повномасштабної війни. До них він відніс мобілізацію електорату перед виборами до Державної Думи, відносне "перемир'я" в Сирії, проведення низки позапланових перевірок бойової готовності частин Західного та Південного військового округів і повномасштабних навчань "Кавказ-2016". На нараді в російському Генеральному штабі відкрито говорилося, що Росія стоїть на порозі війни.
  • Скандали навколо Одеського припортового заводу тривають. Заступник голови правління ОПЗ виграв справу в суді у НАБУ та зберіг за собою посаду, незважаючи на звинувачення в розкраданні державних коштів. Фонд державного майна оголосив, що готовий продати ОПЗ за $200 млн, при тому, що борги підприємства перед компанією Ostchem олігарха Фірташа становлять $193 млн. Низка депутатів фракції Блоку Порошенка звинувачують голову Одеської облдержадміністрації Саакашвілі в лобіюванні інтересів певних покупців перед приватизацією ОПЗ. Саакашвілі у відповідь заявив, що завод контролюють організовані
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment