September 06, 2016

05.09.2016: Телеканал "Інтер" заблоковано

Телеканал "Інтер" заблоковано
Телеканал "Інтер" заблоковано

Головні події і теми дня 05.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Телеканал "Інтер" заблоковано.
  • На Донбасі під час "перемир'я" поранено сімох військовослужбовців ЗСУ та прикордонника.
  • Порошенко присвоїв звання Героя України двом захисникам Донецького аеропорту посмертно.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман повідомив про запуск Міжвідомчого центру з боротьби з контрабандою на митниці та початку роботи 20 мобільних груп.
  • Уряд планує закласти до бюджету наступного року 40 млрд грн на будівництво та ремонт доріг. Міністр інфраструктури Омелян повідомив про плани щодо початку будівництва автомагістралі Львів - Херсон у  2017 році.
  • Скандал навколо телеканалу "Інтер" триває. Навколо будівлі центрального офісу каналу в Києві зведено паркан, активісти та бійці добровольчих батальйонів проводять пікет з вимогою закриття "Інтера". Керівництво телеканалу заявило про вчинення мітингувальниками злочину шляхом перешкоджання професійній діяльності журналістів. Увечері за допомогою співробітників поліції працівникам каналу вдалося покинути будівлю.
    Міністр внутрішніх справ Аваков повідомив, що співробітники відомства продовжують вивчення документів про співпрацю "Інтера" з владою самопроголошеної "Донецької народної республіки", але поки ще не змогли знайти в діях журналістів складу злочину.
    Національна рада з питань телебачення та радіомовлення повідомила, що у неї не вистачає повноважень для позбавлення телеканалу ліцензії на мовлення. За словами голови ради Артеменко, процедура припинення дозволу може тривати роками.
    Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Міятович і посольство США в Україні засудили підпал будівлі телеканалу.
  • Міністр фінансів Данилюк переконаний, що МВФ ухвалить рішення про виділення чергового траншу кредиту Україні 15 вересня, проте розклад роботи ради директорів на цю дату на офіційному сайті Фонду відсутній. За словами Данилюка, всі основні положення зміненого меморандуму про співпрацю з МВФ вже узгоджено, залишилися лише технічні питання.
  • Курс гривні продовжив падіння після вихідних: 26,79 ₴/$ (+0,15 грн), 29,88 ₴/€ (+0,07 грн), 4,14 ₴/10₽ (+0,09 грн). НБУ продав банкам на аукціоні чергові $30 млн. Чиновники Нацбанку стверджують, що виділення кредиту МВФ заспокоїть валютний ринок. За підсумками серпня регулятор повідомив про зростання золотовалютних резервів до $14,1 млрд.

Війна

  • Незважаючи на заяви штабу антитерористичної операції про те, що режим припинення вогню "практично дотримується", зафіксовано понад 20 випадків обстрілів з боку бойовиків. Спостерігачі на окупованій території та у прифронтовій зоні повідомляють, що режим тиші знову порушено. У зоні бойових дій в промзоні Авдіївки поранено військовослужбовця. Двоє солдатів підірвалися на міні в Красногорівці. Ще чотирьох військовослужбовців та прикордонника поранено в результаті підриву гранати в медичному автомобілі в Станично-Луганському районі.
  • Генеральний штаб повідомив про завершення формування оперативного військового резерву в кількості 85 тисяч військовослужбовців. Начальник Генштабу Муженко повідомив про готовність Збройних сил до відбиття широкої агресії Росії.
  • Президент Порошенко присвоїв посмертно звання Героя двом захисникам Донецького аеропорту.

Україна й світ

  • Генпрокурор Луценко повідомив про досягнення домовленості з прокуратурою Кіпру про спільну діяльність проти відмивання доходів колишніми високопосадовцями України та їхнім оточенням. Журналісти дізналися, що Луценко їздив на Кіпр з Грановським - неофіційним "куратором" парламентської фракції Блоку Порошенко, якого також називають "смотрящим" від бізнес-партнера президента над Генпрокуратурою.
  • Профільний комітет Європарламента погодив надання Грузії візової лібералізації.
  • Після зустрічей на саміті "великої двадцятки" з лідерами провідних західних країн президент РФ Путін заявив про повернення до "нормандського" формату переговорів щодо врегулювання на Донбасі. Канцлер Німеччини Меркель стверджує, що під час відсутності президента Порошенко на саміті жодних рішень щодо України прийнято не було.
  • МЗС Німеччини спростувало висловлювання міністра Штайнмайера щодо підготовки нової угоди про перемир'я на Донбасі, заявивши, що "міністр виступав на нерідній мові і його неправильно зрозуміли".

Тренди

  • Українські ЗМІ повідомили про підвищення рейтингу голови НБУ Гонтаревої у щорічному світовому табелі про ранги голів центробанків, проведеному виданням Global Finance. Дійсно, рейтинг Готаревой підвищився до B +, однак він не досяг показника 2012 року, коли НБУ керував Арбузов. Україна, як і раніше, знаходиться в хвості рейтингу, а очолили його голови центробанків Великобританії та Росії. У 1997 році голова НБУ Ющенко посів у світовому рейтингу шосте місце.
  • Олігарх Ахметов продав збагачувальну фабрику "Колосниковська", що знаходиться на окупованій території, уродженцю Макіївки Чмілеву, який працював директором макіївської збагачувальної фабрики "Пролетарська". Продаж може свідчити про намір осіб, наближених до керівництва "ДНР", зокрема, колишнього голови одного з донецьких райвиконкомів Бобкова, повністю підпорядкувати собі процес збагачення вугілля, щоб мати можливість легалізації вугілля, видобутого в "копанках", при продажі його державними шахтами на неокуповану територію.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment