September 04, 2016

03.09.2016: Порошенко впевнений в отриманні безвізового режиму і траншу МВФ

Порошенко впевнений ув отриманні безвізового режиму і траншу МВФ
Порошенко впевнений ув отриманні безвізового режиму і траншу МВФ

Головні події і теми дня 03.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко впевнений ув отриманні безвізового режиму і траншу МВФ.
  • В Україні проводяться масштабні збори резервістів.
  • На сайті НАЗК з'явилися перші декларації чиновників.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що підстав для девальвації національної валюти немає. У НБУ є достатньо резервів; крім того, він очікує отримання чергового траншу кредиту МВФ і надання кредитних гарантій США, що помітно зміцнить стабільність валютного ринку.
  • З 3 по 12 і з 12 по 24 вересня в Україні буде проведено перепідготовку резервістів 9 бригад із бойовими стрільбами.
  • На сайті Національного агентства по запобіганню корупції з'явилися перші електронні декларації.
  • Опозиційний блок заявив, що не братиме кошти з бюджету на фінансування партії.

Київ

  • Агентство Standard & Poor знизило кредитний рейтинг столиці до переддефолтного з негативним прогнозом. Це пов'язано з рішенням влади Києва про перенесення на 2017 рік терміну погашення облігацій, запланованого на осінь поточного року.

Війна

  • Бойовики неодноразово порушували перемир'я протягом доби. Мінометного обстрілу бойовиків зазнали позиції українських військ у промзоні Авдіївки. Спорадичний вогонь зафіксовано на всіх ділянках фронту. Українська армія у відповідь вогню не відкриває. За офіційними даними, втрат серед військовослужбовців немає.
  • Помічник голови СБУ Тандіт повідомив, що відома українській стороні кількість осіб, яких утримують донбаські "республіки", збільшилася до 109 осіб. За його словами, Україна неодноразово пропонувала обмін "усіх на всіх", проте поки ці пропозиції не знайшли відповіді в "ДНР" та "ЛНР".
  • Міністр у справах окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Черниш повідомив, що спільна комісія ООН, Світового Банку та ЄС оцінила витрати на відновлення Донбасу в $ 1,52 млрд, із них $ 1,237 млрд - на інфраструктуру і соціальні послуги. Для виконання програми відновлення миру на Донбасі Кабмін планує найближчим часом створити координаційну раду, яка буде складатися з представників центральних і місцевих органів влади.

Україна й світ

  • Армія Литви передала Україні боєприпаси, які залишилися в неї з часів СРСР і яких вона не потребує у зв'язку з переходом на озброєння НАТО. Транспортні витрати оплатить Україна.
  • Єврокомісар із закордонних справ Федеріка Могеріні стверджує, що в ЄС немає розбіжностей щодо режиму санкцій проти Росії. На саміті ЄС у жовтні обговорюватимуть питання про продовження санкцій на основі аналізу виконання Росією Мінських домовленостей. За словами Могеріні, виконання сторонами "режиму тиші", який настав 1 вересня, вселяє надію на можливе досягнення миру на Донбасі.

Тренди

  • Єврокомісар із європейської політики сусідства та розширення Хан уважає, що рішення про надання візової лібералізації для України буде прийнято до кінця року після узгодження механізму його швидкої відміни. Президент Порошенко висловив упевненість, що безвізовий режим буде запроваджено для громадян України вже восени. При цьому українська влада не наголошують на тому, що "безвізовий режим" не означає скасування наявності всіх документів, необхідних для в'їзду в ЄС, і того, що рішення про допуск на територію Євросоюзу прийматиме прикордонник країни, в яку в'їжджає громадянин.
  • Міністр із питань окупованих територій і ВПЛ Черниш заявив, що закон про "вільну економічну зону Крим" має бути скасовано. Закон діє досі, незважаючи на обіцянки президента Порошенка і депутатів правлячої коаліції. На території Криму функціонують кілька великих підприємств з українськими власниками, в тому числі "Кримський титан".

Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment