August 27, 2016

26.08.2016: НБУ поки не має наміру підтримувати курс гривні

НБУ поки не має наміру підтримувати курс гривні
НБУ поки не має наміру підтримувати курс гривні

Головні події і теми дня 26.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НБУ поки не має наміру підтримувати курс гривні.
  • Україна готова на серйозні компроміси заради звільнення заручників.
  • На великому хабарі затримано в.о. ректора авіаційного університету.

В Україні

  • Журналісти видання "Схеми" опублікували матеріали про майно колишнього генерального прокурора Шокіна, що свідчать про наявність у членів його сім'ї нерухомості за кордоном. Шокін погрожує журналістам кримінальним переслідуванням за "поширення сфальсифікованої інформації".
  • Національне антикорупційне бюро затримало на хабарі виконуючого обов'язки ректора авіаційного університету. Він вимагав винагороду в $ 170 тис від викладача за присвоєння вченого звання професора.
  • НБУ випустив 1 млн ювілейних купюр номіналом 20 грн до 160-річчя від дня народження видатного українського поета Івана Франка.
  • Офіційний курс гривні продовжує знижуватися: 25,44 ₴ / $ (+0,11 грн), 28,72 ₴ / € (+0,12 грн), 3,93 ₴ / 10₽ (+0,03 грн). Керівництво НБУ вважає коливання курсу допустимими і не планує виходити на ринок з інтервенціями. Курс купівлі-продажу готівкових доларів на чорному ринку коливається в діапазоні 26,20-26,28 грн.

Війна

  • Ескалація конфлікту на сході не спадає. Важкі бої тривають у промзоні Авдіївки і Попаснянському районі. За офіційними даними, один військовослужбовець загинув, ще 2 - поранені. З важкої артилерії обстріляне село Архангельське в 20 км від лінії фронту. На КПВВ Мар'їнка поранено мирного жителя. Під Широкино снайпер убив волонтера з Львівської області. З настанням ночі обстріли різко посилилися. Під вогонь потрапили житлові квартали Донецька, Макіївки, Яковлівки, Горлівки. Бойовики і російська армія ведуть артилерійський вогонь із житлового сектора, після декількох залпів змінюють дислокацію. Головне управління розвідки стверджує, що "гуманітарні конвої" вивозять з Донбасу промислове обладнання і майно українських громадян. У нинішньому "конвої" вивезено обладнання Стаханівського вагонобудівного заводу.
  • Росія продовжує постачати на окуповану територію Донбасу військове спорядження і техніку залізничним транспортом. У Сорокино (колишній Краснодон) прибув склад із боєприпасами, в Моспіно - 4 цистерни з дизпаливом.
  • У Мінську відбувся черговий етап переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Прес-секретар українського представника Кучми повідомила, що Україна готова йти на серйозні компроміси заради звільнення заручників, проте це не стосується амністії бойовиків. Радник голови СБУ Тандіт стверджує, що бойовики підтвердили факт перебування у в'язниці 47 українців. Україна вимагає безстрокового припинення вогню на Донбасі з 1 вересня, коли починається навчальний рік у школах.
  • Полк особливого призначення Національної гвардії "Азов" виводять із Маріуполя. Військовослужбовці нестимуть службу на блокпостах далеко за межами зони бойових дій у Запорізькій області.

Україна й світ

  • Ощадбанк подав позов до Паризького арбітражу проти уряду РФ по відшкодуванню збитків, нанесених у результаті окупації Криму. Загальна сума позову становить $ 1 млрд. Російська влада відмовилася від участі в процесі. Остаточне слухання справи призначене на березень 2017 року.
  • Міністр із євроінтеграції Климпуш-Цинцадзе вважає, що Україна отримає візову лібералізацію у жовтні.
  • Олігарх Ахметов відмовився від продажу своїх російських шахт, а виділяє їх в особливий холдинг.

Тренди

  • Реформа МВС буксує. У пресі постійно публікуються повідомлення про злочини, вчинені працівниками відомства. Черговим гучним скандалом стало проходження атестації лейтенантом поліції, засудженим за резонансне вбивство студента Індила в 2012 році. У Харківській області затримано співробітника МВС, який організував злочинне угрупування, пов'язане з убивствами. У Миколаївській області за вбивство затримано трьох поліцейських.
    Міністр внутрішніх справ Аваков стверджує, що процес переатестації нової поліції завершиться вже цієї осені, однак, на думку спостерігачів, реформа МВС була проведена тільки на папері, а злочинність невпинно зростає.
    Глава Національної поліції Деканоїдзе пішла у відпустку "за сімейними обставинами". У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про відсторонення від посади міністра Авакова, який є одним із ключових гравців в уряді від партії "Народний фронт". Відставка може спричинити порушення балансу сил в органах влади і розвал правлячої коаліції Народного фронту і Блоку Порошенка, що може призвести до дострокових парламентських виборів. При цьому члени Центральної виборчої комісії, повноваження яких закінчилися в червні 2014 роки, досі не переобрані.
  • ЗМІ повідомили, що очільник президентської адміністрації Ложкін збирається йти у відставку. На цю посаду можуть бути призначені його заступники Єлісєєв або Ковальчук, або посол у США Чалий. Причиною звільнення Ложкіна називають утому від безрезультатної роботи.
  • Обшуки в IT-компаніях призводять до масового виїзду програмістів з України. Багато фірм переїжджають до Європи цілими офісами або переводять своїх співробітників по одному. Правоохоронні органи проводять проти таких компаній слідчі дії і відкривають кримінальні провадження, розглядаючи їх як джерело наживи. Президент холдингу КМ-Core Уткін, на одному з підприємств якого пройшов обшук, після зустрічі з президентом України заявив, що Порошенко пообіцяв вирішити питання протягом тижня. Однак, за словами Уткіна, його цікавить тільки результат, а не процес.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment