August 29, 2016

22—28 серпня 2016 Україна: Головні події і теми тижня

Головні теми тижня 22—28 серпня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

25-річчя української незалежності – МВФ знову відклав розгляд виділення траншу кредиту для України – Уряд намагається збалансувати проект бюджету – Тиск на українські IT-компанії не слабшає – Електронне декларування доходів чиновників – на 1 вересня! – Криве Озеро – вирок "новій поліції" – Нормандсько-мінське перемир'я – Прокуратура України пред'явила підозру вищим посадовцям РФ

25-річчя української незалежності

У Києві гучно відсвяткували День незалежності. На честь свята було проведено військовий парад за участю військовослужбовців різних родів військ і бойової техніки. Після параду в центрі столиці відбувся "Марш нескорених", в якому взяли участь бійці добровольчих батальйонів, родичі загиблих під час бойових дій на Донбасі і героїв Небесної сотні.
Парад на честь Дня незалежності у Києві
Парад на честь Дня незалежності у Києві
Фонд "Демократичні ініціативи" провів соціологічне опитування щодо досягнень незалежної України. Згідно з його результатами, майже половина респондентів не вважає Україну справді незалежною державою. При цьому більшість опитаних підтвердили, що вони б проголосували "за" незалежність на референдумі, якби його проводили зараз. На думку українців, держава досягла успіхів тільки у трьох напрямках - формування української нації, забезпечення рівноправності національних меншин і гендерної рівності. Провальними українці вважають ситуацію в судовій системі, боротьбі зі злочинністю та корупцією, забезпеченні соціальної справедливості, економічному розвитку, охороні здоров'я, проведенні чесних виборів і захисті соціально вразливих верств населення - тобто в забезпеченні основних функцій держави. Більшість опитаних уважають, що Україна може подолати існуючі труднощі, але тільки у віддаленій перспективі. Найбільш прийнятним механізмом державного устрою респонденти вважають демократію.
Більшість експертів уважає чверть століття незалежності України періодом утрачених можливостей, незважаючи на величезний стартовий потенціал. Наразі не видно реальної політичної сили, яка могла б об'єднати країну та очолити рішучі реформи.

МВФ знову відклав розгляд виділення траншу кредиту для України

МВФ не буде розглядати в серпні питання про виділення Україні наступного траншу кредиту розширеної допомоги (EFF). На думку міністра фінансів Данилюка, рішення залежить від уведення в експлуатацію системи електронного декларування доходів держслужбовців, яке заплановане на 1 вересня.
МВФ знову відклав розгляд українського питання
МВФ знову відклав розгляд українського питання
Тим часом офіційний курс гривні продовжує знижуватися і досяг рівня 25,44 ₴ / $. Керівництво НБУ вважає коливання курсу допустимими і не планує виходити на ринок з інтервенціями. Курс купівлі-продажу готівкових доларів на чорному ринку коливається в діапазоні 26,20-26,28 грн. На думку експертів-економістів, курс і надалі знижуватиметься. На ринок тиснуть інфляційні очікування, продавці не поспішають позбавлятися від доларів, а попит на валюту зростає. За різними оцінками, до кінця року він може досягти позначки 27-30 ₴ / $, в залежності від того, отримає Україна черговий транш від МВФ чи ні.

Уряд намагається збалансувати бюджет наступного року

Кабінет міністрів має намір представити проект бюджету на 2017 рік до Верховної Ради до дати, визначеної Конституцією - 15 вересня. Розробка документа йде в закритому режимі, міністерство фінансів стверджує, що він практично готовий. Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що бюджет має бути максимально реалістичним і будуватися на основі реальних доходів і припустимого дефіциту, який не зруйнує макроекономічної стабільності.
Загалом уже зрозуміло, за рахунок чого уряд намагатиметься збалансувати бюджет. Одним із таких джерел стане підвищення ставок акцизів на тютюнову і горілчану продукцію, екологічного податку та рентної плати. За словами міністра фінансів Данилюка, такі заходи дозволять поповнити бюджет на 5 млрд грн.
Окрім того, чиновники Кабміну нарешті зрозуміли, що без розвитку малого і середнього бізнесу стійкі надходження в економіку отримати складно, тому Данилюк запропонував увести на 5 років податкові канікули для підприємців з обігом менш ніж 3 млн грн на рік (близько $ 120 тис). Крім того, було прийнято перелік заходів із дерегуляції господарської діяльності підприємств на 2016-2017 рр. План складається зі 114 пунктів і містить спрощення умов ведення бізнесу в харчовому, аграрному, будівельному, телекомунікаційному секторах та в енергетиці. Планується скоротити кількість контролюючих органів, відкрити доступ до переліку публічних послуг, провести додаткові заходи в податковій сфері та на митниці. Уряд скасував Держслужбу інтелектуальної власності. Її функції та підрозділи, включаючи Укрпатент, буде передано Мінекономрозвитку. Чиновники міністерства наголошують, що виконання плану багато в чому залежатиме від законодавчої діяльності Верховної Ради.

Зростання ВВП безпосередньо пов'язане з поліпшенням інвестиційного клімату, на який упливатиме не тільки дерегуляція та скорочення кількості дозвільних процедур, а й отримання грошей від МВФ та інших фінансових донорів. А це, своєю чергою, залежить від реальних результатів у боротьбі з корупцією та дійсно незалежної судової системи. Запевнення прем'єр-міністра Гройсмана про те, що він буде особисто супроводжувати іноземний бізнес, інвесторів не вразили, про що свідчить провал приватизаційного конкурсу з продажу Одеського припортового заводу.
Остаточний проект бюджету та заплановані зміни податкового законодавства Кабмін хоче представити для обговорення на початку вересня.

Тиск на українські IT-компанії не слабшає

СБУ знову обшукала офіс ІТ-компанії
СБУ знову обшукала офіс ІТ-компанії
Правоохоронні органи розглядають IT-компанії як джерело наживи. Проти посадових осіб таких фірм відкриваються кримінальні провадження. Одним із методів тиску є обшуки, під час яких вилучається обладнання і порушується життєдіяльність підприємств. 22 серпня слідчі СБУ провели обшук в одній із компаній холдингу "КМ Core", яка займається впровадженням комплексної автоматизації великих підприємств. Відомий підприємець та меценат Уткін, який очолює холдинг, після зустрічі з президентом України заявив, що Порошенко пообіцяв "вирішити питання" протягом тижня. Однак, за словами Уткіна, його цікавить тільки результат, а не процес.
Обшуки в IT-компаніях призводять до масового виїзду програмістів з України. Багато фірм переїжджають до Європи цілими офісами або переводять своїх співробітників по одному.

Електронне декларування доходів чиновників - на 1 вересня!

Президент Порошенко стверджує, що електронне декларування доходів чиновників запрацює з 1 вересня. Такі ж заяви робить прем'єр-міністр Гройсман. Міжнародні донори та західні партнери вважають таку систему наріжним каменем боротьби з корупцією. Про це ж свідчать спроби посадових осіб і депутатів зірвати запуск та функціонування декларування. При цьому залишається відкритим питання про достатність заходів захисту даних, про що попереджає державна служба спеціального зв'язку - структура, відповідальна за захист інформації. Показово, що за провал ніхто з чиновників відповідальності не поніс.
Посол ЄС в Україні Томбінський в останньому інтерв'ю, яке він дав перед ротацією, заявив, що українська влада втратила довіру до себе, що призвело до ослаблення міжнародних позицій країни. Він підтвердив, що введення в експлуатацію системи електронного декларування є останньою умовою для прийняття ЄС рішення про візову лібералізацію для України. Низка аналітиків пов'язують відмову ради директорів МВФ розглядати виділення траншу кредиту для України з провалом запуску декларування.
Більшість експертів сходяться на думці, що формально систему буде запущено 1 вересня, проте, чи стане вона ефективним інструментом боротьби з корупцією, покаже час.

Криве Озеро - вирок "нової поліції"

У селі Криве Озеро Миколаївської області сталося резонансне вбивство - шестеро співробітників поліції побили, а потім застрелили місцевого жителя. Трьох поліцейських взято судом під варту, одному з них оголошено підозру у вбивстві. Начальник Національної поліції Деканоїдзе розформувала Кривоозерське відділення. Призначено нового начальника обласного управління поліції.
Трьох поліціянтів заарештовано за звинуваченням у вбивстві
Трьох поліціянтів заарештовано за звинуваченням у вбивстві
Убивство у Кривому Озері змусило громадянське суспільство провести паралелі з подіями у Врадіївці 2013 року. Більшість реформ у Міністерстві внутрішніх справ проведені тільки на папері, а "атестація" була формальною, оскільки більшість одіозних співробітників міліції продовжують службу в новій поліції. Міністр внутрішніх справ Аваков стверджує, що процес переатестації нової поліції завершиться вже цієї осені, однак, на загальну думку спостерігачів, її було проведено лише на папері, а злочинність невпинно зростає.
Реформа МВС буксує. У пресі постійно публікуються повідомлення про злочини, вчинені працівниками відомства. Черговим гучним скандалом стало проходження атестації лейтенантом поліції, засудженим за резонансне вбивство студента Індила у 2012 році. У Харківській області затримано співробітника МВС, який організував злочинне угрупування, пов'язане з убивствами. При цьому в багатьох випадках співробітники поліції виявляють непрофесіоналізм при затриманнях озброєних злочинців, що призводить до їхньої загибелі та псування майна.
Громадські активісти зазначають, що в демократичній державі події, подібні тій що сталася у Миколаївській області, призвели б до відставки міністра внутрішніх справ та осіб, відповідальних за скоєне.

Деякі експерти вважають, що інцидент буде використано президентською командою для ослаблення позицій міністра внутрішніх справ Авакова та подальшого його витіснення з посади. Це дозволить Порошенкові отримати контроль над останньою силовою структурою, яка зараз контролюється союзниками по правлячій коаліції - партією "Народний фронт". Народний фронт зараз не має електоральної підтримки, тому втрата важливого важеля впливу на владу, найімовірніше, призведе до повної втрати суб'єктності та підпорядкування фракції президентській політичній силі. Відмова від співробітництва призведе до розвалу правлячої коаліції Народного фронту і Блоку Порошенка, що може спричинити дострокові парламентські вибори. При цьому члени Центральної виборчої комісії, повноваження яких закінчилися в червні 2014 року, досі не переобрані.

Нормандско-мінське перемир'я не працює

Європейські та американські політики ніяк не можуть визнати провал зусиль з урегулювання ситуації на Донбасі у форматі переговорів "нормандської четвірки" та в Мінську. Ситуація на сході України продовжує залишатися напруженою, щодня надходять повідомлення про численні обстріли позицій української армії проросійськими бойовиками з важкої артилерії, мінометів і танків, втрати українських військовослужбовців і жертви серед мирного населення. Більш того, число зіткнень безперервно зростає і в День незалежності досягло кількості, зафіксованої в період важких боїв під Дебальцевим.
Росія продовжує перекидати на Донбас військову техніку ешелонами
Росія продовжує перекидати ешелонами військову техніку на Донбас 
Головне управління розвідки стверджує, що "гуманітарні конвої" вивозять з Донбасу промислове обладнання та майно українських громадян. У нинішньому "конвої" вивезено обладнання Стахановського вагонобудівного заводу.
Росія продовжує постачати на окуповану територію Донбасу військове спорядження та техніку залізничним транспортом. Член української делегації на переговорах у Мінську, колишній очільник СБУ Марчук стверджує, що з початку року з Росії на Донбас доставлено 260 ешелонів військової техніки. За його словами, у прифронтовій зоні бойовики зосередили велику кількість установок залпового вогню, танків і важкої артилерії. Росія проводить позапланову перевірку боєготовності Збройних сил на територіях, дотичних до державного кордону з Україною і в Криму, та перекидає додаткові контингенти військ до Південного військового округу та Криму.
Канцлер Німеччини Меркель констатувала погіршення ситуації з безпекою на Донбасі. Вона заявила, що не можна вести переговори про скасування санкцій, доки не буде досягнуто прогресу у виконанні Мінських домовленостей. Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайєр, визнав, що Мінські домовленості не виконуються. Він повідомив, що західні країни вели переговори з Росією та Україною в усіх напрямках, включаючи проведення виборів на Донбасі, проте досягти реального прогресу не вдалося. Станом на 1 вересня заплановано проведення неформального саміту голов МЗС країн-учасниць ОБСЄ щодо ситуації на Донбасі.
У Мінську відбувся черговий етап переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Прес-секретар українського представника Кучми повідомила, що Україна готова йти на серйозні компроміси заради звільнення заручників, проте це не стосується амністії бойовиків. Радник голови СБУ Тандіт стверджує, що бойовики підтвердили факт перебування у в'язниці 47 українців. Україна вимагає безстрокового припинення вогню на Донбасі до 1 вересня, коли починається навчальний рік у школах. Однак чи настане бодай тимчасове перемир'я на Донбасі, зараз залежить тільки від рішення Путіна.

Прокуратура України пред'явила підозру вищим посадовцям РФ

Генеральна прокуратура повідомила про підозру у вчиненні особливо небезпечних злочинів проти національної безпеки, суверенітету та територіальної цілісності України 18 вищим посадовим особам РФ - міністрові оборони Шойгу та його заступникам, командувачу Чорноморським флотом Віткові, радникові президента Глазьєву та низці інших чиновників.
\Проблема в тому, що підозру пред'явлено за статтею 111 Кримінального кодексу України, яка поширюється виключно на громадян України. Таким чином пред'явлена підозра не має юридичної сили і не може бути використана в судовому процесі. Саме тому в російських ЗМІ це повідомлення пройшло практично непоміченим.

No comments:

Post a Comment