August 13, 2016

12.08.2016: Запуск електронного декларування доходів чиновників під загрозою

Запуск електронного декларування доходів чиновників під загрозою
Запуск електронного декларування доходів чиновників під загрозою

Головні події і теми дня 12.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Запуск електронного декларування доходів чиновників під загрозою.
  • Курс гривні значно знизився.
  • Росія продовжує нагнітати ситуацію навколо "українських шпигунів у Криму".

В Україні

  • Президент Порошенко застосував вето до закону про мораторій на нарахування штрафів компаніям, що надають послуги теплопостачання та подачі води в разі, якщо їм не нараховано компенсацію різниці між тарифами та витратами на надання послуг.
  • Кабінет міністрів має намір до вересня провести реструктуризацію Нафтогазу та виділити в окреме підприємство газотранспортний підрозділ.
  • Остаточно завершено ліквідацію Державної інспекції з контролю за цінами.
  • Згідно із повідомленням міністерства фінансів, дефіцит держбюджету у червні становив 8,64 млрд грн. Це майже вдічі більше від травневого значення – 4,26 млрд грн. Загальний дефіцит держбюджету за перше півріччя становив більше 35 млрд грн.
  • Національна поліція провела обшуки у керівників збанкрутілого банку "Михайлівський". Голову правління банку Дорошенка, підозрюваного у розкраданні коштів, взято під варту. За словами правоохоронців, шахрайські дії керівництва банку в останні дні перед банкрутством збільшили обсяг виплат із Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на 1 млрд грн.
  • Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію “Класік Банку”. Банк було зараховано до категорії проблемних у грудні 2015 року через непрозору структуру власності. Але протягом 180 днів він не зміг виправити ситуацію.
  • НБУ планує вдвічі скоротити кількість персоналу. Це друге скорочення за останні два роки. Протягом 2015 року кількість співробітників зменшилася з 11,8 до 5,3 тис. чол.
  • Із 18 серпня набуває чинності постанова Нацбанку про чергове пом'якшення валютних обмежень. Зокрема, дозволено подачу тільки електронних копій документів за договорами позики у нерезидентів і проведення розрахунків із кредиторами через кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривні. Також розширено можливості фінансування імпорту із залученням позикового імпортного капіталу.
  • Після тривалого періоду незначних коливань курс гривні відчутно знизився та пробив психологічну позначку 25 грн. за долар: 25,04 ₴/$ (+0,19), 27,94 ₴/€ (+0,23 грн), 3,89 ₴/10₽ (+0,06 грн). Готівковий валютний ринок, який вловив тенденцію ослаблення гривні ще раніше, негайно відреагував зниженням курсу на 20-25 копійок за долар. НБУ пояснює падіння гривні нестабільною зовнішньополітичної ситуацією та обіцяє не допустити різких коливань курсу.

Війна

  • За офіційними даними штабу АТО, у ході обстрілів загинув військовослужбовець, ще 4 – дістали поранень. Бойовики застосували важку артилерію під час обстрілу промзони Авдіївки й на околицях Горлівки, під Маріуполем на ділянці фронту між Павлополем і Широкиним йдуть постійні мінометні обстріли.
  • Місія ОБСЄ зазначила різке зростання порушень режиму припинення вогню у районі світлодарського виступу та у Луганській області. Заступник глави місії Хуг заявив, що більшість порушень відбувається в період з 8 вечора до 8 ранку.

Україна й світ

  • Російські спецслужби заявили про затримання ще двох громадян України в Криму – "учасників диверсійної групи" Панова. Представники Головного управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що ні Панов, ні інші громадяни не є його співробітниками, а відео допиту Панова свідчить про те, що він давав свідчення під тортурами. Перестрілка в ніч з 6 на 7 серпня поблизу Армянська на території окупованого Криму, унаслідок якої загинули російські військовослужбовці, виникла через те, що російські силовики відкрили вогонь на поразку, не ідентифікувавши один одного.
  • Віце-президент США Байден та інші світові лідери вважають, що відповідальність за провокації у Криму лежить на Росії.
  • Росія не допустила представників ОБСЄ в Україні на територію Криму, мотивуючи це тим, що півострів є територією РФ, на яку не поширюється мандат місії.
  • Росія розмістила в Криму новітній зенітно-ракетний комплекс С-400 "Тріумф", призначений для знищення авіації, балістичних і крилатих ракет, а також наземних об'єктів. Державна прикордонна служба повідомила, що на півострові спостерігається підвищена активність російських військ, кораблі російського Чорноморського флоту виведені на бойове чергування.
  • На думку військових експертів Пентагону, наступ Росії із Криму малоймовірний. Вони вважають можливою ескалацію конфлікту на Донбасі для відтискування українських військ від Донецького аеропорту та просування у напрямку Маріуполя.
  • Прем'єр-міністр РФ Медведєв припустив можливість розриву дипломатичних відносин з Україною. За його словами, право прийняти таке рішення має президент Путін.

Тренди

  • Навколо системи електронного декларування доходів розгортається гучний скандал. Спочатку керівник проекту від ПРООН повідомив про проблеми з відключенням безперебійного електроживлення в дата-центрі державного оператора "Українські спеціальні системи", який надає послуги хостингу та розміщення серверів для зберігання держреєстрів, у тому числі, системи декларування. Слідом за подією в дата-центрі державна служба спецзв'язку та захисту інформації відмовила в атестації системи через неготовність до роботи й невідповідність технічним завданням. Член Національного агентства з попередження корупції Рябошапка звинуватив службу спецзв'язку у саботажі. Прем'єр-міністр Гройсман пообіцяв притягнути до відповідальності чиновників, які не забезпечили своєчасне запровадження системи, і доручив ввести в дію систему протягом двох діб.
    Однією із головних вимог МВФ для надання чергового траншу кредиту була боротьба з корупцією, а електронне декларування мало стати наріжним каменем цього процесу. Президент Порошенко попередив у четвер, що не допустить зриву термінів запуску електронної системи. У телефонній розмові з Порошенком віце-президент США Байден наголосив на важливості антикорупційних реформ. Проте, мабуть, опір реформам виявився сильнішим декларацій президента та може стати перешкодою для видачі траншу кредиту МВФ.
  • Протистояння Генпрокуратури та Національного антикорупційного бюро набирає обертів. Співробітники спецназу НАБУ побили слідчих прокуратури, які нібито займалися розслідуванням корупційних злочинів працівників МВС. Генпрокуратура заявила, що проти її співробітників НАБУ проводить незаконні слідчі дії і стеження.
  • Згідно з аналітикою видання Vox Ukraine, рівень злочинності в країні за останній рік значно збільшився і перевищив рівень 90-х років. МВС реєструє 1320 злочинів на 100 тис. чол., у той час як 2008 року ця кількість становила 840, а в 2012 – трохи менше 1000 злочинів.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment