July 23, 2016

22.07.2016: Сейм Польщі визнав геноцидом події на Волині 1943 року

Сейм Польщі визнав геноцидом події на Волині 1943 року
Сейм Польщі визнав геноцидом події на Волині 1943 року

Головні події і теми дня 22.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Сейм Польщі визнав геноцидом події на Волині 1943 року.
  • СБУ провела обшуки на підприємствах Смарт-холдингу Новінського.

В Україні

  • Міськрада Борисполя заборонила прохід "хресної ходи" через місто. У Києві розгортається рух за недопущення проведення "ходи" містом.
  • Містами – кандидатами на проведення конкурсу Євробачення-2017 стали Київ, Дніпро та Одеса.
  • У навчаннях Sea Breeze 2016 візьме участь американський есмінець.
  • Слідчі вважають, що причиною загибелі журналіста Шеремета стала його професійна діяльність.
  • СБУ провела обшуки в компаніях, що належить депутату від Опозиційного блоку Новинському. Представники спецслужби підозрюють підприємства у фінансуванні тероризму. Новинський пообіцяв заблокувати роботу парламенту та ініціювати імпічмент президента.
  • 66 % пенсіонерів отримують пенсію від 1,3 до 3 тис. грн. Розмір середньої пенсії збільшився на 2,2 % із початку року -– до 1738 грн. Дефіцит Пенсійного фонду за півріччя становив 63,5 млрд грн.
  • У другому кварталі 2016 року Нафтогаз не імпортував газ, постачання газу здійснювали тільки приватні компанії.
  • НБУ прийняв рішення про відкликання ліцензії і ліквідацію Смартбанку, який пов'язують із колишнім міністром МВС Захарченком, через непрозору структури власності.
  • Курс гривні залишається стабільним: 24,81 ₴/$, 27,33 ₴/€, 3,84 ₴/10₽ (-0,05 грн).

Війна

  • Протягом попередньої доби під час спроби прориву диверсійної групи бойовиків у Мар'їнці загинув 1 військовослужбовець, ще 2 – поранені. У ході обстрілу бойовиками Авдіївки поранена місцева мешканка. Уночі позиції української армії у Пісках і Авдіївці піддалися потужним артилерійським і танковим обстрілам, неспокійно було всією лінією фронту у Донецькій і Луганській областях. Спостерігачі ОБСЄ за минулий тиждень зафіксували посилення обстрілів у Станиці Луганській і Щасті.

Україна й світ

  • Сейм Польщі визнав події на Волині 1943 роу геноцидом.
  • Польща не дозволила створення спільного підприємства між Газпромом та європейськими компаніями для реалізації проекту "Північний потік-2".
  • Переговори про транзит вантажного транспорту між Туреччиною та Україною зайшли у глухий кут. Через зростання експорту з України потік вантажівок до Туреччини значно збільшився. Міністерство інфраструктури має намір ввести плату за проїзд турецького транспорту Україною, якщо не вдасться досягти компромісу в лібералізації автомобільних перевезень. Запропоновані Туреччиною "паритети" та "квоти" суперечать нормам СОТ.
  • У ході теракту в Мюнхені загинуло 10 осіб, ще 16 – поранені. Іранець – житель Німеччини відкрив вогонь по відвідувачах кафе. За тривогою було піднято поліцію і перекрито все місто. Українські громадяни не постраждали.
  • МЗС України заявило протест у відповідь на відвідування окупованого Криму міністром оборони РФ Шойгу.

Тренди

  • Деякі експерти вважають поразкою української дипломатії прийняття польським Сеймом резолюції про оголошення геноцидом подій на Волині у 1943 році. На думку посла України у Польщі Дешиці, взаємини між країнами можуть загостритися, оскільки польські депутати не захотіли дати всебічну оцінку трагедії. Українські історики стверджують, що різанина на Волині почалася у відповідь на дії польської Армії Крайової, яка нищила українське населення цілими селами. Історики підкреслюють, що воїни УПА воювали на своїй землі та розглядали поляків, разом із німецькими нацистами, як загарбників. На думку політичних аналітиків, найкращим варіантом для обох країн було б взаємне прощення, особливо, з урахуванням наростання російської загрози. Польські спостерігачі вважають, що політична ситуація у країні нестабільна, і між основними партіями існують серйозні суперечності, про що свідчать багатотисячні демонстрації на захист Конституції. Це призводить до прийняття викликають рішень Сеймом, де партія президента має більшість.
  • Згідно з повідомленнями журналістів, "стіною Яценюка" на кордоні є кілька ділянок паркану із тонкого пруту з колючим дротом нагорі, які не стануть перешкодою для важкої техніки у разі вторгнення. Держприкордонслужба повідомила, що минулого роу освоїла 400 млн грн, за які побудувала 203 км протитанкових ровів, 116 км – рокадних доріг, 75 км – забору та встановила спостережні вежі. 2016 року було виділено лише 60 млн грн із запланованих 200, яких не вистачає на продовження робіт. Депутат Береза ​​із Народного фронту назвав "корисними ідіотами" тих,хто критикує проект "Стіна" та наполягає на продовженні робіт. Верховна Рада так і не призначила комісію з перевірки використання бюджетних коштів, витрачених на проект "Стіна".
  • На думку заступника глави НБУ Рашкован, платіжний сервіс PayPal не збирається працювати в Україні через економічну ситуацію в країні. Рашкован повідомив, що компанія MasterCard збирається запустити в Україні альтернативний сервіс.

No comments:

Post a Comment