July 10, 2016

09.07.2016: Затверджено пакет допомоги НАТО Україні

Затверджено пакет допомоги НАТО Україні
Ітогова прес-конфереція голов держав-членів НАТО по закінченню саміта

Головні події і теми дня 09.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Затверджено пакет допомоги НАТО Україні.
  • Ситуація у зоні бойових дій на Донбасі погіршується із кожним днем.
  • У Києві проведено позачерговий з'їзд партії "ДемАльянс".

В Україні

  • Президент Порошенко створив комісію з питань координації та євроатлантичної інтеграції як допоміжний орган при президентській адміністрації. Завданнями комісії будуть моніторинг виконання програм інтеграції з НАТО, а також підготовка пропозицій щодо розширення співпраці з альянсом.
  • У Києві відбувся позачерговий з'їзд партії "Демократичний альянс". До складу партії увійшли депутати від Блоку Порошенка Найєм, Лещенко, Заліщук і позафракційна депутат Пташник, обрана за списком партії "Самопоміч". Заліщук стала співголовою партії. З'їзд прийняв новий статут.
  • Суд заарештував на 2 місяці на час проведення слідства спільника заступника міністра охорони здоров'я Василишина із можливістю внесення застави в 1,5 млн грн.

Війна

  • В офіційних зведеннях штабу АТО повідомляється, що в ході бойових дій протягом попередньої доби загинув 1 військовослужбовець, ще 6 – поранено. Бойовики активно використовують важку артилерію та самонавідні боєприпаси, що збільшує втрати української армії. Крім того, окупаційна армія активно веде авіарозвідку за допомогою безпілотників і диверсійних груп.
    Пізно ввечері, у п'ятницю, піддався обстрілу контрольний пункт пропуску в Мар'їнці, а вночі – у Станиці Луганській. Мар'їнка, промзона Авдіївки, дебальцевський напрямок і світлодарський виступ залишаються найбільш гарячими точками фронту, де йдуть безперервні бої. Волонтери повідомляють про серйозні втрати українських військ – набагато більші, ніж повідомляє штаб АТО. Великих втрат зазнають і бойовики, серед яких є російські військовослужбовці.
  • За повідомленням Управління з координації гуманітарних питань ООН, унаслідок загострення бойових дій на Донбасі різко збільшилася кількість жертв серед мирного населення. За даними експертів ООН, загинуло 12 мирних жителів, ще 51 – поранені. Таких втрат серед мирного населення не було із серпня 2015 року. Основними причинами смертей і поранень названі обстріли та підриви на вибухових пристроях.
  • Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський повідомив, що силові структури продовжують роботу в Торецькому, де минулого тижня було розігнано несанкціонований мітинг. До адміністративної відповідальності притягнуто 8 осіб. Метою учасників акції було блокування пересування частин української армії, яку вони звинувачують у триваючих обстрілах. СБУ та МВС проводять заходи для недопущення в майбутньому подібних виступів.

Україна й світ

  • У Варшаві завершився саміт НАТО. У підсумковому документі лідери альянсу заявили про єдність у підтримці суверенітету й територіальної цілісності України. НАТО збільшить допомогу Україні та Грузії і продовжить підтримку Молдови. Підтримка України буде продовжена в рамках Хартії про особливе партнерство. Було схвалено Комплексний пакет допомоги Україні та високо оцінені зусилля українського керівництва в мирному врегулюванні конфлікту. План складається із більш ніж 40 напрямків підтримки України в проведенні реформ. НАТО вимагає від Росії скасування анексії Криму та припинення нарощування військового угруповання на півострові, які негативно впливають на стабільність у Чорноморському регіоні. Крім того, лідери альянсу зажадали від РФ забезпечення доступу міжнародних моніторингових місій до Криму для фіксації порушень прав людини. Саміт закликав східноєвропейських членів альянсу якомога швидше позбутися зброї російського виробництва.
  • У рамках саміту НАТО відбулося засідання комісії Україна–НАТО. Альянс підтримує прогрес України у проведенні реформ, незважаючи на складні обставини. При цьому партнери підкреслили, що проблеми залишилися та вимагають прискорення реформ, перш за все, у сфері боротьби із корупцією. НАТО продовжить підтримку України у модернізації її обороноздатності. Було підкреслено, що незалежна, суверенна й стабільна Україна – ключ до європейської безпеки.
    РФ посилює стан нестабільності на Донбасі, кількість порушень режиму припинення вогню різко зросла. Лідери країн НАТО та України закликали Росію вплинути на бойовиків і виконати зобов'язання, взяті на себе при підписанні мінських домовленостей, припинити військову, політичну та фінансову підтримку бойовиків. Від України партнери зажадали виконання політичних пунктів домовленостей, зокрема, проведення виборів в "окремих районах Донецької і Луганської областей" (ОРДЛО) як тільки дозволять умови безпеки.
    Міністр закордонних справ Клімкін вважає, що комплексний план допомоги НАТО розвиватиметься й доповнюватиметься. Альянс може надати стільки допомоги, скільки Україна зможе ефективно використовувати.
    На підсумковій прес-конференції Порошенко на запитання про терміни проведення виборів на Донбасі заявив, що вони відбудуться тоді, коли російські окупаційні війська покинуть територію України й припинять убивати українців. Він повідомив, що в російських в'язницях перебуває 40 українських політв'язнів, ще понад 120 – утримують бойовики. Порошенко поклав відповідальність на Росію за невиконання мінських домовленостей. Він стверджує, що агресія Росії є викликом для безпеки країн НАТО. Президент заявив, що лідери Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії і США спільно з Україною розроблять "дорожню карту" для забезпечення безпеки на Донбасі, у тому числі для доступу спостерігачів ОБСЄ до всієї окупованій території, включаючи неконтрольовану Україною ділянку кордону. Порошенко також повідомив, що альянс запустив новий трастовий фонд для допомоги у розмінуванні на Донбасі.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг повідомив, що наступний саміт НАТО відбудеться 2017 року у Брюсселі.
  • Засідання комісії Росія–НАТО відбудеться наступного тижня.
  • Президент США Обама виключає можливість повернення до колишніх відносин із Росією до повного виконання нею мінських домовленостей. Про підтримку режиму санкцій проти РФ також заявив прем'єр-міністр Італії Ренці.
  • Порошенко нагородив заступника Генерального секретаря НАТО Вершбоу орденом Ярослава Мудрого 5 ступеня за значний особистий внесок до розширення співпраці України й НАТО.
  • Порошенко закликав прем'єр-міністра Нідерландів Рютте прийняти відповідальне рішення щодо Угоди про асоціацію Україна–ЄС, проти ратифікації якого голландці проголосували на референдумі.
  • Президент Польщі Дуда відвідає Україну на День незалежності.
  • Основна європейська організація Euroclear, що працює з державними цінними паперами, не прийняла евррооблігації російської десятирічної федеральної позики на 20 млрд руб ($311 млн). Остаточна відмова перекриє доступ великих іноземних фондів і банків до купівлі російських облігацій.
  • Уряд Великої Британії відхилив петицію про проведення повторного референдуму з питання виходу з ЄС.

Тренди

  • Президент Порошенко повідомив, що вступ до НАТО підтримують більше половини українців, що свідчить про зміну менталітету українського суспільства. За словами Порошенка, запущено процес, що дозволить країні отримати статус поглибленого партнера НАТО. У той самий час він заявив, що Україна не готова до вступу в НАТО, хоча таку можливість підтвердив Бухарестський саміт 2008 року. Генеральний секретар НАТО заявив, що Україна має самостійно прийняти рішення про вступ до Альянсу, але такої теми на порядку денному поки немає.
    У підсумковому документі саміту НАТО Росію перекваліфіковано з основної загрози на "виклик". Крім того, у черговий раз заявлено про готовність до конструктивного діалогу з Росією. Таким чином, НАТО продемонструвало, що можливість приєднання до альянсу стає все більш примарною, хоча підтримку України буде посилено. У цілому, президент РФ Путін має бути задоволений результатами саміту, оскільки саміт повністю не виключив Україну зі сфери його впливу й не продемонстрував готовність підвищити градус конфлікту в разі розширення агресії на Донбасі.
  • 3 липня зі Святогірської Лаври у Донецькій області в напрямку Києва вирушив хресний хід "миру, любові та молитви за Україну". 9 липня подібний хід стартував із Почаївської Лаври. 27 липня, у день хрещення Русі, у Києві дві ходи мають зустрітися біля Києво-Печерської Лаври. Усі три лаври контролює Московський патріархат. На думку аналітиків, за благими намірами криється спроба розгойдати ситуацію в країні та поглибити розкол між церквами після невдачі, якої московський патріархат зазнав на Всеправославному соборі на Криті.

No comments:

Post a Comment