July 03, 2016

02.07.2016: Суд відпустив організатора батальйону Айдар Лихоліта під поручительство депутатів

Суд відпустив організатора батальйону Айдар Лихоліта під поручительство депутатів
Лихоліт і генеральний прокурор Луценко

Головні події і теми дня 02.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Суд відпустив під поручительство депутатів організатора батальйону Айдар Лихоліта.
  • США безоплатно передали Україні контрбатарейні системи.
  • Україна рекордно збільшила експорт зерна.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав зміни до закону про виконавчу службу, що дозволяють діяльність приватних судових виконавців.
  • Порошенко взяв участь в отриманні американської військової допомоги в аеропорту Бориспіль. Вона складається із 14 контрбатарейних систем. Порошенко заявив, що обладнання буде відправлено на Донбас і дозволить фіксувати, хто насправді порушує мінські домовленості та відкриває вогонь. Контрбатарейні системи передані Україні безоплатно.
  • Після двох діб блокування Печерського суду бійцями добровольчих батальйонів, перекриття ними Хрещатика та втручання генерального прокурора Луценка Апеляційний суд відпустив під поручительство депутатів одного з організаторів добровольчого батальйону "Айдар" Лихоліта.
  • Суд відпустив під заставу у 413 тис. грн головного санітарного лікаря Протаса. НАБУ підозрює його у привласненні державних коштів.
  • НАБУ повідомило про затримання ще кількох фігурантів у "справі Онищенка" щодо розкрадання державних коштів за допомогою договорів про спільну діяльність з компанією "Укргазвидобування".
  • Продажі легкового автотранспорту у червні виросли на 40 %, порівняно з червнем попереднього року, – до 4700 одиниць. Із початку року продано 27 тис. нових автомобілів. Аналітики пояснюють різке зростання продажів практично нульовим його рівнем минулого році. Для порівняння, у Німеччині середньомісячні продажі становлять близько 300 тис. одиниць.
  • Україна поставила новий рекорд експорту зернових. Зафіксовано зростання майже на 15 % – до 39,4 млн т.
  • Незважаючи на те, що субота була оголошена робочим днем, валютні торги на міжбанківській біржі не проводилися, курс гривні не змінився: 24,82 ₴/$, 27,64 ₴/€, 3,88 ₴/10₽.

Війна

  • Бої на Донбасі не вщухають. У ході обстрілів загинув 1 військовослужбовець, 2 – дістали поранень. Цифри втрат бойовиків, наведені спікерами адміністрації президента з питань АТО, не підтверджені й не вселяють довіри.

Україна й світ

  • Нафтогаз відмовився оплачувати газ, поставлений Газпромом на окуповану територію Донбасу через газорозподільні станції Платово та Прохорівка. Офіційні особи Нафтогазу підтвердили, що з листопада 2015 року компанія не купувала газ у російського монополіста. Усі поставки здійснювалися за передоплатою, газ був імпортовано строго відповідно до контракту. Взаємні претензії мають розглядатися в арбітражному суді.
  • Після зняття заборони президентом Путіним на відвідування Туреччини громадянами Росії, продажі турів на турецькі курорти за добу перевищили реалізацію всіх інших путівок. Відновлені чартерні перевезення між РФ і Туреччиною.
  • Прем'єр-міністр України Гройсман категорично не згоден із твердженням міністра закордонних справ Німеччини Штайнмайера, який назвав навчання НАТО у Східній Європі "брязкотом зброєю, що провокує Росію". Гройсман вважає, що на російську загрозу не можна заплющувати очі, інакше вона стане ще значніше. Він сподівається на прийняття на самміті НАТО у Варшаві нової стратегії Альянсу щодо України.

Тренди

  • Розгляд справи організатора батальйону "Айдар" Лихоліта продемонстрував, що українська влада не вважає суд незалежної інстанцією. Судді ухвалили рішення після втручання генерального прокурора Луценка, який до цього консультувався із президентом. Журналісти не звернули увагу, що це є прямим тиском на слідство та суд.
  • Бійці добровольчих батальйонів змогли "відбити" свого товариша. Громадськість побачила, що на владу можна ефективно впливати силовими методами, і це приносить плоди. Громадяни не довіряють судовій владі та правоохоронцям, тому надали підтримку добровольцям. Керівники силових структур не зважилися віддати наказ про розблокування суду. Крім того, у складі правоохоронних органів є досить співробітників, що підтримують добровольців і незадоволених діями влади.
  • На думку голови Верховної Ради Парубія, подовження Євросоюзом режиму санкцій щодо Росії свідчить про те, що Україна перемагає в інформаційній і дипломатичній війні з РФ. Експерти вважають таке твердження спірним. Процеси в ЄС показують, що деякі країни – члени союзу мають намір якщо не повністю скасувати санкції, то значно їх послабити. На кінець 2016 року країни ЄС знов обговорюватимуть подовження санкцій. Процес прийняття рішення не буде автоматичним. Крім того, аналітики фіксують посилення інформаційного тиску з боку Росії як на ЄС, так і на Україну, які досі не змогли створити ефективну систему інформаційної безпеки, що забезпечує стійкість проти російської пропаганди.
  • Міністра фінансів Данилюка не влаштовує діяльність Державної фіскальної служби, яка, на його думку, недостатньо переймається детінізацією економіки. Він вважає недостатнім просте зниження ставки податків. Данилюк переконаний, що необхідно створити також умови для діяльності бізнесу. Він оголосив про плани з реформування Служби за прикладом реформи поліції з одночасним скороченням штатів. Данилюк стверджує, що дефіцит Пенсійного фонду в 145 млрд грн і його фінансування із бюджету не викликає заперечень у МВФ.
  • Керівник Національного інституту стратегічних досліджень Горбулін не виключає масштабного наступу Росії. Він зазначив, що за останні два роки РФ створила навколо України пояс з військових баз та армійських з'єднань, які можуть бути використані для вторгнення. Горбулін вважає, що при вторгненні в України немає шансів відбити агресію, а західні союзники не зацікавлені в прямій підтримці країни. Їх мета – вимотати наступальну міць Росії чужими руками. Тому Горбулін наполягає на негайній модернізації армії і русі в напрямку НАТО, незважаючи на тимчасове "затишшя" на фронті. Дії України мають бути асиметричними й контратакуючими.
  • Депутат Савченко наполягає на необхідності внесення змін до Конституції про особливий статус Донбасу. На її думку, це це може статися протягом півроку та має бути "ефективно, остаточно й надовго".

No comments:

Post a Comment