June 30, 2016

Під Авдіївкою загинув доброволець – відомий оперний співак Сліпак

Під Авдіївкою загинув доброволець – відомий оперний співак Сліпак
Під Авдіївкою загинув доброволець – відомий оперний співак Сліпак

Головні події і теми дня 29.06.2016  від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Під Авдіївкою загинув доброволець – відомий оперний співак Сліпак.
  • Під час теракту у Стамбулі загинула українка. Ще троє українських громадян поранено.
  • НАБУ провело обшуки у заступника головного військового прокурора Кулика.

В Україні

  • Президент Порошенко звільнив голову Миколаївської обласної адміністрації Мерікова. Заступника Мерікова  – Романчука затримано правоохоронцями у справі про корупцію та отриманні хабара.
  • До України на запрошення прем'єр-міністра Гройсмана прибули 11 співробітників митної і прикордонної служби США для надання допомоги у проведенні реформ на митниці.
  • Військова прокуратура направила до суду справу за звинуваченням у державній зраді колишнього заступника командувача Військово-морськими силами Єлісєєва.
  • Міністерство охорони здоров'я дозволило допуск родичів пацієнтів до реанімаційних відділень.
  • Комітет Верховної Ради підтримав подання Генпрокуратури про притягнення до відповідальності депутата Онищенка. Генеральний прокурор Луценко заявив, що готові й інші подання щодо кількох депутатів.
  • НАБУ провело обшуки в квартирах, що належать заступнику військового прокурора Кулику. Згідно із заявою Генпрокуратури, Кулик вів слідство щодо розкрадання бюджетних коштів олігархом Курченком – спільником колишнього президента Януковича. Глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький стверджує, що обшук не має на меті перешкоджати слідству у справі Курченка.
  • Держстат повідомив про зростання в травні середньої заробітної плати на 2 % – до 4984 грн. Порівняно із тим самим періодом 2015 року вона зросла більш ніж на 23 %.
  • НБУ трохи укріпив офіційний курс гривні: 24,85 ₴/$ (-0,02 грн), 27,56 ₴/€ (+0,04 грн), 3,87 ₴/10₽ (+0,07 грн).

Війна

  • Ситуація на Донбасі продовжує погіршуватися. Ще однією гарячою точкою став дебальцевський напрямок. Тут у ході переслідування диверсійної групи підрозділи українських військ вклинилися на кілька кілометрів на окуповану бойовиками територію. Це спричинило різку активізацію обстрілів й атак з боку бойовиків. За офіційними даними, поранено четверо військовослужбовців. Загиблого добровольця, знаменитого оперного співака Слєпака, у даних не згадано.
  • За оцінкою управління ООН з прав людини, у ході військових дій на Донбасі загинуло понад 9,5 тис. осіб, із них 2 тис. – цивільні особи; майже 22 тис. – дістали поранень. Помічник генерального секретаря ООН Шимонович вважає наведені дані неточними, реальна кількість жертв може бути набагато більшою, ситуація розвивається непередбачувано.
  • Відбувся черговий етап мінських перемовин з врегулювання на Донбасі. Спецпредставник ОБСЄ Сайдік оголосив про домовленість з приводу відновлення постачання вугілля з окупованої території. Сторони також домовилися про розведення сил у двох населених пунктах – Золотому та Петровському. Однак ключові питання про безпеку й обмін полоненими залишилися невирішеними.
  • Заступник міністра у справах окупованих територій Тука стверджує про створення на лінії розмежування співробітниками силових структур каналів контрабанди, що ефективно функціонують. Спостерігачі на окупованій території підтверджують наявність у магазинах великої кількості товарів і продуктів, що швидко псуються, вироблених на неокупованій території.

Україна й світ

  • У лікарнях Стамбула після масштабного теракту в аеропорту Ататюрк досі перебувають троє українців. Підтверджено загибель українки.
  • Президент РФ Путін подовжив дію ембарго щодо продуктів із країн, які ввели санкції проти Росії до 31 грудня 2017 року.

Тренди


  • Влада проігнорувала смерть видатного українського оперного співака Василя Сліпака, що воював на Донбасі у складі "Правого сектора". Спікер адміністрації президента з питань АТО Лисенко згадав про його загибель, коли цю інформацію вже неможливо було приховати.
    Представники влади та ЗМІ вперто намагаються вселити у думки українців, що нічого страшного на сході країни не відбувається, новини про війну не є головними. Загибель захисників України зведена до "статистики", що озвучується спікерами адміністрації президента на прес-конференціях. Однак ситуація на фронті погіршується із кожним днем, щодня гинуть і дістають поранень військовослужбовці та мирні жителі.
  • На початку тижня з'явилася інформація про створення двох нових політичних партій. Серед їх організаторів – учасники "антикорупційних форумів", що проводяться командою глави Одеської обласної адміністрації Саакашвілі. З урахуванням невизначеності зі статусом уряду на початку року, проведення дострокових парламентських виборів восени було цілком ймовірним. За оцінками різних соціологічних служб, "антикорупційна партія" могла б набрати на них від 3 до 12 %, що давало шанси на формування фракції у парламенті. Однак до літа цей рух розкололося на дві частини, які вирішили створювати окремі політичні сили. На думку аналітиків, сумарний рейтинг створюваних партій буде нижчий, ніж в єдиного руху, а шанси потрапляння до Верховної Ради стають примарними. Більш того, вони відтягуватимуть голоси виборців у інших демократичних сил, що знижує їхні шанси потрапляння до парламенту. Відповідно, збільшуються шанси президентської партії і Опозиційного блоку, які працюють в іншому електоральному полі.

No comments:

Post a Comment