June 28, 2016

27.06.2016: Добровольці захопили у полон 8 бойовиків під Маріуполем

Добровольці захопили у полон 8 бойовиків під Маріуполем
Добровольці захопили у полон 8 бойовиків під Маріуполем

Головні події і теми дня 27.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Добровольці захопили у полон 8 бойовиків під Маріуполем.
  • Європейські чиновники запевнили Порошенка у подовженні санкцій проти Росії.
  • У маріупольському суді під час процесу над добровольцями Правого сектору відбулися сутички поліції з активістами.

В Україні

  • Міністр енергетики Насалик повідомив, що Україна не потребує постачання електроенергії з Росії, оскількик має запас енергогенеруючих потужностей.
  • На полігоні у Львівській області стартували міжнародні військові навчання Rapid Trident-2016 за участі військовослужбовців із 13 країн. Загальна кількість учасників навчань – 1800 чол., серед яких понад 400 – зі США та Канади.
  • Міністерство юстиції має намір продати земельну ділянку зі спорудами Лук'янівського СІЗО. Інвестор буде зобов'язаний побудувати новий комплекс для утримання ув'язнених під Києвом, після чого ділянку буде передано в його власність.

Війна

  • За офіційними даними, у ході бойових дій на Донбасі загинув 1 – і поранено 4 військовослужбовців. Позиції українських військ піддалися інтенсивним обстрілам в околицях Донецька, Горлівки, Новотроїцького та Маріуполя. У низці випадків армія змушена відкривати вогонь у відповідь. Уночі ситуація знову різко загострилася. Під Маріуполем у ході рейду бійці "Української добровольчої армії" за підтримки армійських розвідників знищили 3 бойовиків і захопили в полон – 8 зі складу диверсійної групи, яка вела обстріл позицій українських військ із "сірої зони".

Україна й світ

  • Президент Порошенко зустрівся в Брюсселі з главою Європейської Ради Туском, президентом Європарламенту Шульцем, головою Єврокомісії Юнкером та єврокомісаром із закордонних справ Могеріні. Він повідомив, що 28 червня буде прийнято рішення про подовження санкцій проти Росії ще на півроку.
  • Канцлер Німеччини Меркель вважає неможливим наразі проведення виборів на Донбасі через порушення режиму припинення вогню та ескалацію конфлікту.
  • На думку Меркель, країни ЄС дійдуть узгодженого рішення щодо візової лібералізації до кінця поточного літа, та Україна може отримати "безвізовий режим" до кінця 2016 року. Шульц запевнив українського президента, що терміни візової лібералізації не буде перенесено, незважаючи на рішення Великої Британії про вихід зі складу ЄС.
  • Британський посол Гуф стверджує, що результати референдуму в країні не вплинуть на обсяги допомоги та підтримку України у проведенні реформ і на міжнародних переговорах.
  • Посол у Росії Тефт підтвердив, що США вважають Росію відповідальною за конфлікт на Донбасі та невиконання мінських домовленостей.
  • Президент Туреччини Ердоган висловив жаль родині пілота російського військового літака, збитого в турецькому повітряному просторі. Російські ЗМІ поширили цю заяву як "вибачення" Ердогана перед Росією.
  • Колишнього прем'єр-міністра Молдови Філата, який обіймав цю посаду в 2009-2013 роках, засуджено на 9 років за звинуваченням у корупції і вимаганні хабара.
  • Французькі та німецькі міністри кваплять Велику Британію з оформленням виходу із ЄС. Міністр закордонних справ Франції Еро заявив, що Велика Британія після виходу не отримає торгових преференцій, подібних до тих, які має Швейцарія.
  • Європейські політики та громадські діячі висунули ініціативу про "перезапуск" ЄС на нових принципах.

Тренди

  • Політтехнолог президента Медведєв і його прес-секретар Цеголко привітали бійців-добровольців з успішною спецоперацією з нейтралізації диверсійної груп під Маріуполем. У той самий час влада не згадала про смерть чотирьох бійців Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" на шахті "Бутівка". Бійці, що брали участь у рейді під Маріуполем, належать до "Добровольчої української армії" колишнього лідера Правого сектора Яроша. Таким чином влада окреслила, що чітко розділяє добровольців на лояльних (під командуванням Яроша) і нелояльних, з якими вона бореться.
  • Керівник російської Альфа-груп Фрідман проводить джазовий фестиваль у Львові. Серед відвідувачів – дружина, син і глава адміністрації президента Порошенка, генеральний прокурор Луценко та інші високопосадовці. Аналітики вказують на прямий зв'язок Фрідмана та помічника президента РФ Суркова, що "курирує" Донбас. Влада у черговий раз продемонструвала лояльне ставлення до власника найбільшого російського бізнесу, який володіє в Україні Альфа-банком та оператором мобільного зв'язку "Київстар". Російський бізнес досі вільно почувається в Україні. Деякі спостерігачі вважають, що фестиваль міг служити прикриттям для переговорів представника Суркова та глави адміністрації президента Ложкіна.
  • У Маріуполі проходить суд над добровольцями, що обвинувачуються у вбивстві співробітника СБУ у Волновасі. Активісти стверджують, що СБУ "кришувало" контрабанду, їх боєць загинув під час спроби захистити контрабандистів. Під час суду поліція та співробітники правоохоронних органів без розпізнавальних знаків побили ув'язнених і групу підтримки у залі суду, у тому числі й жінок. Судді відмовилися випускати підозрюваних з-під варти, хоча термін попереднього ув'язнення скінчився. Правозахисники стверджують, що в Маріуполі влада легко порушує норми законодавства, коли їй це вигідно.

No comments:

Post a Comment