June 27, 2016

26.06.2016: У Києві відзначили день кримськотатарського прапора

У Києві відзначили день кримськотатарського прапора
У Києві відзначили день кримськотатарського прапора

Головні події і теми дня 26.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Києві відзначили день кримськотатарського прапора.
  • Наступного навчального року шкільні підручники будуть безоплатними.
  • Парубій не вбачіє перспектив прийняття закону про "особливий статус" Донбасу.

В Україні

  • Національне антикорупційне бюро в ході проведених графологічних експертиз ідентифікувало підписи деяких осіб, що фігурують у "чорній бухгалтерії" Партії регіонів. Документи передано до НАБУ генералом СБУ Трепаком. Глава бюро Ситник заявив, що жоден із тих, хто заявляв про підробку своїх підписів, не з'явився до НАБУ, щоб надати зразки почерку.
  • Ситник переконаний у необхідності створення спеціалізованого антикорупційного суду для забезпечення ефективної роботи свого відомства.
  • Глава Верховної Ради Парубій заявив, що винесе на голосування список нових членів ЦВК тільки тоді, коли фракції досягнуть згоди з цього питання. Розгляд постанови перенесено на прохання глав кількох фракцій.
  • Парубій стверджує, що в парламенті немає достатньої кількості голосів для прийняття законів про особливий статус "окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) і місцевих виборах на окупованій території.
  • Він повідомив, що голосування про зняття недоторканності з депутата Онищенка, якого прокуратура звинувачує в побудові схем розкрадання бюджету через закупівлі українського газу, намічено на 5 липня.
  • Міністр освіти Гриневич повідомила, що наступного навчального році шкільні підручники будуть безоплатними.

Київ

  • У столиці відбулося свято кримськотатарського прапора. Учасники мітингу пронесли Хрещатиком найбільший у світі прапор, подарований кримськотатарською діаспорою Туреччини.

Війна

  • Обстановка у зоні бойових дій на Донбасі залишається вкрай напруженою. Бойовики ведуть обстріли із важких мінометів та артилерії. За офіційними даними, поранено троє військовослужбовців.
  • Українські представники спільного центру з контролю і координації СЦКК з посиланням на спостерігачів ОБСЄ та геодані спростували повідомлення "ЗМІ ДНР" про нібито обстріліи українською армією житлових кварталів Донецька.
  • Влада самопроголошених "республік" оголосила про початок націоналізації усіх підприємств, зареєстрованих в Україні, включаючи залізницю. Заступник міністра у справах окупованих територій Тука заявив, що Україна підніме питання про ці дії на наступному раунді мінських переговорів. За його словами, "республіки" не здатні навіть утримувати "націоналізоване" майно.

Україна й світ

  • Офіційні особи ЄС повідомили, що процес виходу Великої Британії зі спільноти може тривати близько двох років. Канцлер Німеччини Меркель квапить керівництво Великої Британії визначитися зі своїми діями якомога швидше. Президент Олланд вважає, що Франція та Німеччина мають взяти на себе відповідальність за єдність Євросоюзу.
    Електронна петиція про повторний референдум проти виходу Великої Британії з ЄС набрала більше 3 млн підписів. Влада перевіряє петицію на наявність "накруток", однак для винесення питання на розгляд парламенту достатньо всього 100 тис. голосів.
    На думку англійських політиків, парламент може відмовитися приймати підсумки референдуму. Результати його можуть бути дезавуйовані проведенням повторного референдуму або достроковими парламентськими виборами.
  • На порядку денному самміту ЄС, який відбудеться 28-39 червня, – результати референдумів у Великій Британії щодо виходу з Євросоюзу та в Нідерландах про долю договору про асоціацію України та ЄС. На зустрічі буде представлена ​​нова зовнішньополітична стратегія союзу, підготована ​​відомством комісара з іноземних справ Могеріні.
  • Заступник голови Верховної Ради Геращенко заявила, що Україна готує "жорстку реакцію" на резолюцію ПАРЄ про відновлення відносин з Росією. Аналогічну відповідь буде дано й на доповідь Генерального секретаря Ради Європи Янгланд з приводу дотримання прав людини в Україні, в якій не була описана ситуація в окупованому Криму й на Донбасі, "оскільки спостерігачі не змогли туди потрапити".
  • Польща запропонувала створити міжпарламентську асамблею у складі "Вишеградської четвірки", України та Румунії. Ця заява підкріплює ініціативу президента Дуди про створення спільноти держав Міжмор'я – від Балтійського до Чорного й Адріатичного морів, в якому Польща має відігравати провідну роль.

Тренди


  • На думку аналітиків, формула розрахунку вартості вугілля для потреб електрогенерації "порт Роттердам + транспорт", затверджена Національною комісією з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, спрямована на збільшення прибутків олігарха Ахметова та всього ланцюжка чиновників, що контролюють енергетику. Підприємства дійсно можуть продати вугілля й на біржі в Роттердамі, однак якість українського вугілля набагато нижча від пропонованого там, а ринок перенасичений. Тому "формула" є прямим обманом споживачів і громадян, яких змушують платити за послуги за цінами, які не мають відношення до реальності. Якби підприємства Ахметова дійсно мали можливість продавати вугілля у Роттердамі, держава могла б застосувати обмежувальні заходи для захисту своєї енергетичної безпеки.
  • На контрольних пунктах на окуповану територію щодня збираються черги із сотень автомобілів. Тисячі людей змушені перетинати "сіру зону" пішки, ризикуючи підірватися на мінах, і простоюють годинами під палючим сонцем без води, медичної допомоги й туалетів. На КПВВ введена пропускна система режиму державного кордону. Ефективність виявлення осіб, які беруть участь в бойових діях, сумнівна, проте права десятків тисяч осіб щодня порушуються. Влада нічого не робить для поліпшення ситуації. Потік контрабанди на Донбас не вичерпується, у магазинах продаються продукти й товари, вироблені на неокупованої території, незважаючи на запевнення влади про запроваджену економічну блокаду.

No comments:

Post a Comment