June 25, 2016

24.06.2016: Порошенко підписав указ про демобілізацію п'ятої хвилі

Порошенко підписав указ про демобілізацію п'ятої хвилі
Порошенко підписав указ про демобілізацію п'ятої хвилі

Головні події і теми дня 24.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко підписав указ про демобілізацію п'ятої хвилі.
  • НКРЕКП знову підвищує ціни на електроенергію.
  • Brexit відбувся.

В Україні

  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг з 1 липня знову збільшує на 15 % вартість електроенергії для промислових споживачів – до 1,358 грн/кВт-год. Із 1 жовтня вона зросте до 1,49 грн/кВт-год.
  • Після результатів референдуму у Великій Британії курси євро та англійського фунта щодо долара різко знизилися. Гривня, фактично прив'язана до долара, при цьому зміцнилася щодо євро: 24,87 ₴/$ (-0,01 грн), 27,52 ₴/€ (-0,81 грн), 3,80 ₴/10₽ (- 0,07 грн).

Війна

  • Президент Порошенко відвідав прифронтовій населений пункт Водяне, де підписав указ про демобілізацію військовослужбовців п'ятої хвилі. Під час перебування президента на передовій перестрілок та обстрілів не було. Увечері обстріли поновилися всією лінією фронту в Донецькій області, у тому числі й у районі, де побував Порошенко.
  • Згідно з офіційними даними, протягом попередньої доби у зоні боїв поранено 5 військовослужбовців. Спостерігачі ОБСЄ та розвідка повідомляють про продовження перекидання бойовиками великої кількості важкої техніки та пального до передової.
  • Віце-прем'єр-міністр Зубко заявив, що для відновлення інфраструктури Донбасу потрібно $15 млрд. За словами голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівського, на Донбасі зруйновано та частково пошкоджено 9 тис. об'єктів інфраструктури.
  • Заступник глави місії ОБСЄ Хуг представив докази, що 27 травня бойовики збили безпілотник місії ракетою зенітно-ракетного комплексу "Стріла-10".

Україна й світ

  • У Великій Британії відбувся референдум про відокремлення від ЄС. Майже 52 % британців проголосували за вихід країни із Євросоюзі. Явка на референдум перевищила 72 %.
  • Президент РФ Путін звинуватив Україну в невиконанні мінських домовленостей. Він стверджує, що відповідно до них, Україна мала внести зміни до Конституції щодо статусу "окремих районів Донецької і Луганської областей" (ОРДЛО) і провести амністію бойовиків. Путін підкреслив, що мінські домовленості мають бути виконані в повному обсязі, що погоджено з Україною та європейськими партнерами.
  • Посольство США стверджує, що в ході переговорів в Москві помічника держсекретаря Нуланд із помічником президента РФ Сурковим обговорювалися питання підтримки безпеки в рамках мінських домовленостей, включаючи припинення вогню та виведення техніки, а також реалізації гуманітарних та політичних аспектів і підтримку "нормандського процесу".
  • Державна Дума РФ прийняла низку законів ("пакет Яровий"), що посилює відповідальність за "екстремізм" і ставить під контроль засоби комунікації.
  • Міністр з питань аграрної політики Кутовий розраховує, що квоти на експорт українського продовольства в ЄС буде збільшено.

Тренди


  • Аналітики розійшлися в думках про наслідки для України від виходу Великої Британії з ЄС. Деякім експерти вважають, що ця подія ускладнить отримання безвізового режиму для українських громадян і послабить позиції країни у просуванні до ЄС, оскільки  Велика Британія є одним із головних адвокатів України в Євросоюзі та послідовно захищає її інтереси. Проте, розраховувати на швидке відділення країни від ЄС не варто. 2017 року Велика Британія мала очолити ЄС, і це може статися, якщо не буде прийнято консенсусне рішення всіх 27 членів союзу. Рішення референдуму спричинило істотне зниження курсів англійського фунта та євро щодо долара. Деякі політики заявляють, що рішення референдуму зіграло на руку президенту РФ Путіну, що зацікавлений у розпаді ЄС та ослабленні опору його агресії, у тому числі щодо санкцій, які ЄС ввів щодо Росії. Країни ЄС будуть надалі ще більш стурбовані власними проблемами та дезінтеграційними процесами, що безумовно послабить підтримку України у війні з Росією.
  • НКРЕКП у черговий раз підвищила тарифи на електроенергію. Формула розрахунку ціни пального, використовуваного при її виробництві, комісія прив'язала до ціни вугілля в порту Роттердама плюс доставку до України, незважаючи на те, що вугілля видобувається на українських теренах. Така формула дозволить отримати надприбутки підприємствам, що контролюються олігархом Ахметовим. Фахівці вважають, що до кінця року він додатково отримає від цього підвищення більше 10 млрд грн. Прем'єр-міністр Гройсман дав доручення "розібратися" у механізмі формування ціни, який не обговорювався до моменту його затвердження НКРЕКП. Експерти стверджують, що реальне підвищення ціни на електроенергію буде вдвічі вище від озвученого комісією й спричинить підвищення цін на всі товари. Комісію було створена рішенням президента Порошенка 2014 року. Її очолює колишній менеджер корпорації "Рошен".
  • У Києві невідомими особами в камуфляжі ("тітушками") знесені кіоски підприємців, розташовані поруч з метро "Святошино". Активісти з'ясували, що це зроблено "на виконання рішення Київради". Однак частина підприємців стверджують, що мають договори оренди на землю. Під час знесення судові виконавці були відсутні, а товар – розграбований і знищений. Магазин "Рошен", розташований поруч, який, за заявою депутата Білоцерківця, голови комісії Київради з питань благоустрою, також розміщений незаконно, не постраждав. Активісти стверджують, що в інших районах Києва на місці знесених кіосків (МАФів) за деякий час з'являються нові споруди, до яких у владі немає претензій, незважаючи на відсутність документів. Банди "тітушек" не чіпають ринки та МАФи, контрольовані депутатами від правлячої партії.
  • На думку деяких експертів, прийняття російськими законодавцями пакету законопроектів про посилення відповідальності за "екстремізм", контроль за комунікаціями та Інтернетом, найжорстокіша цензура таі відповідальність за неінформування, свідчать про підготовку Росії до повномасштабної війни. Цензура спрямована на отримання повного контролю за поширенням суспільно значимої інформації і виявлення "неблагонадійних". "Диктаторські закони Януковича", прийняті Верховною Радою 16 січня 2014 року, були набагато менш репресивними.

No comments:

Post a Comment