June 23, 2016

22.06.2016: Полки "Донбас" та "Азов" повертаються на фронт

Полки "Донбас" та "Азов" повертаються на фронт
Полки "Донбас" та "Азов" повертаються на фронт

Головні події і теми дня 22.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Полки "Донбас" та "Азов" повертаються на фронт.
  • Помічник держсекретаря США Нуланд обговорила в Києві врегулювання на Донбасі.
  • За шпигунство з України видворено російського офіцера, який брав участь у роботі СЦКК.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про скасування державної реєстрації іноземних інвестицій.
  • Павлоградський суд допитав у режимі відеоконференції начальника Генерального штабу Муженка у справі про транспортний літак з десантниками, збитий бойовиками в Луганському аеропорту в червні 2014 року. Підозрюваним у справі оголошено генерал-майор Назарова, який віддав наказ про перекидання військ літаком, незважаючи на дані про наявність у бойовиків засобів ППО.
  • У лікарень Ізмаїла звернулося 565 осіб. Влада проводить посилене хлорування водогінної води.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 24,90 ₴ / $ (+0,01 грн), 28,09 ₴ / € (-0,07 грн), 3,91 ₴ / 10₽ (+0,03 грн). НБУ купив на аукціоні у комерційних банків $ 22,5 млн.

Війна

  • За попередню добу, за офіційними даними, в українській армії втрат немає, проте ввечері обстановка загострилася, у Луганській області поранено військовослужбовця. Обстріли бойовиків із важкої артилерії і танків не припиняються. Розвідка повідомила про двократне посилення реактивного артилерійського угруповання бойовиків на прифронтовій території.
  • Національна гвардія повертає до зони бойових дій спеціальну бригаду й полки "Азов" і "Донбас".
  • Росія відправила на Донбас черговий "конвой". Кількість машин у ньому істотно менша, ніж у попередніх – 40 замість 100. Попередній "конвой" було відправлено 26 травня. Спостерігачі зазначають, що "гуманітарна допомога" із Росії практично зникла. На думку експертів, "конвой" призначено винятково для постачання окупаційних військ.
  • СБУ повідомила про видворення "начальника штабу Спільного центру з контролю та координації" Чебана, який передавав бойовикам розвідувальну інформацію про маршрути пересування автомобілів і безпілотників моніторингової місії ОБСЄ.
  • Міністр з питань тимчасово окупованих територій і ТПЛ Черниш назвав заручниками обставин жителів Донбасу, які не змогли виїхати із районів, які контролюють бойовики. Він вважає, що їм має бути надана можливість почуватися жителями України, а не "республік". За його словами, необхідно зберігати з ними зв'язки для подальшої реінтеграції.

Україна й світ

  • Помічник держсекретаря США Нуланд обговорила із заступником керівника Адміністрації президента Єлісєєвим кроки з врегулювання на Донбасі, у тому числі про виведення російських військ; припинення постачання зброї, пального та боєзапасів; підтримку режиму тиші. За повідомленням прес-служби президента, сторони підтвердили безальтернативність дипломатичного шляху деокупації Донбасу та Криму.
  • Жодна із делегацій на з'їзді ПАРЄ не проголосувала за повернення Росії на сесію асамблеї. Деякі депутати вважають за можливу участь російської делегації після проведення виборів до Державної Думи 2017 року і вважають, що із представниками РФ потрібно вести особистий діалог.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг повідомив, що засідання ради Росія–НАТО може відбутися після закінчення самміту Альянсу у Варшаві.
    За словами керівника офісу НАТО в Україні Віннікова, на самміті у Варшаві буде вжито заходів щодо посилення присутності альянсу в східній Європі. У Києві планується відкриття центру протидії гібридної війні. Україна має отримати комплексний пакет допомоги. Зустріч комісії Україна–НАТО на рівні глав держав має підтвердити підтримку суверенітету й територіальної цілісності країни. Помічник держсекретаря Нуланд повідомила, що у Варшаві запланована зустріч президентів США та України. Президент Порошенко й канцлер Німеччини Меркель обговорили телефоном підготовку до самміту.

Тренди

  • Адвокати повідомляють, що лібералізація реєстраційних процедур спричинила спрощення рейдерства. Кількість випадків захоплення підприємств стає дедалі більшою. Тепер рейдери можуть вносити зміни до установчих документів не за місцем реєстрації компанії, а у будь-якого реєстратора. При оформленні змін не потрібно надання другої копії статуту та нотаріального посвідчення правочинів щодо розпорядження корпоративними правами. Більш того, нотаріусам передано частину реєстраційних функцій. На формах тепер не обов'язкова печатка підприємства, підписувати їх можна за довіреностями, які можуть "загубитися", у тому числі, у процесі виїмки документів правоохоронними органами.
    Таким чином, формальне полегшення ведення бізнесу призвело до спрощення можливостей захоплення підприємств і корпоративних прав. Зловмисники в змові із правоохоронними та податковими органами отримують доступ до рахунків та управління підприємствами, після чого відновити втрачені права справжнім власникам украй важко.
  • Проміжні вибори до Верховної Ради знову підняли питання про необхідність виключення маніпуляцій. Тільки на одному окрузі в Луганській області зареєстровано 106 кандидатів, більшість з яких підвозили до Центральної виборчої комісії автобусами. У Дніпропетровську зареєстровано 26 осіб з іменами і прізвищами, що збігаються з рейтинговими депутатами.
  • Висилка російського офіцера – члена Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) за ведення шпигунства на користь РФ учергове ставить питання про статус цієї установи, право російських військових перебувати на території України без дозволу Верховної Ради та бездіяльність органів, покликаних припиняти розвідувальну діяльність окупантів.

No comments:

Post a Comment