June 22, 2016

21.06.2016: ЄС подовжує санкції проти Росії ще на 6 місяців

ЄС подовжує санкції проти Росії ще на 6 місяців
ЄС подовжує санкції проти Росії ще на 6 місяців

Головні події і теми дня 21.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • ЄС подовжує санкції проти Росії ще на 6 місяців.
  • Прокуратура "помилково" хотіла провести обшук на віллі депутата Ляшка.
  • Прем'єр-міністр Гройсман звинуватив лідера "Батьківщини" Тимошенко в корупції під час підписання контракту з Газпромом 2009 року.
  • Збірна України з футболу безславно вилетіла з європейського чемпіонату.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман доручив з'ясувати справедливість формули розрахунку вартості вугілля, яке поставляється на електростанції, що належать олігарху Ахметову, яка розраховується за формулою вартості в Роттердамі плюс доставка й транспортування до електростанції. Від ціни на вугілля залежить ціна на електроенергію, що поставляється цими ТЕС. У той самий час Гройсман зазначив, що питанням формування тарифів на електроенергію займається НКРЕКП, а не Кабінет міністрів.
  • Мер Львова Садовий оголосив, що через безперервні пожеж на міському звалищі третину львівського сміття буде відправлено ​​на сміттєспалювальний завод до Києва. У межах міста організовано пункт перевантаження та сортування сміття. Жителі довколишніх районів Львова протестують проти розміщення в місті об'єктів, що забруднює довкілля, і обіцяють перекрити одну з основних вулиць міста, якщо влада не припинить роботу майданчика.
  • Слідством доведено, що принаймні, троьох активістів Майдану було вбито з автоматів бійців спецпідрозділу "Беркут".
  • Глава Національної поліції Деканоїдзе повідомила, що до роботи приступили 20 поліцейскіх-"омбудсменів", завданням яких буде захист прав затриманих і моніторинг ізоляторів тимчасового тримання.
  • Генеральна прокуратура провела обшуки в будинках Клюєва та Сівковича – соратників колишнього президента Януковича. Лідер Радикальної партії Ляшко заявив, що слідчі намагалися провести обшук в його будинку, розташованому поруч з особняками колишніх чиновників. Прокуратура повідомила, що до Ляшко слідчі потрапили "помилково".
  • Командувач Силами спеціальних операцій (ССО) Луньов стверджує, що підпорядковані йому підрозділи вже готові до виконання бойових завдань. За його словами, оскільки раніше в Україні аналогів ССО не було, доведеться змінити законодавство для того, щоб їх командування могло координувати міжвідомчу роботу.
  • Центральна виборча комісія зареєструвала рекордну кількість кандидатів на проміжних виборах до Верховної Ради. У 7 мажоритарних округах, що звільнилися після переходу депутатів на іншу роботу, балотується 376 кандидатів. Спостерігачі зафіксували масову реєстрацію "фейкових" претендентів, що мають імена і прізвища, які збігаються із прізвищами рейтингових кандидатів.
  • 5 банків із 22, які включено до списку тих, що потребують докапіталізації, не змогли вчасно наростити статутний капітал до 120 млн грн на вимогу НБУ "з об'єктивних причин". Нацбанк повідомив, що робота з власниками цих банків продовжується.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним: 24,89 ₴/$ (-0,02 грн), 28,16 ₴/€ (+0,13 грн), 3,88 ₴/10₽ (+0,07 грн). НБУ купив на аукціоні у комерційних банків $26,6 млн.

Війна

  • Незважаючи на заяви президента Франції Олланда про "прогрес у виконанні мінських домовленостей і поліпшення ситуації на Донбасі", обстановка на фронті залишається вкрай напруженою. Бойовики та окупаційна армія продовжують обстріли позицій української армії, у ході яких гинуть і дістають поранень українські військовослужбовці та мирні громадяни. За попередню добу, за офіційними даними, загинула 1 – і поранено 5 військовослужбовців. Авдіївка піддалася обстрілу із важкої артилерії. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували факт обстрілу бойовиками з артилерії і танків житлових будинків і школи в Красногорівці.
  • Лідер бойовиків "ДНР" Захарченко загрожує проведенням "виборів" на окупованій території в односторонньому порядку, якщо до 14 липня Верховна Рада не прийме закон про місцеві вибори, узгоджений із "представниками Донбасу".

Україна й світ

  • Джерела в Євросоюзі повідомили про те, що рішення про подовження санкцій щодо Росії ще на 6 місяців уже прийнято. Глави МЗС ЄС офіційно затвердять його в п'ятницю, 24 червня.
  • До України для обговорення процесу реалізації мінських домовленостей прибула помічник держсекретаря США Нуланд. Після зустрічей у Києві вона збирається відвідати Москву з тією самою метою.
  • 23 червня у Великій Британії має відбутися референдум про вихід країни зі складу ЄС, який ЗМІ називають BrExit. Згідно з даними опитувань, кількість готових проголосувати за і проти відділення, розділилися приблизно порівну. Прем'єр-міністр країни Кемерон заявив, що BrExit завдасть удару по економіці та національній безпеці й негативно вплине на зайнятість і рівень цін.
  • Президент Порошенко здійснив робочий візит до Франції, де зустрівся з президентом Олландом і главою Національних зборів. Олланд заявив, що бачить прогрес у врегулюванні ситуації на Донбасі та планує зустріч глав держав "нормандської четвірки", "якщо буде готовий президент Путін". Олланд вважає за можливе поетапне зняття санкцій з Росії у разі виконання нею мінських домовленостей. Після офіційних зустрічей Порошенко відвідав футбольний матч збірних України та Польщі.
  • Збірна України з футболу достроково покинула чемпіонат Європи, програвши всі матчі йне забивши жодного м'яча.
  • Продовольча та сільськогосподарська асоціація ООН повідомила, що на початок червня Україна використовувала 85 % квот на експорт продовольства до країниЄС.
  • На думку колишнього глави НАТО Расмуссена, Росії необхідний заморожений конфлікт на Донбасі для протидії євроінтеграції України та країн колишнього СРСР. Наслідки такого конфлікту будуть тривалими, серйозними та руйнівними. Він вважає, що таким чином Росія намагається послабити своїх сусідів і зробити їх повністю залежними від себе.

Тренди


  • Українська влада демонструє готовність розглянути можливість проведення виборів на окупованій території Донбасу при виконанні низки умов, одна з яких – присутність поліцейських ОБСЄ. Радник міністра внутрішніх справ Шкіряк заявив, що для забезпечення безпеки потрібно 10-12 тис. співробітників місії. Він також підкреслив, що в найближчі 2-3 роки провести вибори неможливо. Шкіряк стверджує, що жодних змін до Конституції, якіі стосуються надання особливого статусу "окремим районам Донецької і Луганської області (ОРДЛО)", прийнято не буде. Про це саме заявив і президент Порошенко в ході візиту до Франції і переговорів з президентом Олландом. У той самий час активність переговорів за участі помічника президента РФ Суркова, помічника держсекретаря США Нуланд і заступника глави адміністрації українського президента Єлисеєва свідчить про пошуки можливих варіантів виконання мінських домовленостей. Послідовність дій, прописана в них, передбачає проведення виборів на окупованій території до отримання Україною контролю над кордоном з Росією і виведення російських окупаційних військ.
  • Міністр з євроінтеграції Климпуш-Цинцадзе вважає неприйнятним часткове скасування санкцій ЄС щодо Росії, про можливість якого заявили деякі європейські політики. Після скасування санкцій, у разі початку виведення російських військ, їх буде складно відновити, якщо Росія знову вирішить ввести війська на Донбас. Вона назвала такі заяви недалекоглядними і такими, що не зменшують загрозу з боку Росії.
  • Деякі спостерігачі звернули увагу на зростання напруженості між президентом Порошенком і його партнером з партії БПП Кличком. 2014 року мер Києва погодився влити свою партію УДАР в загальний блок, проте, на думку експертів, деякі домовленості залишилися невиконаними. Роль Кличка поступово знизилася до рівня особи, яка не приймає жодних рішень, тому він розглядає варіант відродження партії УДАР і виходу її представників із президентського блоку. Кличко спростував ці чутки, проте їх поява вказує, що український політикум серйозно розглядає варіант дострокових парламентських виборів.
  • Згідно із результатами більшості опитувань, рейтинг президента Порошенка стрімко падає, зрівнявся і став навіть нижче, ніж у глав трьох парламентських партій. Деякі експерти впевнені, що Порошенко має намір залишитися на своєму посту на наступний термін, для чого намагається знизити рейтинги конкурентів. Зокрема, "спроба обшуку" у будинку Ляшка, звинувачення прем'єр-міністром Гройсманом лідера "Батьківщини" Тимошенко в корупції під час підписання газового контракту в 2009 році, проблеми, що виникли у Львові у лідера "Самопомочі" Садового, – ланки одного ланцюга.

No comments:

Post a Comment