June 03, 2016

02.06.2016: Верховна Рада прийняла поправки до Конституції у частині правосуддя

Верховна Рада прийняла поправки до Конституції у частині правосуддя
Верховна Рада прийняла поправки до Конституції у частині правосуддя

Головні події і теми дня 02.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада прийняла поправки до Конституції у частині правосуддя та закон про судоустрій і статус суддів.
  • В Україні запроваджено інститут приватних судових виконавців.

В Україні

  • Верховна Рада переважною більшістю прийняла зміни до Конституції у частині правосуддя. Також прийнято зміни до закону про судоустрій і статус суддів.
    Змінами до закону про виконавче провадження запроваджено інститут приватних судових виконавців, також буде сформований Єдиний реєстр боржників.
    Верховна Рада прийняла закон про управління державними підприємствами із поправками президента, якими виключено вимогу про публікацію звітності та укладені договори.
    Скасовано податок із пенсій, які не перевищують 10,74 тис грн. Якщо пенсія вище, податок буде збільшено до 18 %.
    Депутати включили Укрзалізницю до списку об'єктів, заборонених до приватизації.
  • Міністр освіти Гриневич заявила, що малі міста не в змозі фінансувати професійно-технічні навчальні заклади. Тому вона пропонує перевести управління системою ПТУ на рівень області.
  • Мер Києва Кличко стверджує, що нові тарифи на опалення та гаряче водопостачання непідйомні для жителів столиці. Крім того, подорожчає холодна вода через зростання цін на електроенергію. Це може призвести до колапсу у житлово-комунальному господарстві через масові неплатежі. Тому мер просить уряд і Національну комісію з регулювання тарифів переглянути ціну газу й тарифи для населення.
  • Рахунки компанії Київенерго заарештовано за позовом Нафтогазу через борги з оплати газу. Загальна сума штрафів за 2014-2015 рр. перевищує 10 млрд грн, з яких у виконавчому провадженні – 4,4 млрд грн.
  • Запаси газу в українських підземних сховищах виросли до 9,2 млрд м3.
  • МВФ та ЄБРР заявили, що ціна продажу Одеського припортового заводу є завищеною. Фонд держмайна стверджує, що ціна підприємства – зважена та збалансована, переглянути її наразі нереально.
  • Фонд гарантування вкладів шукає інвесторів для виведення з ринку Смартбанку, визнаного неплатоспроможним через небажання власників розкривати структуру власності.
  • НБУ пропонує спростити процедуру приєднання банків для консолідації банківського сектора, для чого скорочує терміни оформлення документів і перевипуску акцій.
  • Національний банк надасть правоохоронним органам факти шахрайства керівництва банку "Михайлівський", яке в день перед банкрутством фінустанови провело значну кількість операцій із переказу вкладів фізосіб з компанії, пов'язаної з банком, на баланс банку, чим збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на 1 млрд грн.
  • Офіційний курс долара незначно зміцнився: 25,05 ₴/$ (-0,05 грн), 28,04/€ ₴ (-0,02 грн), 3,75 ₴/10₽ (-0,02 грн). НБУ купив на аукціоні $61,5 млн із виставлених банками на продаж майже $104 млн. Загальний обсяг угод на біржі становив майже $390 млн.

Війна

  • Згідно з офіційними даними, за попередню добу у ході обстрілів бойовиками двох військовослужбовців було поранено.
  • МЗС України назвав суд у Росії над чотирма кримськими татарами політичними репресіями.

Україна й світ

  • Президент Венеціанської комісії висловив задоволення прийняттям українським парламентом змін до Конституції у частині правосуддя.
  • Туреччина відкликала свого посла із Німеччини після визнання Бундестагом геноциду вірмен.
  • На думку генерального секретаря НАТО Столтенберга, найближчий самміт альянсу буде одним із найважливіших в його історії. За його словами, посилення присутності сил НАТО в країнах Балтії і Польщі має стати стримуючим фактором для Росії. Між РФ і Заходом немає "холодної війни", а альянс не шукає конфронтації.
  • Німеччина запропонувала провести засідання ради Росія – НАТО до початку самміту альянсу.
  • Новим главою ОПЕК обрано представника Нігерії Баркіндо. Незважаючи на оголошену згоду Саудівської Аравії на підвищення рівня видобутку нафти й підписання контрактів Ірану з міжнародними компаніями, біржова ціна на неї продовжує зростати і знов перевищила психологічну позначку у $50 за барель.
  • Європейський Центробанк зберіг облікову ставку на рівні 0 %.
  • МЗС України вводить нову систему для спрощення оформлення віз іноземцями.

Тренди

  • Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до Конституції із кричущими процесуальними порушеннями. Кількість депутатів, які голосували, набагато перевищила необхідну кількість у 300 голосів. Результат був отриманий за рахунок голосування депутатів Опозиційного блоку й тих, хто зазвичай не з'являвся на засіданнях, наприклад колишнього лідера Правого сектора Яроша.
    На думку аналітиків, підтримка Опозиційним блоком законопроекту свідчить про те, що адміністрації президента вдалося знайти стимули для таких дій, одним з яких могла стати інформація про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів. Також не виключено варіант надання депутатам партії і їх бенефіціарам преференцій у бізнесі та гарантій від переслідування за злочини.
  • Згідно із новим законом про судоустрій, заробітна плата суддів місцевих судів буде вищою за мінімальну в 30 разів, апеляційних – у 50, Верховного суду – у 75 разів. Крім того, передбачено надбавки за вислугу років, науковий ступінь, роботу із секретними документами, а також регіональні коефіцієнти. За розрахунками депутата Пинзеника, зарплата судді Верховного суду перевищуватиме мінімальну у 200 разів, вона буде втричі вищою, ніж у суддів у Польщі, Чехії чи Латвії. Крім того, довічне грошове утримання суддів передбачено на рівні 80 % від знов установленої зарплати.
    Президент стверджує, що іншого способу подолати корупцію в судах, крім істотного підвищення зарплат суддів, не існує. Заступник глави адміністрації президента Філатов заявив, що після реформи суддів буде неможливо притягнути до відповідальності за прийняття судового рішення, якщо не буде доведено злочинного умислу або незаконних дій.

No comments:

Post a Comment