June 02, 2016

01.06.2016: Парламент не створив комісію з розслідування офшорів

Парламент не створив комісію з розслідування офшорів
Парламент не створив комісію з розслідування офшорів

Головні події і теми дня 01.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Парламент так і не створив комісію з розслідування офшорів.
  • Колишній "регіонал" Ландик розповів про роль Єфремова в російській окупації Луганщини.
  • НАБУ розслідує справу про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів.
  • Росія проти введення збройної поліцейської місії на Донбасі.

В Україні

  • У Верховній Раді не знайшлося достатньої кількості депутатських голосів для створення комісії із розслідування фактів використання офшорних компаній президентом України та іншими представниками влади.
    Депутати відмовилися повернути Дніпру колишню назву Дніпропетровськ.
  • Президент Порошенко підписав закон про використання системи електронних закупівель ProZorro для оборонних закупівель.
  • Кабінет міністрів затвердив трьох громадян Польщі та фінансового директора Бужора членами правління Укрзалізниці.
  • Уряд виділив із резервного фонду бюджету 29 млн грн одноразової допомоги постраждалим і сім'ям загиблих активістів Майдану.
  • Прем'єр-міністр Гройсман очолив комітет із підготовки проведення в Україні Євробачення-2017.
  • НАБУ оголосило про початок розслідування діяльності посадових осіб Нацбанку, підозрюваних у незаконному виділенні 12 млрд грн рефінансування семи банкам, які були ліквідовані відразу після отримання цих коштів. Керівництво НБУ підтвердило, що банк надасть слідству всі запитані документи.
  • Глава НАБУ Ситник заявив, що слідчі бюро допитають усіх осіб, що фігурують у "чорній бухгалтерії" Партії регіонів, і висловив невдоволення публічними заявами, які можуть вплинути на процес розслідування.
  • Колишній член Партії регіонів Ландик стверджує, що колишній глава його фракції Єфремов домовлявся про здачу Луганської області російським військам під час переговорів із представниками президента Росії Путіна – братом депутата Королевської і радником президента РФ Глазьєвим. Він повідомив, що СБУ має запис розмови, проте хід справі досі не дано. Ландик заявив, що сепаратистський рух на Луганщині фінансували керівництво Партії регіонів і КПУ, функціонери яких досі вільно почуваються в Україні.
  • Міністр фінансів Данилюк заявив, що на судовому процесі в Лондоні про повернення "боргу Януковича" Україна має сильну позицію. Термін розгляду справи може становити до двох років.
  • НБУ утримує офіційний курс гривні на стабільній позначці: 25,10 ₴/$ (-0,04 грн), 28,04 ₴/€, 3,77 ₴/10₽ (-0,04 грн).

Війна

  • За офіційними даними, за минулу добу загинув український військовослужбовець, ще троє – поранені. Кількість обстрілів бойовиків та інтенсивність зіткнень на лінії фронту постійно зростає. Спостерігачі вважають, що великі втрати української армії обумовлені набагато досконалішим озброєнням окупантів. Армія вкрай потребує сучасних видів зброї і технічних засобів.
    Епіцентром боїв залишаються передмістя Авдіївки, Мар'їнка та населені пункти в околицях Маріуполя та Світлодарська.
  • У Мінську відбувся черговий етап переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він, як і попередні, завершився без результатів. Спецпредставник ОБСЄ Сайдік повідомив, що тема введення збройної поліцейської місії на них не обговорювалася. Заступник голови Верховної Ради Геращенко стверджує, що основною проблемою у звільненні заручників є інформація про їх місцезнаходження, що не дозволяє точно з'ясувати їх кількість і вжити заходів до повернення.
    Сторони обговорили варіанти з розведенню сил, створення зон безпеки вздовж лінії зіткнення та відновлення залізничної інфраструктури.
  • Співробітники СБУ затримали на контрольному пункті Зайцеве трьох військовослужбовців-прикордонників при отриманні великого хабара.

Україна й світ

  • МЗС Росії спростував заяву, зроблену заступником глави адміністрації президента Єлісєєвим про те, що Росія дала згоду на розміщення збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.
  • Посол ЄС в Україні Томбінський закликав депутатів Верховної Ради прийняти закон про Національну комісію у сфері регулювання енергетики та комунальних послуг для гармонізації з європейським законодавством. Від цього залежить надання Україні другого траншу макрофінансової допомоги ЄС.
  • Віце-прем'єр-міністр з євроінтеграції Климпуш-Цинцадзе повідомила, що члени ради НАТО позитивно оцінили Стратегічний оборонний бюлетень, прийнятий РНБО, та очікують його успішної імплементації. Вона сподівається, що на самміті Альянсу буде прийнято комплексну програму допомоги Україні.
  • Канцлер Німеччини Меркель не вбачає підстав для скасування режиму санкції щодо Росії і вважає, що мінський мирний процес має бути продовжений.
  • Міністри закордонних справ країн – членів ЄС не прийняли остаточного рішення про надання Грузії безвізового режиму. Дипломати пояснюють такі дії виявом обережності через зростання нелегальної міграції. Наразі Євросоюз розглядає можливість введення візової лібералізації для Грузії, Косово, України й Туреччини. Глава МЗС Німеччини пояснює затримки в наданні Україні безвізового режиму складнощами узгодження на рівні Євросоюзу та не сумнівається, що питання буде вирішене позитивно після виконання всіх процедур.

Тренди


  • Судді Верховного суду побоюються тиску на судову систему, яка, на їхню думку, може виникнути після прийняття парламентом поправок до Конституції і закону про судоустрій. Це пов'язано із концентрацією повноважень у двох органах управління судочинством – Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради правосуддя, у формуванні яких беруть участь політики – президент, Верховна Рада та інститут Уповноваженого з прав людини. Судді Верховного суду вважають, що в процесі звільнення суддів і набора нових на конкурсній основі є ймовірність втручання до процесу різних політичних сил, що може вплинути на здійснення правосуддя.
    Колишній суддя Конституційного суду Шишкін стверджує, що прийняття Верховною Радою поправок до Конституції підтвердить, що в країні йде громадянська війна, оскільки, відповідно до Конституції, у ході війни її текст змінювати неможна. Він повідомив, що на депутатів і членів їх сімей чинять сильний тиск для "продавлювання" цих змін.
  • Будапештський меморандум не дав Україні фактичних гарантій безпеки в обмін на відмову від ядерної зброї, що продемонструвала агресія Росії. 20 років тому остання ядерна боєголовка покинула межі України. Деякі експерти-міжнародники вважають, що ідея ядерного роззброєння себе не виправдала, а підтримка суверенітету й територіальної цілісності України країнами, що підписали Меморандум, виявилася лише декларацією про наміри.
  • Заступник глави НБУ Рожкова вважає, що незабаром можуть бути продані близько 20 дрібних банків, а переговори про продаж або злиття ведуть 86 банківських установ. На її думку, російські банки рано чи пізно будуть змушені продати свої дочірні банки й шукають на них покупців.

No comments:

Post a Comment