June 06, 2016

30 Mayıs – 5 Haziran 2016 Ukrayna: haftasının ana başlıkları

30 Mayıs – 5 Haziran 2016 haftası "Digest ve Analitik Ukrayna"’dan ana başlıkları

Verhovna Rada Anayasa değişikliğini gerçekleştirdi – Verhovna Rada ofşor skandalı araştırma komisyonu kuramamış İthal ilaçlar sertifikasyonu ve kullanılan araçlarda azaltılmış tüketim vergileri hakkında bir yasa IMF kredisinin bir sonraki diliminin İleri Bölgeler Partisi'nin "kara muhasebe" – Donbas'ta gerginlik büyüyor – "Vizesiz rejim" ile ne olacak?
Parlamento Anayasa ve Yargı Hukuk'un değişiklikleri kabul etmiş
Parlamento 335 bir oy çoğunluğuyla adalet açısından Anayasa değişikliğini gerçekleştirdi. Bazı gözlemciler milletvekilleri oylama sırasında apaçık usul ihlal edildiği işaret etti. Sonuç, Muhalefet bloğun ve genellikle toplantılarda görünmedi milletvekilleri Sağ Sektör eski lideri Yaroş dahil oylama ile elde edildi. Milletvekilleri Savçenko ve Şuhevıç oylama kaldırılmasına ilişkin bir karar tasarısı kayıt etmiş böylece Parlamento Başkanın yasa imzalanması bloke edildi.
Parlamento Anayasa ve Yargı Hukuk'un değişiklikleri kabul etmişAnalistlere göre, Muhalefet Bloku tasarının desteği başkanlık yönetim bu tür eylemler için teşvikler bulabildiği gösterir, onlardan biri Bölgeler Partisi "kara muhasebe defteri" olabilirmiş. Aynı zamanda bunlara blok milletvekillere ve taraf lehdarlara iş tercihleri sağlanması ve suçlardan dolayı kovuşturmaya karşı garanti vermesi gibi seçenekler sunabilirdi.
Hakimler Yargı Sistemi ve Statüsü Kanununda değişiklikler kabul etmiştir, buna göre, yerel mahkeme hâkimlerin maaşları en az 30, itiraz mahkeme hâkimlerin 50, Yargıtay 75 kat daha yüksek olacaktır. Ayrıca kıdem, akademik derece, gizli belgeler ile çalışma, yanı sıra bölgesel faktörler ödenekler sağlanmaktadır. Milletvekili Pınzenık tahminlere göre, Yargıtay yargıçların maaşı 200 kez asgari ücreti aşar, bu maaş Polonya, Çek Cumhuriyeti ya da Letonya yargıçların maaşından üç kat daha yüksek olacaktır. Hakimlerin ömür boyu harçlığı yüklü maaşın % 80'nde sağlanmaktadır.
Başkan mahkemelerde yolsuzlukla mücadele için hakimlerin maaşları önemli bir artış dışında başka bir yol bulunmadığını söyledi. Başkanlık yönetiminin başkan yardımcısı Filatov, reform sonrasında ceza niyet veya yasadışı eylemleri ispat edilmedikçe hakimlerin bir yargı kararı için dava olmayacağını söyledi. Uzmanlara göre, bu yasalar yargıyı mahkemeler ve diğer idari işlemlerin atanması ve yargıçların transferi, yeniden yapılanma onaylaması ile en az iki yıl sürecine Cumhurbaşkan'a neredeyse teslim ediyordur. Hâkimlerin yüksek maaşlar, aslında onların rüşveti ve toplumun mali tabakalaşma artırabilir.
Birçok uzman Özel icra kurumu tanıtan ve borçluların tek bir kayıt oluşturan İcra Yargılama Usulü Kanununda yapılan değişiklikler de tartışmalı olarak değerlendiriyor.

Verhovna Rada ofşor skandalı araştırmak için bir komisyon bile kuramadı

Ukrayna'nın başkanı ve diğer hükümet yetkilileri offshore şirketlerin kullanılması gerçekleri araştırma komisyon oluşturmasına 150 gerekliden sadece 108 milletvekili oy vermiştir. İktidar koalisyonunun milletvekillerinin çoğunluğu oy vermedi veya yoktu. Bu, Cumhurbaşkan'a düzenlediği senelik basın toplantısında konu ile ilgili soruya 'suçsuzum' bildirme hakkını sağladı.
Uzmanlar analistlere göre, bu sonuç hükümette bir komplo olduğunu , Başkan ve maiyeti dışında meclis hiziplerin çoğunluğu Panama Papers skandalına da dahil olduğunu gösterir.

İthal ilaç sertifikasyonu ve ikinci el otomobil tüketim vergileri

Milletvekilleri ithal ilaçların belgelendirme süresini azaltma ve AB, ABD, Kanada, İsviçre ve Avustralya'da sertifikalı eczacılık ürünlerinin Ukrayna pazarına kabul etme bir tasarıyı kabul etti. Bu nedenle, bazı milletvekillerinin göre ithal ilaçlar ve devlet ihaleleri yabancı üreticilerin açık erişimli ticaret tekelini silinecektir.
Başka yasa, neredeyse tüm sürücülerin beklediği eski küçük araçlarda vergilerinin kaldırılmasının yasa oldu. Bu çözüm araçların fiyatları önemli ölçüde azaltacaktır. Ancak, kanuna karşı yeni otomobil satıcıları çıkmış. Bunlardan biri "Vidrodjennya" hizibi bir milletvekili, AIS sahibi Svyataş, yasayı bloke etmiştir. Bazı milletvekilleri ve uzmanlar, yatırım fonu aracılığıyla "Bogdan" adlı bir otomobil şirketin sahibi olan Cumhurbaşkanı Poroşenko, yasayı veto edebilir düşünüyor.

Bölgeler Partisi'nin "kara muhasebe"

Bölgeler Parti "kara muhasebe" belgelerin yayımlanması önemli ölçüde Ukrayna siyasi manzarasını değiştirebilir.
Bölgeler Partisi'nin "kara muhasebe" Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu başkanı Sitnik bürosu araştırmacılar sunulan belgelere görünen tüm kişileri sorgulanır dedi ve soruşturma sürecini etkileyebilecek kamu ifadelere memnuniyetsizliği belirtti.
Başkan Poroşenko basın toplantısında, bağımsız cezai takibat açmak yerine "kara muhasebe" belgeleri gazeteciler ve Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu'na veren general Trepak eylemler ile hayal kırıklığına uğramışını anlattı. Güvenlik rezonans davanın soruşturma yapmaya hazır olduğunu ilan etti.
Bölgeler Partisi eski bir üyesi Landık, meclis hizip eski başkanı Efremov Rusya Devlet Başkanı Putin temsilcileri ile görüşmelerde Rus askerleri Luhansk bölgenin teslimini müzakere etmiş iddia etmektedir. O, Güvenlik Servisi bu görüşmeyi kayıta aldığı ancak davaya ilerleme hala verilmemiştir, söyledi. Landık, Luhansk ayrılıkçı hareketi hala Ukrayna'da gğvende hissedilen olan Bölgeler Partisi ve Komunist Partisi liderleri finanse etmiştir, dedi.
Çoğu gözlemci, yayınlanan "kara muhasebe" materyaller mevcut hükümet temsilcilerini içermediğini dikkat etmektedir. Bu başkanın yönetiminin esinlenerek "tahliye" olası erken parlamento seçimleri arifesinde rekabetten seçim alanını temizlemek için yapıldığını göstermektedir. Uzmanlar, başkanlık idaresi skandalı bastırmak ve hükümetin yolsuzluk sorunudan kamuoyunun dikkatini dağıtmak için yeni bilgilendirme etkinlikleri oluşturarak devam söndürmeye deneyecektir, inanıyor. Bu nedenlerden biri de Transcarpathian Bölgesel Yönetimi başkanı Moskal tarafından başlatılan bir soruşturma olabilir. O, eski Cumhurbaşkanı Yuşçenko Bölgeler Partisi'den $1 milyar aldığı ve Geleceğin Çocuk Hastanesi oluşturmak için oluşturulan "Ukrayna 3000" Fonu zimmete para geçirdiğinde suçladı.

IMF kredisinin bir sonraki diliminin uzakta değil mi?

Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası ve Maliye Bakanının başkanı IMF Genişletilmiş Fonu'nun sonraki kredi diliminin hemen hemen kabul etmiştir ve Temmuz ayında adanacaktır söylüyorlar. Bu amaçla, Maliye Bakanlığı bir ay boyunca IMF ile işbirliği muhtıra uyum değişiklikleri çalışmalarını tamamlamak niyetinde.
Cumhurbaşkan Poroshenko bir basın toplantısında, doğrudan IMF kredisinin alınması ile ilgili ABD $1 milyar kredi garantileri Ukrayna'ya sağlanacaktır, söyledi. Poroşenko, Bölge IMF üyesi ülkelerin maliye bakanları toplantısında Ukrayna yolsuzlukla mücadele de dahil olmak üzere, uluslararası finans kuruluşları ile işbirliğini geliştirmek ve öneriler yerine getirmek ve gerekli reformları gerçekleştirmek niyetinde olduğunu söyledi. O, ülkenin makroekonomik istikrarın sağlanmış ve ekonomik büyüme için koşulları oluşturmuştur iddia etmektedir.
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's Ukrayna bankacılık sistemi için "negatif"ten "durağan"a notunu değiştirerek görünümü geliştirilmiş. NBU bankalararası piyasada durumu kontrol eder ve düzenli olarak ticari bankalarda artan dövizi satın alıyor, böylece döviz kuru 25 UAH / 1 $ yakın oranını sürdürmektedir.
Haftanın başlarında, medya emeklilik yaşını yükseltme, basitleştirilmiş vergilendirme tamamen kaldırılmasını , Ukrayna makamları tarım arazilerinin satışı garanti IMF ile güncelleştirilmiş işbirliği muhtırası bir sürümünü yayınladı. Bu, hükümet ve Cumhurbaşkan'a muhalif olan Vatan ve Radikal partilerin liderleri tarafından da ifade edilmiştir. IMF yetkilileri, Maliye Bakanlığı ve Başbakan Groisman belgeyi inkâr etmişler, ancak "doldurma" hükümeti derecesini hızla düşürdü ve olası niyetlerini gösterdi. Başbakan böyle bir malzemenin yayımlanması, uluslararası finans kurumları ile sürekli işbirliği şansını bozar ve ekonomik istikrarı tehdit eder söyledi.
Emekli Sandığı bütçesinde büyük bir delik varlığı neredeyse kaçınılmaz emeklilik yaşı artışa yol açacaktır ve savunma harcamaları ve dış borçların ödenmesi artırmak için ihtiyaç neredeyse algılanamaz büyüme hükümeti Vergisi Kanunu'nun radikal bir revizyona itmektedir. Başbakan Groisman onaylandıktan sonra Vergi Kanunu’nun metni ekonomik kalkınma ve yatırım cazibe istikrarlı koşulları sağlamak için en az üç yıl süreyle değişmeyeceğini söyledi. Uzman topluma sızan Kanun varyantlar, Kabine yönetim maliyetlerini düşürmeden, işletmeler ve vatandaşlar üzerindeki vergi yükünü artırmak niyetinde doğrulamaktadır. Uzmanlar, bütçe mekanizması aynı kalacaktır, bir önceki bütçe yılının baz alınır ve hükümet'e gereken çözümleri oylama için finansal akımlar yararlanıcılar üzerinde meclis partileri geçiş kontrolünü bir ek harcama eklenecektir, inanıyor. Bundan yana, önceki yıllarda olduğu gibi, Parlamento bütçesinin uygulanmasına bu yılda da bir Hükümet raporu görmez.
Uzmanlar, ekonominin temel sorun girişimciler hükümet, iş dünyası ve vatandaşlar arasında güvenilir bir işbirliği ve karşılıklı anlaşılmasına net bir strateji ve yoğun bir kalkınma modeli eksikliği, inanıyor. Mevcut taslak Cumhurbaşkan'ın açıklamalara rağmen oligarşik sistemi bırakır.

Donbas'ta gerginlik büyüyor

Minsk görüşmelerin bir sonraki aşama sonuç almadan sona erdi. Donbass AGİT polis misyonu getirilmesi üzerine Ukrayna önerileri Rus heyetinin kategorik reddi ile karşılanıyordur. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Rusya kontrol üniteleri Moskova dışında militarize sınır kontrolünü sağlamayı kabul etmeyeceğini açıkça belirtti. Tek seçenek olarak o, AGİT çalışanlara kişisel güvenliği için silahlandırmayı düşünüyor.
Militanlar tarafından olan mahkumların alıkonulma yeri hakkında bilgi vermek ve onlara uluslararası yardım kuruluşunun temsilcileri erişim yasağı, değişim konusu ve rehinelerin dönüşü sorular da açık kalmaktadır.
Donbas'ta gerginlik büyüyor
Hafta boyunca, Rusya ordusu, kontrolsüz sınırından Ukrayna Donbass ağır ekipman, topçu, mühimmat ve yakıt yoğun transferi devam etmiştir. İstihbarat, cephe hattı çevresinde asker ve teçhizat büyük konsantrasyonlarını belgelenmiş.
Militanların ordu işgal ve Donetsk bölgesinde ön saflarda tüm uzunluğu, Ukrayna pozisyonları ve yerleşim saldırılar sırasında altı asker ve en az bir sivil öldürüldü. Iki düzineden fazla Ukraynalı asker yaralandı. Bombardımanı sırasında İşgalciler artan bir şekilde tanklara ağır topçu kullanıyor, kapsamlı araştırma yapar ve yıkıcı grupların eylemleri vasıtasıyla Ukrayna savunma sistemini öğrenmeye çalışıyor. Mücadele merkezler olarak Donetsk çevresinde Avdiyivka, Marinka, Piskı ve Zaitseve gibi yerleşim yerleri, Mariupol'a yakın pozisyonlar, Svetlodarsk eğrisi kalmaya devam ediyor.
Uzmanlar, barış görüşmeleri sonucunda işgal ettiği topraklardan Rus askerlerinin geri çekilmesi mümkün olmayacak, diyor. Başkan Putin Rusya'nın Ukrayna ekonomisine zarar edeceğini Donbas alan uzun donmuş çatışma işgal güçlerini tutmaya ve dönüş niyetinde olduğunu açıkça belirtti. Moskova amacı - Ukrayna devlet yıkılması, Rus diplomasisi yaptırımlardan büyük zarara uğrayan Avrupa bölünmesi vasıtasıyla da dahil olmak üzere, kendi amaçlarına ulaşmak için değişmemiş ve kalmıştır. Birçok AB üye devletler yaptırımlar uzantısına karşı çıkmaktadır.
Birleşmiş Milletlerden istatistiklerine göre, Donbas'taki savaş 9 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı, 21 bin kişinin fazlası yaralı, 1,7 milyon iç göçmen, 1 milyon Rusya ve Beyaz Rusya'ya gitmiştir. Buna ek olarak, ekonomide felaket durum ve yaşam standartlarında keskin bir düşüş sonucu Ukrayna Avrupa ve Amerika'ya kitlesel bir göç gözlendi, bu Ukrayna zayıflatır ve savunmasını baltalamaktadır

Ukrayna için vizesiz rejim yine ertelendi

Almanya ve Fransa - AB politikasını belirleyen iki ana oyuncular, vize serbestleştirme sözleşme şartları için ani göç durum değişiklikleri ve başvuru ihlali durumunda böyle bir rejimin hızlı giderilmesi için ek koşullar ile Gürcistan, Kosova ve Ukrayna için vizesiz rejim AB anlaşmalar üzerinde karar verdi. Komisyon Gürcistan yalnızca uygulama söz olmasına rağmen, her üç devletler eşit koşullar altında bulunmaktadır.

Avrupalı yetkililer, Ukrayna vatandaşları kararın "neredeyse kabul oldu' diye sürekli sakinleştiriyor. Ama Cumhurbaşkanı Poroşenko basın toplantısında kararın Eylül'den erken alınmaz ve vizesiz rejim sadece yılın sonuna doğru tanıtır, ifade etmiştir.

No comments:

Post a Comment