May 30, 2016

23—29 Mayıs 2016 Ukrayna: haftasının ana başlıkları

23—29 Mayıs 2016 haftası "Digest ve Analitik Ukrayna"’dan ana başlıkları

Savçenko dönüşü - Bakanlar Kurulu'nun bir eylem planı - "Mıhaylivskıy" bankası iflas etmiştir - UMB iskonto oranı azaltılmış - Donbas içinde düşmanlıkların keskin tırmanması - Toplumda protestolar artıyor - Rus mahkemesinin Ukraynalı mahkumlara "Çeçenistan savaşı" kararı - Ukrayna "Yanukoviç borcunu" ödemek istemiyor - "Büyük yedi" Rusya'ya karşı yaptırımlar devam ettirmiştir

Savçenko dönüşü

Rusya, Nadiya Savçenko Şçastya mücadele sırasında yakalanan iki Rus özel kuvvetleri askerleri karşılığında serbest bıraktı. Rusya ve Ukrayna cumhurbaşkanları karşılık gelen bir af  kararı imzaladı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, bunu "Norman Dörtlü" liderleri telefon görüşmelerinin bir değişim sonucu olduğunu doğruladı. "Büyük Yedi" liderleri Minsk anlaşmaları uygulamak için bu olay önemli bir adımdır, düşünmektedir. Başkan Poroşenko, Savçenko değişimi son değildir, diğer siyasi tutukluların iade ile ilgili Rusya ile müzakereler devam ediyor,  söyledi.
Savçenko, rehinelerin iadesine mücadele edecek, ‘onların serbest bırakılması için her türlü güçleri ile temas etmesine hazırım’, söyledi.O, tamamen sınırların tam kapatılmasına dek Donbas'ta seçim düzenlemesine karşı fakat Minsk anlaşma gerginlikleri azaltmada olumlu bir rol oynamışına inanıyor. Ona göre, Rusya ile diyalog Rusların hatalarından tanınması sonra mümkün olacaktır. Savçenko, onun cumhurbaşkanlığı emelleri hakkında konuşmak erkendir ve parlamentoya etkin bir şekilde çalışmaya gidiyorum, söyledi.
Poroşenko, Nadiya Savçenko AKPM ve Avrupa Konseyi Ukrayna'yı temsil etmesine  ve Rusya'dan Ukrayna rehineler serbest bırakma konusunda çalışmalara hazırdir, söyledi.

Bakanlar Kurulu önümüzdeki altı ay için çalışma planını onayladı

Hükümet 2016 yılı sonu çalışma planını onayladı.  Başbakan Yardımcısı Kubiv programın temeli vergi reformu, gümrük işlemleri iyileşme, döviz düzenlemede serbestleşme olduğuna inanıyor. Yakın gelecekte hükümet Odessa Limanı tesisini satmak ve IMF kredisinin bir sonraki dilimini almak için umut ediyor. Vergi reformu sonrasında  Başbakanı Groisman 3-5 yıl Vergi Usul Kanunu'na değişiklikler üzerine bir moratoryum vereceğini söz verdi. O büyük devlet şirketlerinin başkanları rekabet atanması uygulama devamını ve işletmelerin artan tanıtım yanı sıra maaş artırmak için işgücü piyasasının reformuna planlarını açıkladı. O, yatırımları ve mülkiyet haklarının korunması ülkenin gelişmiş bir yatırım ortamı sağlamayı umut ediyor.
Groisman, Temmuz ayında tedbirlerin ilk sonuçları üzerinde   rapor vereceğine söz vermiştir.

Bankacılık sistemindeki sessiz fırtına

Eldorado ev aletleri Ukrayna ağı tarafından sahip olunan Mıhaylivskıy Bankası, iflas ilan etmiştir. UMB,  Aralık 2015 yılında   riskli işlemler nedeniyle onu sorunlu bir banka olarak kabul etmiştir. UMB, son gün banka işlemleri gerçekleştirme sonucu en fazla 1 milyar dolar Mevduat Garanti Fonu üzerindeki yükü artmış,  söyledi.
Bankacılık sisteminde durum dengeli  degildir. Smartbank (eski adı Market teknolojisi Banka) sahiplik yapısı sahiplerini ifşa reddetmesi üzerine iflas ilan edildi. Küçük kategorisine ait olan Finans Bankası hissedarlar tasfiye niyetini açıkladı.
Bu haftanın başlarında, medya Rus devletinin Ukrayna pazarındaki,Sberbank olası bir geri çekilme iddiaları vardı, ama yetkililer bu bilgiyi yalanladı. Sosyal ağlar Maliye Bakanı Daniluk Privatbank sistemik sorunların açıklama sonrası alarma geçirdi, fakat Merkez Bankası bu bilgileri teyit etmemiştir.
Regülatör raporuna  göre, Ukrayna bankaların verilen kredilerin neredeyse % 25 problemlidir. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla % 17 oranında düşmesine rağmen 1 Mayıs'ta yılbaşından bu yana bankaların toplam zararı 11.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Bireylerin Mevduat Garanti Fonu mali yardım için Maliye Bakanlığı'na  başvurdu. Yılın ikinci yarısında Fon'un ek ihtiyacı en az 10 milyar UAH. Sadece Mihaylivskıy Bankanın mevduat sahiplerine ödemeler   2,6 milyar UAH fazla olmalıdır. Fon, bankayı piyasadan çekilmesi için yatırımcı aramaktadır.
Hreşçatyk Bankanın tazminatına hak sahibi tam listenin oluşturulmasına dek mevduat sahiplerine ödemeler   askıya alınmış.

UMB bir iyimserlik gösterir

Merkez Bankası para politikasını yumuşatmasını devam etmektedir. % 1 oranında iskonto oranı % 18'e azalmasını açıkladı. Satın alma  para birimi için son başvuru 1 güne düşürüldü. Ayrıca uluslararası finans kuruluşları ile yapılan kredi anlaşmalarının iadesi ve yabancı yatırım geri ödeme  için prosedür basitleştirilmiş. Bir hafta önce UMB yetkilileri temettü geri dönüş açıkladı ve bu bankacılık sisteminin istikrarı etkilemeyeceğini açıkladı.
Döviz piyasasında durum sabit kalır, UMB sürekli ticaret bankalarının satmaya çıkartan para fazlalığı satın alma için pazara girer.
UMB  başkanı Gontareva,  geçen ay enflasyon % 3,5  arttığını, fakat  yıllık tahmin endeksi % 10'un altına düştüğünü bildirdi.
Devlet İstatistik Servisi geçen yılın aynı dönemine kıyasla büyük ve orta ölçekli işletmelerin kayıpları azaltarak ilk çeyreğinde sanayi üretiminin büyümesini  bildirildi. Ancak, bu istatistikler, tam yeterli olmayabilir, birçok şirket mali hizmetler teftişlerin yürütülmesi korkusuyla kayıpları duyurmuyor. Şirket ve işletmelerin büyük bir sayı boş vergi raporları otuşturur ve faaliyetlerini durdurmuştur. Finansal analistlere göre, enflasyon gerçek oranı hizmet tarifelerinde büyüme sonucu yıllık % 12-15 kadar olabilirmiş.

Toplumdaki protestolar artmaktadır

Yakında mevcut seçim mevzuatı  parlamento seçimleri durumunda, Razumkov Merkezi ve Demokratik Girişimleri tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Verhovna Rada'da altı parti olacaktı ve sıralamada ilk beş partilerin (Vatan Partisi, Samopomiç, Blok Poroşenko, Muhalefet bloku ve Radikal Parti) dereceleri % 10 civarında dalgalanabilir. Erken seçim düşüncesini nüfusun yaklaşık % 40 destekliyor, yaklaşık olarak aynı oran da desteklemez.
Toplumdaki protestolar yıl boyunca % 6,1’den % 7,7'ye  arttı, ancak yine de Aralık 2013 % 13,2 seviyesine ulaşamamış.
Sonuçlar, toplum şaşırmış ve savaş ve uzun süreli ekonomik krizinden ülkeyi çıkartacak olan net liderleri görmez göstermektedir.
Başkan Poroşenko iki yıl sonuçlarına ilişkin uzmanlar anketlemesi onun onayı derece istikrarlı düşüş olduğunu gösterdi, faaliyetlerinin yılda değerlendirilmesi on ölçekte  5.3'ten 4.5'e düştü. Katılımcılara göre, en iyi sonuçlar o, Donbas düşmanlıkların tırmanması durdurma,  ordu oluşturma ve dış politikada elde etti. Uzmanlara göre, en kötü alanlardan yolsuzlukla mücadele yetmezliği, sistematik reformlar yapmaması ve seçim vaatleri yerine getirilmesini görünüyor.

Donbas bölgesindeki mücadele şiddetlendi

Geçen hafta Donbas çatışmaların yoğunluğu önemli ölçüde artmıştır. Ukraynalı askerlerin ölü ve yaralı sayısı  onluklar üzerindedir. Hemen hemen her yerde militanlar ve işgal ordusu ağır topçu ateşlemeyı güçlendirdi,  uçak  ve radyo istihbaratı ve Ukrayna ordusunun arka kısmını sızan sabotaj gruplarını  kullanıyor. Militanlar Donetsk havaalanı yakınında AGİT kameraları devre dışı etmişitir, bundan sonra  Piskı, Spartak ve Opıtne'de yoğun saldırılar başlamıştır. Ön çizgiden gelen haberlere göre, Ukrayna askerleri "Minsk anlaşmaları ardından" bombardımanı karşılık yeterli ateş etmiyor, bu cevapsızlık militanları saldırıları güçlendirmesine  provoke ediyor.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Donbas savaşı Ukrayna Anayasa "desantralizasyon" değişiklikleri (ona göre Donbass "cumhuriyetleri"’in Kiev kontrolsüz  konfederal sistem anlamına gelir) oylamasına kadar devam edecek söyledi. O, "Biri vuruyor" diye  kararları ertelenmesi olmaksızın kendi planında işgal altındaki topraklarda seçimlerin konusunda ısrar ediyor. NSDC Sekreteri Turçinov’a  göre, Putin, Minsk anlaşmayı gerçekleştirmez ve  Donbas bölgesindeki düşmanlıkların devamı Ukrayna'ya karşı şantaj olarak kullandığını kabul etmiştir. Rusya'nın ana hedefi - Ukrayna parçalanması, bu yüzden Rus güçleri  işgal topraklarını kendi isteğiyle terk etmez.
Genelkurmay Başkanı Mujenko ATO bölgedeki düşmanlıkların düşük yoğunluğa rağmen durumu şiddetlenmesine eğiliminde olduğunu söyledi. Onun görüşüne göre, bu arada Ukrayna'ya  bir baskı yapmak amaçlayan Rusya, Ukrayna doğu sınırında ve Kırım'da  askeri varlığını artırıyor. Ancak Mujenko yakında Rusya ile aktif savaş dönemi beklemediğini söyledi.
Ukrayna liderleri devam eden düşmanlıklara rağmen Donbas toplumla tekrar bütünleştirilmelerine ve yeniden yapılanma çalışmalarının başlangıcına sürekli söz veriyor. İşgal Altındaki Topraklar Bakan Yardımcısı Tuka, Donbass ekonomik ambargo kararı yakında kaldırılmalıdır, diyor.  

Rus mahkemesi"Çeçenistan'daki savaş" ifadesiyle Ukraynalıları mahkum etti

Grozni'de Rus mahkemesi Ukraynalı vatandaşları ilk Çeçen savaşında Rus ordusuna karşı mücadelede katılımı Karpük ve Klıh suçlu kabul etti ve uzun hapis cezalarına mahkûm etti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı buna "utanç verici" kararı adını verdi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması için mücadele edeceklerini söyledi. İnsan Hakları Danışma Merkezi Rus hapishanelerinde halen 31 Ukrayna vatandaşı, onlardan 16 kişi Kırım Tatarları, olduğunu söylüyor.

Ukrayna "Yanukoviç borcu" vermek niyetinde değildir

Londra mahkemede Ukrayna'ya 3 milyar dolarlık "Yanukoviç borcu"  ve faizleri geri ödenmesi Rusya'nın talebi devam ediyor. Ukrayna tarafı iddiaya itiraz sundu ve 2014’te imzalanan anlaşmasını geçersiz olarak değerlendirdi. Rusya, borcu geri ödeme talep eder ve Ukrayna geri ödeme IMF kredi programına dahil edilmesini istemektedir. Tahviller İngiliz hukukuna göre verilmiş, bu yüzden dava Londra'daki Yüksek Mahkeme' de kabul edilir.

Batı, Rusya'ya karşı yaptırım devam ettirmeyi planlıyor

Japonya'da, "Büyük Yedi" liderlerinin toplantı gerçekleştirildi. Devlet Başkanları Rusya'ya karşı yaptırımlar destekledi. Sonuç bildirgesinde yaptırım süresi  Rusya'nın Minsk anlaşmaların yerine getirilmesine bağlı, yazılmıştır. Ancak, G7 liderleri Rusya ile diyalog gerekliligi konusunda bir anlaşmaya varılmış. ABD Başkanı Obama, Ukrayna'da şiddete son vermek amacıyla müzakerelerinde ilerleme gördüğünü söyledi.

Avrupa Konseyi Başkanı Tusk, Rusya'ya karşı yaptırımlar altı ay daha devam edilecektir ve önümüzdeki haftalarda böyle bir karar verilecek olduğunu yineledi.

No comments:

Post a Comment