May 15, 2016

14.05.2016: Українська співачка Джамала перемогла на Євробаченні

Українська співачка Джамала перемогла на Євробаченні
Українська співачка Джамала перемогла на Євробаченні

Головні події і теми дня 14.05.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Українська співачка Джамала перемогла на Євробаченні.
  • Порошенко оголосив про створення фонду відновлення Донбасу.
  • Скандальний начальник департаменту протидії наркозлочинності Ківа переведений на роботу до МВС.

В Україні

  • Президент Порошенко заявив, що для відновлення Донбасу створюється спеціальний фонд, сформований за рахунок внесків України, Німеччини, ЄБРР та ЄІБ. Він вважає, що місцеві вибори на окупованій території можуть відбутися вже 2016 року за умови припинення вогню, звільнення заручників, виведення окупаційних військ і контролю поліцейської місії ОБСЄ над лінією розмежування й державним кордоном із Росією.
  • Порошенко ветував закон про збільшення мит на вивезення металобрухту, зазначивши, що закон порушує зобов'язання України в СОТ, і повернув його на повторний розгляд до Верховної Ради зі своїми пропозиціями.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що уряд підготує план реформ до кінця травня. План міститиме перелік заходів із дерегуляції економіки, приватизації і боротьби з корупцією з конкретними термінами його виконання.
  • Водії фур перекрили трасу Київ–Одеса на знак протесту проти штрафів за перевищення ваги вантажів. Це порушення спричиняє знищення дорожнього покриття. Стан доріг України – критичний, прем'єр-міністр обіцяє їх відремонтувати протягом двох-трьох років. На 2016 рік асигновано 14,2 млрд грн на ремонт доріг. За оцінками експертів, на ці цілі необхідно не менше 50 млрд грн щорічно, велика частина з яких може бути отримана за рахунок акцизів на пальне.

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі, за офіційними даними, поранено семеро військовослужбовців, п'ятеро з яких постраждали внаслідок масованих обстрілів бойовиками промзони Авдіївки. Ситуація продовжує загострюватися всією протяжністю лінії фронту в Донецькій області, у тому числі, в околицях Донецька, Горлівки та на світлодарському напрямку. У нічний час інтенсивність обстрілів різко зростає.
    У Мар'їнці дві місцеві мешканки дістали поранень унаслідок підриву на розтяжці.

Україна і світ

  • Українська співачка Джамала перемогла на конкурсі Євробачення. Українські користувачі соцмереж запропонували провести наступний конкурс у звільненому від окупантів Криму.

Тренди

  • Президент Порошенко вважає головним пріоритетом України відновлення Донбасу, що, за його словами, буде "ключовим напрямом відновлення суверенітету над окупованими територіями". При цьому бойові дії на Донбасі тривають, щодня українська армія зазнає втрат. Російське керівництво постійно посилює свою військове угрупування на Донбасі, будує фортифікаційні споруди та інтегрує "підрозділи ДНР і ЛНР" (які вже у відкриту називають армійськими корпусами із загальною нумерацією) до загальної системи управління військами Північнокавказького військового округу під російським командуванням. "Керівники" маріонеткових "республік" планують проведення місцевих виборів на 24 липня, що свідчить про намір РФ закріпити існуючу ситуацію на тривалий термін і відмову від виведення військ.
    За оцінками експертів, без нанесення військової поразки Росії реінтеграція Донбасу в Україні призведе до розпаду державності. Кошти донорів на відновлення території можуть бути витрачені марно в разі відновлення військових дій, тому для приховування розтрати цих коштів може відбутися ескалація конфлікту.
  • У квітні чиновники Мінфіну заявили, що незаконні соціальні виплати можуть становити до 60 млрд грн на рік. Віце-прем'єр-міністр Розенко стверджує, що за підсумками проведення перевірки Пенсійного фонду подвійних виплат і "мертвих душ" не виявлено.
    Про наявність масштабних порушень чиновники уряду та СБУ заявляли ще на початку року, наводилися цифри незаконних виплат десяткам тисяч вимушених переселенців, які фактично проживають на непідконтрольній Україні території у Донецькій і Луганській областях.
    Деякі експерти вважають, що масові порушення дійсно є, а суми незаконних виплат дуже великі, проте чиновники нового уряду вирішили не ламати існуючі "схеми" розкрадання бюджету.
  • Заступник міністра з питань окупованих територій Тука оголосив про підготовку до будівництва "стіни" на кордоні з Росією. Попередній уряд звітував, що 2015 року за 400 млн грн на кордоні побудовано 72 км огорожі із сітки і вирито 230 км протитанкових ровів, змонтовано системи електронного спостереження та комплекси сигналізації. Відповідно до заяв чиновників, "стіна" може затримати наступ противника до підходу основних сил.

No comments:

Post a Comment