April 23, 2016

22.04.2016: 171 держав підписали Паризьку конвенцію з клімату

171 держав підписали Паризьку конвенцію з клімату
171 держав підписали Паризьку конвенцію з клімату

Головні події і теми дня 22.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • 171 держав підписали Паризьку конвенцію з клімату.
  • Створено міністерство у справах тимчасово окупованих територій і ВПЛ.
  • Порошенко призначив своїм представником у Кабміні польського реформатора Бальцеровича.

В Україні

  • Представляти інтереси президента Порошенка в Кабінеті міністрів буде колишній глава уряду Польщі Бальцерович.
  • Президент Порошенко призначив новим головою Запорізької обласної адміністрації колишнього генерал-майора СБУ Бриля.
  • Кабінет міністрів України створив Міністерство у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, яке очолить Черниш.
  • Прем'єр-міністр Гройсман оголосив, що основними стратегічними завданнями уряду будуть боротьба із зловживаннями на митниці та контроль за фінансовими потоками, що йдуть через державні підприємства, для наповнення бюджету та можливості підвищення соціальних виплат.
  • Печерський суд зобов'язав Генеральну прокуратуру порушити кримінальну справу про антидержавницьку діяльність Медведчука – колишнього глави адміністрації президента Кучми, кума президента РФ Путіна.
  • Глава уряду Гройсман пообіцяв прийняти рішення про роботу міністра фінансів Данилюка після перевірки даних про його офшорний бізнес. СБУ перевірить повідомлення про причетність радника міністра енергетики Зюкина до терористичного угруповання "ЛНР".
  • Нацбанк продовжує зміцнювати курс гривні: 25,34 ₴/$ (-0,03 грн), 28,54 ₴/€ (-0,27 грн), 3,83 ₴/10 ₽ (-0,07 грн). НБУ чотири дні поспіль купує валюту на міжбанківському ринку, у п'ятницю він купив $24,8 млн.

Війна

  • Згідно з офіційними даними штабу АТО, у ході боїв на Донбасі протягом доби поранено двоє військовослужбовців. Зіткнення йдуть усією лінією фронту, гарячими точками були Мар'їнка та Широкине.
  • Президент Порошенко повідомив, що очікує введення збройної поліцейської місії ОБСЄ найближчим часом для забезпечення контролю за припиненням вогню, відведенням озброєнь і російсько-українським кордоном. Після цього, за його словами, можна буде перейти до політичного врегулювання на Донбасі.

Україна й світ

  • У Нью-Йорку, у штаб-квартирі ООН, 171 країна, включаючи Україну, підписала Паризьку угоду з клімату, яка замінить Кіотську угоду, термін дії якого спливає 2020 року. Паризька хартія набуде чинності після ратифікації 55 країнами, обсяг викидів яких перевищує 55 % світового обсягу.
  • Україна підписала з Єврокомісією угоду про виділення €97 млн ​​на проведення реформи децентралізації влади в Україні. Велика частина коштів піде на навчання представників місцевої влади всіх рівнів протягом чотирьох років.
  • Президент США Обама закликав союзників з НАТО збільшити фінансування оборони до 2 % ВВП. Він запевнив, що США продовжать вкладати кошти в НАТО для виконання своїх зарубіжних зобов'язань. Обама заявив про необхідність врегулювання конфлікту в Україні й допомоги союзникам, що стурбовані російською агресією.
  • Депутат польського парламенту Голосевська повідомила, що доповідь про злочини російської армії на Донбасі в 2014 році переданий до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Тренди

  • Міністр юстиції Петренко запропонував залучати іноземних суддів до розгляду справ, підслідних НАБУ, а також господарських спорів. Він вважає за необхідне формування спеціальних судів на час проведення судової реформи, для чого потрібно прийняти пакет проміжних законів. Залучення іноземних суддів необхідно для підвищення легітимності рішень.
    Лондонський суд заарештував активи власників групи "Приват" Боголюбова та Коломойського на суму $380 млн як забезпечення позову російського підприємства "Татнефть".
    На думку деяких юристів, шляхом подачі позовів до міжнародних судів можна було б повернути кошти, украдені президентом Януковичем, чиновниками його режиму та осіб, причетних до корупції, оскільки більшість коштів виведені за кордон до офшорних підприємств. Задоволення вимог "Татнафти" до українських бізнесменів є хорошим прецедентом. Експерти вважають, що керівництво країни не ставило подібних цілей, оскільки досі немає жодного судового прецеденту про повернення грошей в Україну.
  • Згідно із повідомленням російського інформаційного агентства РБК, Росія та Україна досягли угоди про обмін Надії Савченко на двох бійців спецназу, засуджених за бойові дії на території України. Адвокат Савченко заявляє, що повідомлення про "пакетний обміні" є інформаційним "вкиданням" російської пропаганди На думку експертів, прямий обмін Савченко на російських військових неможливий, оскільки сторони не визнають їх військовополоненими. Процедура може відбутися до кінця травня, коли в Україні набуде чинності вирок щодо російських військових.
    Деякі аналітики вважають, що, незважаючи на заяви преси, президент РФ Путін не прийняв ще остаточного рішення про обмін і спробує використовувати Савченко як аргумент в торзі про скасування міжнародних санкцій. ЄС прийме рішення про подовження санкцій в червні-липні, і, судячи із повідомлень європейської преси, процес продовження не буде автоматичним.
  • Укрзалізниця оголосила про переведення диспетчеризації перевезень на контрольовану Україною територію, у результаті чого порушено графік руху вантажних поїздів через лінію розмежування. Уряд збирається винести це питання на переговори в Мінську. Проте, спостерігачі на лінії розмежування повідомляють, що залізничне сполучення не зупинене, рух потягів із вугіллям продовжується.
  • Борги українців за комунальні послуги стрімко зростають. Підприємство "Київенерго" повідомило, що на 1 квітня борг за електроенергію перевищив 800 млн грн. Чергове підвищення тарифів на газ та електроенергію, за оцінками експертів, тільки погіршить ситуацію та спричинить зростання соціальної напруги у суспільстві.

No comments:

Post a Comment