April 25, 2016

18–24 квітня 2016 Україна: Головні події і теми тижня

Головні теми тижня 18–24 квітня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Новий Кабмін приступив до роботи –  НБУ знизив облікову ставку –  Вирок російським спецназівцям і повернення Савченко – Нова хвиля мобілізації поки не планується –  Візова лібералізація для України –  Нідерланди не відмовляються від ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС –  Мінські переговори буксують

Уряд Гройсмана приступив до роботи

Відбулося перше засідання нового Кабінету міністрів. Прем'єр-міністр Гройсман вважає головними завданнями уряду підтримку макроекономічної стабільності, боротьбу з корупцією та орієнтацію на подальше економічне зростання.
Кабінет міністрів розподілив посадові обов'язки між віце-прем'єр-міністрами. Радником голови уряду став словак Міклош. Створено Міністерство у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.
На першому цього року засіданні Національної ради реформ, президент Порошенко заявив, що політична криза в країні подолана, а новий уряд є професійним і політично відповідальним.
Президент США Обама закликав уряд Гройсмана продовжити реформи в економіці, енергетиці й політиці. Посли країн "великої сімки" висловили надію на продовження успішної роботи з урядом України.
Великий резонанс у суспільстві викликало зізнання новопризначеного міністра фінансів Данилюка в тому, що він володіє офшорними компаніями. Гройсман пообіцяв прийняти рішення про продовження його роботи в уряді після проведення перевірки СБУ.
Прем'єр-міністр Гройсман підтвердив, що управління країною здійснюється "стратегічної сімкою", що складається з президента Порошенка, керівника його адміністрації Ложкіна, самого Гройсмана, секретаря РНБО Турчинова, міністра внутрішніх справ Авакова, лідера Народного фронту Яценюка та лідера фракції Блоку Порошенка в парламенті Луценка. За словами Гройсмана, перебільшувати роль цього "органу", якого немає в системі суспільних відносин, не варто. На думку представників громадянського суспільства, наявність незаконного центру прийняття рішень свідчить про розпад системи державного управління та фактичну узурпацію влади в країні, що за Конституцією є парламентсько-президентською республікою.
Опитування громадської думки констатує зростання недовіри українців до органів влади. Згідно із даними соціологічного дослідження, проведеного центром SOCIS, місцевій владі "скоріше довіряють" трохи більше третини опитаних, не довіряють –  майже 60 %. Рівень довіри до парламенту впав майже до нуля –  рейтинг довіри становив 0,7 %, цілком не довіряють депутатам більше 90 % опитаних. Президенту довіряють трохи менше 4 %, "скоріше довіряють" –  близько 18 %, повністю не довіряють –  77 %. Рівень недовіри до президента та органів влади вже вищий, ніж за колишнього президента Януковича, що вимагає від влади країни рішучих кроків з реформування системи управління та економіки, в іншому випадку вони повністю втратять свою легітимність в очах виборців.

НБУ пом'якшує монетарну політику

Згідно із даними Держстату, економіка країни поступово відновлюється, промислове виробництво зростає другий місяць поспіль, із початку року його зростання становило 3,7 %.
Національний банк з 22 квітня знизив облікову ставку з 22 % до 19 %. Попередня ставка діяла з вересня 2015 року. Згідно із постановою регулятора, зниження облікової ставки стало можливим завдяки істотному ослабленню ризиків для цінової стабільності. НБУ зберіг прогнозну оцінку зростання ВВП на 2016 рік в розмірі 1,1 % і на 2017 рік –  3 %. Прогноз індексу споживчої інфляції на 2016 рік зберігся на рівні 12 %, на 2017 рік –  8 %. З урахуванням складнощів у роботі з МВФ, запланований рівень валютних резервів на кінець року знижено з $19,6 до $18,7 млрд.
Глава НБУ Гонтарєва у ході переговорів з главою МВФ заявила, що Україна продовжить участь у програмі співпраці з фондом, а узгоджені реформи є першочерговими для уряду. Глава МВФ Лагард анонсувала візит місії фонду до України найближчим часом. За словами заступника глави адміністрації президента Шимківа, українська сторона хотіла б змінити умови програми розширеного фінансування, але МВФ не готовий до такого перегляду.
Курс гривні тримається весь тиждень на стабільній позначці, НБУ викуповує надлишок пропозиції валюти на міжбанківському ринку –  від $25 до $50 млн за одну сесію. Згідно з оцінкою експертів регулятора, українці другий рік продовжують продавати накопичену валюту, обсяг її купівлі банками в березні 2016 року зріс на 77 % –  майже до $260 млн.

Нова хвиля мобілізації поки не планується

Міністр оборони Полторак заявив, що не вбачає гострої необхідності у проведенні ще однієї хвилі мобілізації. Президент Порошенко визнав, що мобілізація п'ятої і шостої хвиль відбулась із проблемами...

Повна версія дайджесту доступна тільки за підпискою.

Після здійснення платежу обов'язково надішліть свою адресу електронної пошти і реквізити платника на наш e-mail digests.ua (at) gmail.com для оформлення підписки

No comments:

Post a Comment