April 16, 2016

15.04.2016 Україна: Порошенко звільнив командувача ВМС Гайдука

Порошенко звільнив командувача ВМС Гайдука
Порошенко звільнив командувача ВМС Гайдука

Головні події і теми дня 15.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко звільнив командувача ВМС Гайдука.
  • МВФ готовий продовжити співпрацю з новим Кабміном.
  • Більшість українців не довіряє політикам і хоче в НАТО та ЄС.

В Україні

  • Президент Порошенко заявив, що на 2016 рік заплановано лише одна хвиля мобілізації. Чисельність набору вдалося скоротити завдяки контрактникам. Терміни проведення чергових призовів залишаються такими самими: 5 травня – 30 червня та жовтень–листопад 2016 року.
  • Порошенко звільнив командувача військово-морськими силами Гайдука. Тимчасово виконувачем обов'язки командувача може бути призначений керівник берегової оборони генерал-майор Воронченко, що забезпечив ефективне керівництво морською піхотою в ході бойових дій на Донбасі.
  • НБУ трохи зміцнив курс гривні та викупив у комерційних банків $22 млн: 25,48 ₴/$ (-0,17 грн), 28,75 ₴/€ (-0,11 грн), 3,86 ₴/10 ₽. За березень регулятор продав валюти на $2 млн більше, ніж купив. Загальний обсяг її продажу протягом місяця становив $5,6 млрд, покупки – $ 5,9 млрд, Банки купили на міжбанківському ринку валюти більш ніж на $300 млн більше, ніж продали.

Війна

  • Ситуація в Донбасі залишається напруженою, кількість обстрілів та атак бойовиків безперервно зростає. За офіційними даними, у ході боїв загинув військовослужбовець, ще троє – дістали поранень. Украй напруженою залишається ситуація в околицях Донецька, у Мар'їнці, безперервні бої ідуть у промзоні Авдіївки, де бойовики обстріляли українські позиції у присутності спостерігачів ОБСЄ. Також бойові дії ідуть у Зайцевому, у районі Світлодарська та Новотроїцького, камери ОБСЄ зафіксували обстріл Широкиного. У Луганській області посилилися спроби диверсійних груп окупаційної армії проникнути у тил української оборони та вести розвідку боєм.
  • Міністр закордонних справ Клімкін запропонував озброїти місію ОБСЄ на Донбасі для забезпечення безпеки "виборів". За його словами, затримання співробітника ООН у Донецьку "міністерством держбезпеки ДНР" свідчить про "відсутність передумов проведення виборчого процесу".

Україна й світ

  • Держсекретар США Керрі зажадав від міністра закордонних справ Росії Лаврова негайно звільнити Надію Савченко та інших українських заручників, захоплених і засуджених російським режимом. Він також зажадав вивести російські війська з Донбасу і виконати зобов'язання, взяті Росією, відповідно до мінських домовленостей. Він засудив дії російських ВПС під час інциденту в Балтійському морі, коли російські перехоплювачі небезпечно зблизилися з американським есмінцем.
  • Колишній посол США в Україні Пфайффер вважає, що Захід відвернеться від України, якщо в країні не будуть проведені реформи. На думку директора програм з прав людини та демократії інституту МакКейна Креймера, настав час для введення урядом США жорстких санкцій щодо корупціонерів у вищих ешелонах української влади.
  • МВФ заявив, що готовий до подальшої співпраці з новим українським урядом.
  • Президент Польщі Дуда заявив, що виступатиме за поглиблення співпраці у сфері безпеки між Україною та НАТО під час самміту альянсу, що намічений на липень 2016 року.
  • Кандидат у президенти США від демократичної партії Клінтон, слідом за кандидатом від республіканців Трампом, заявила, що партнери США мають збільшити витрати на безпеку та підтримання НАТО через загострення ситуації у світі та зростання російської військової загрози.
  • ЄС, США, Австралія, Канада, Японія, Туреччина та Корея підтримали вимогу України до Росії про усунення торговельних обмежень у рамках Світової організації торгівлі (СОТ).

Тренди


  • Соціальні мережі підірвала інформація про таємну поїздку Порошенка 8 березня до Іспанії. Адміністрація президента заявила, що він має право на відпочинок. Президент відпочивав у резиденції, яка належить контрольованій ним компанії Prime Assets Management, тому до його декларації не внесено ця нерухомість, розташована за кордоном. Спостерігачі звернули увагу, що в місті Марбелла, де Порошенко сфотографували, коли він пересувався без охорони, розташована вілла, що належить президенту РФ Путіну. Інформація про поїздку Порошенка в офіційних джерелах відсутня.
  • Згідно з соціологічним опитуванням, що проведено групою "Рейтинг", майже половина українців підтримують проведення позачергових парламентських виборів. Довіра виборців до політиків перебуває на мінімальному рівні, антирейтинг у всіх, що потрапили до вибірки, перевищує 50 %. Більшість опитаних підтримали б приєднання до НАТО на референдумі, більше 50 % проголосували б за вступ до ЄС. Головними проблемами українці вважають війну на Донбасі, корупцію та безробіття. Майже половину інформації про політичну ситуацію в країні респонденти отримують у мережі Інтернет.
  • Один із найбільш криміналізованих бізнесів – продаж волоських горіхів – в останні два дні потрапив у центр уваги ЗМІ завдяки спробам працівників податкової міліції Запорізької області вивезти зі складів заготівельників підготований до відправки вантаж. Волоські горіхи, вартість вирощування та збирання яких невисока, є конкурентним експортним товаром, який міг би приносити до бюджету мільйонні прибутки, проте за весь період незалежності він "кришувався" працівниками правоохоронних органів. У двох випадках відсіч озброєному нападу та нічний "конфіскації" надали глава Одеської облдержадміністрації Саакашвілі та громадськість Умані, підтримана журналістами та громадянським суспільством.
  • Колишній президент Грузії Саакашвілі, якого всі вважали прихильником президента Порошенка, після звільнення своїх соратників і тиску на нього з боку президентської адміністрації, перейшов до відкритої критики влади країни та звинувачує її у системній корупції і реванші контрреволюції. Численні опитування громадської думки дають його ще не створеній партії щонайменше третє місце на позачергових парламентських виборах. Це свідчить про величезний протестний потенціал, що накопичився в країні в результаті імітації реформ і небажанням влади комунікувати із громадянами.
  • Видання The Financial Times констатує, що в Україні виникла небезпека повторення історії з Помаранчевою революцією, однак країна може не витримати ще одного Майдану. Новий кабінет міністрів Гройсмана набагато менш реформаторський, ніж уряд Яценюка. Реформи в країні цілком залежатимуть від дій президента Порошенка, який "не готовий віддалитися від свого минулого мільярдера та бізнесмена".

No comments:

Post a Comment