April 13, 2016

12.04.2016 Україна: Народний фронт і БПП не змогли створити новий уряд

Народний фронт і БПП не змогли створити новий уряд
БПП и Народный фронт не змогли домовитись. Фото: "Апостроф"

Головні події і теми дня 12.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Народний фронт і БПП не змогли створити новий уряд.
  • Парламент безстроково продовжив мораторій на виплату "боргу Януковича".
  • Конкурсна комісія вибрала польського громадянина директором "Укрзалізниці".

В Україні

  • Парламент проголосував за безстроковий мораторій з виплат "боргу Януковича" Росії.
  • Комітет Верховної Ради відхилив проект постанови про припинення дипломатичних відносин із РФ.
  • Фракція Блоку Порошенка поповнилася ще одним позафракційним депутатом. Тепер у двох партій є рівно 226 депутатських голосів для оголошення про створення нової коаліції.
  • Комітет із відбору керівника найбільшої державної монополії "Укрзлізніця" запропонує на посаду керівника громадянина Польщі Балчуна, який раніше керував Польською залізницею. Кандидатом на посаду ще одного великого підприємства – "Електроважмаш", висунено громадянина Франції Барбоса. Їх призначення має затвердити Кабінет міністрів. За словами міністра економічного розвитку Абромавічуса, зарплата таких керівників становитиме від кількох сотень тисяч до півтора мільйонів доларів на рік.
  • Національне антикорупційне бюро заявило про зняття підозр із голови НБУ Гонтаревої.
  • Колишня міністр юстиції Лукаш стверджує, що Генеральна прокуратура зняла з неї звинувачення та повернула їй усе паспорти.
  • МВФ погіршив прогнози зростання економіки України в 2016 році до 1,5 % та інфляції до 15,1 % із 2 % і 12 %, відповідно. На думку експертів фонду, політична нестабільність і військове протистояння в Україні, як і раніше, справлятиме негативний вплив на світову економіку, торгівлю, туризм.
  • У той самий час міністерство економічного розвитку поліпшило прогноз інфляції у першому півріччі 2016 року зі 7,5 % до 5,5 %
  • НБУ тримає офіційний курс гривні стабільним: 25,55 ₴ / $ (-0,02 грн), 29,12 ₴/€, 3,85 ₴/ 0 ₽ (+0,04 грн).

Війна

  • Згідно з офіційними даними, за попередню добу поранені троє українських військовослужбовців. Бойовики безперервно обстрілюють та атакують українські позиції у Мар'їнці, околицях Донецького аеропорту, промзоні Авдіївки, Зайцевому та на світлодарській ділянці фронту. Українська армія змушена відкривати вогонь у відповідь. Більшість обстрілів та атак бойовики ведуть у темний час доби, коли поруч немає спостерігачів ОБСЄ. Місія ОБСЄ планує установку відеокамер у прифронтових населених пунктах по обидва боки лінії розмежування, що "допоможе притягти до відповідальності тих, хто порушує мінські домовленості".
  • Бойовики не пропустили спостерігачів ОБСЄ на окуповану територію в пункті перетину Сміливе та через пункт пропуску Червонопартизанськ на російсько-українському кордоні.
  • СБУ оголосила про розкриття в Харківській області незаконної схеми соціальних виплат 28 тис. фіктивним переселенцям, завдяки якій бюджет втратив в 2015 році більше 1 млрд грн.
  • Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський стверджує, що з настанням весни ситуація з контрабандою через лінію розмежування помітно погіршилася. За його словами, для провезення товарів через лінію фронту задіяно величезний фінансовий ресурс.
  • Жебрівський вважає, що олігарх Ахметов зберігає свій вплив на Донбасі, але не контролює владу. За його словами, Ахметов не потрібен в російських схемах, тому змушений вести бізнес на окупованій території.
  • На думку лідера кримських татар Джемільова, у разі звільнення Криму військовим шляхом, окупанти знищать корінний народ.

Україна й світ

  • Росія зробила запит до Міністерства юстиції України про видачу шістьох ув'язнених росіян для відбування покарання на батьківщині.
  • Незважаючи на рекордний видобуток нафти в Іраку, ціна її на світовому ринку продовжує швидко рости. Вартість бареля нафти марки Brent перевищиила $44,5, піднявшись за тиждень на 20 %.
  • Виборча рада Нідерландів офіційно оприлюднила результати референдуму щодо угоди про асоціацію Україна–ЄС. Він визнаний таким, що відбувся, майже дві третини голландців проголосували проти.

Тренди

  • Президент Порошенко особисто прибув до Верховної Ради на нараду з членами своєї фракції для створення нової коаліції та обрання нового прем'єр-міністра й уряду. Останній відсутній для коаліції депутат написав заяву про вступ до фракції БПП. Таким чином, у двох основних фракцій парламенту вистачає голосів для створення коаліції. Однак його явно недостатньо для постійного ефективного голосування щодо законопроектів, які буде пропонувати новий Кабінет міністрів.
    За кожне крісло в уряді серед президентської фракції йдуть запеклі торги. Спостерігачі вважають, що в оточенні президента Порошенка є кілька центрів впливу, які хочуть переключити на себе фінансові потоки із бюджету для особистого збагачення. Експерти вважають, що будь-який склад уряду не впорається із завданнями, які сформульовані фінансовими донорами, а його діяльність триватиме недовго. Крім того, партнери з майбутньої коаліції із Народного фронту також мають свої інтереси і таможуть блокувати роботу уряду у парламенті, разом з іншими фракціями, які перейшли до опозиції.
    Більшість спостерігачів сходяться на думці, що поведінка голови Верховної Ради Гройсмана, який то погоджується, то відмовляється очолити новий Кабмін, – не більш як спектакль, в якому головним режисером є президент, що вирішив отримати всю повноту влади в державі.
  • Профільний комітет парламенту відхилив проект постанови про розрив дипломатичних відносин із Росією. Його члени заявили, що наразі "не час для таких дій". На думку експертів фонду "Майдан закордонних справ", це рішення суперечить інтересам України та фактично визнає внутрішнім характер конфлікту на Донбасі та у Криму, не називаючи Росію агресором.
  • Деякі експерти вважають, що призначення польського громадянина Балчуна може бути зірвано подачею позовів від непрошедших кандидатів. Так сталося раніше із конкурсами на посади керівників Укрспирту та Центроенерго, оскільки деякі великі політики й бізнесмени прагнуть мати необмежений контроль над фінансовими потоками відомства.

No comments:

Post a Comment