April 05, 2016

04.04.2016 Україна: Порошенко відмежувався від "Panama Papers"

Порошенко відмежувався від "Panama Papers"
Порошенко відмежувався від "Panama Papers"

Головні події і теми дня 04.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко відмежувався від "Panama Papers".
  • Платежі через Інтернет в Україні за 2015 рік зросли майже вдвічі.
  • Одеський припортовий завод готують до продажу.

В Україні

  • Прес-служба Порошенка опублікувала від його імені інформацію на сторінці в соціальній мережі Facebook про те, що він відійшов від управління активами, доручивши його консалтинговим та юридичним компаніям, які й мають, на його думку, надати вичерпні дані. Юристи Порошенка стверджують, що офшорні компанії були створені відповідно до законодавства України.
    Експерти звернули увагу на відсутність відомостей про офшори у декларації президента. Правозахисна організація Transparency International зажадала від Порошенка надати "правдиву" декларацію.
    Генеральна прокуратура не вбачає складу злочину в документах про офшорні компанії Порошенка та стверджує, що дії президента не є підслідністю відомства.
    Національне антикорупційне бюро також заявило, що не має повноважень розслідувати інформацію про офшорні рахунки президента. Спеціальна антикорупційна прокуратура та НАБУ перевірять інформацію Panama Papers, у тому числі щодо голови НБУ Гонтаревої. Нацбанк заперечує її зв'язок із російським банком ВТБ.
    Згідно із документами Panama Papers, одеський мер Труханів має кілька російських паспортів. СБУ займається перевіркою цих відомостей.
    Верховна Рада збирається створити тимчасову слідчу комісію для перевірки даних із "Панамського архіву".
  • Виконувач обов'язків генерального прокурора Севрук заявив, що не вбачає підстав для повернення колишнього заступника генпрокурора Сакварелідзе до відомства.
  • Завдяки теплій зимі Україна використала тільки половину газу, що закачаний до підземних сховищ.
  • Апеляційний суд визнав законним підвищення тарифів на газ для населення, оголошене 2015 року рішенням Національної ради з регулювання в енергетиці.
  • В Україні змінився порядок реєстрації місця проживання. Повноваження реєстраторів передані виконавчим органам територіальних громад.
  • НБУ повідомив, що кількість розрахунків через Інтернет в Україні в 2015 році зросла майже вдвічі. Загальна сума транзакцій перевищила 200 млрд грн в основному за рахунок подорожчання товарів і девальвації гривні. Більше половини розрахунків приходиться на оплату послуг; покупки товарів через Інтернет-магазини також зростаюсть, але не настільки швидко.
  • Офіційний курс гривні незначно зміцнився: 25,99 ₴/$ (-0,11 грн), 29,58 ₴/€ (-0,27 грн), 3,79 ₴/10 ₽ (-0,10 грн). НБУ купив на аукціоні $5,9 млн.

Війна

  • Згідно з офіційними даними, у ході бойових дій на Донбасі поранено троє військовослужбовців, ще двоє – потрапили у полон бойовиків під Горлівкою. Проводяться спецзаходи з їх звільнення. Як і раніше, гарячими точками залишаються промзона Авдіївки, Горлівка та околиці Донецького аеропорту. Обстрілу піддалися населені пункти в Луганській області – Трьохізбенка та Станиця Луганська. Пункт пропуску у Станиці поки не закрито. Уночі українська армія відбила спробу прориву диверсійної групи у тил військ на Маріупольському напрямку.
  • Порошенко припинив діяльність восьми районних військово-цивільних адміністрацій, розташованих у прифронтовій зоні.
  • Радник президента РФ Сурков вважає, що ватажки "ЛНР" і "ДНР" залишаться на своїх посадах до закінчення терміну їх "президентства".
  • Керівництво Всесвітньої продовольчої програми ООН вважає, що близько півтора мільйонів українців на окупованій території Донбасу та в прифронтовій зоні зіткнулися із загрозою голоду. ООН має намір поставити допомогу для 270 тис. найуразливіших категорій громадян.

Україна і світ

  • Вирок щодо Надії Савченко остаточно набув чинності. Вона відмовилася подавати апеляцію. МЗС України закликав Росію допустити до неї українських лікарів.
  • Румунія планує створити флот у Чорному морі за участі України та Грузії і сподівається, що це рішення буде схвалено на самміті НАТО в липні.
  • Туреччина запропонувала побудувати в Одесі зерновий термінал.
  • Греція почала депортацію незаконних мігрантів до Туреччини на підставі угоди, досягнутої між ЄС і Туреччиною.
  • Фінансова ситуація у Греції залишається вкрай важкою. Глава МВФ Лагард заявила, що Фонд підтримає тільки ефективну програму виходу країни із кризи з ефективними індикаторами.
  • США розконсервували авіабазу в Ісландії через різке зростання військової активності Росії у північній частині Атлантичного океану.
  • Ціни на нафту марки Brent на світовому ринку знову різко знизилися до $38 за барель після повідомлення про відмову Саудівської Аравії обмежити видобуток і зростання видобутку в Ірані до 2 млн барелів на добу.
  • США звинуватили Росію в нарощуванні потужності ядерного арсеналу. РФ збільшила кількість ядерних боєголовок приблизно на 200 одиниць після набуття чинності 2011 року нового договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь.
  • В Ісландії розгорається скандал із компрометуючими матеріалами з розслідування Panama Papers, які пов'язані з прем'єр-міністром країни Гюннлейгссоном. У столиці країни відбуваються численні демонстрації з вимогою його відставки.

Тренди


  • Аналітики обговорюють наслідки публікації компрометуючих матеріалів Panama Papers на керівництво України. На їхню думку, на основний електорат Порошенка ці дані вплинуть слабо. Проте, наявне загальне падіння рейтингу довіри до президента. Експерти вважають, що він так і не став президентом держави Україна, залишившись президентом корпорації "Рошен". Команда Порошенка намагатиметься замовчати скандал і втопити процес за допомогою "вкидання" різних інформаційних приводів, проте рейтинг президента вже не врятувати.
    Блок Порошенка не вбачає підстав для створення тимчасової слідчої комісії з офшорного скандалу, оскільки "немає шкоди для бюджету".
    На думку аналітика "Атлантичної ради" Аслунда, позиції США та МВФ щодо України посиляться після публікації паперів Panama Papers, хоча позитивна риторика в офіційних заявах залишиться. Його слова підтверджують заяву спікера Білого Дому Ернста, який вважає, що поки рано робити висновки про причетність Порошенка до скандалу.
    Власник фірми-реєстратора офшорних компаній Mossack Fonseca визнав дійсність документів і назвав витік даних злочином.
    Азербайджан заявляє, що в разі ескалації конфлікту в Нагірному Карабасі він завдасть удару по його столиці Степанакерту. Вірменія готова дати "невідповідну відповідь" на "агресію" Азербайджану.
  • За офіційними заявами ООН, у зоні конфлікту вже загинули 33 – і поранено близько 200 осіб. Канада закликає Вірменію та Азербайджан до стриманості й вважає, що конфлікт має бути врегульований мирним шляхом.
  • На думку лідера Меджлісу кримськотатарського народу Чубарова, Україна не має змінювати своєї позиції щодо відновлення територіальної цілісності Азербайджану, Грузії, Молдови, суверенітет яких порушила російська окупація.
  • За оцінкою експертів, розростання конфлікту можливо. У короткостроковій перспективі він вигідний Росії, проте в подальшому він може перекинутися на її Північнокавказький регіон.
  • Стокгольмський арбітраж наклав заборону на відчуження майнового комплексу Одеського припортового заводу за позовом компанії Ostchem, що належить олігарху Фірташу. У 2012-2013 роках завод заборгував Ostchem за поставлений газ, проданий за ціною, що значно перевищує ринкову. Прем'єр-міністр Яценюк стверджує, що таким чином Фірташ планував купити підприємство за безцінь, створивши фіктивний борг, і не відмовився від своїх планів досі. Голова фонду держмайна Білоус заявив, що арешт на активи не зупинить процес продажу акцій заводу. Розглядаються кілька варіантів розв'язання проблеми боргу: реструктуризація, продаж із боргом або заміщення його державним кредитом. Серед можливих претендентів на покупку підприємства компанії Фірташа немає.

No comments:

Post a Comment