April 01, 2016

31.03.2016 Україна: Порошенко проти розриву дипломатичних відносин із Росією

Порошенко проти розриву дипломатичних відносин із Росією
Порошенко проти розриву дипломатичних відносин із Росією

Головні події і теми дня 31.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко проти розриву дипломатичних відносин із Росією.
  • З одіозного регіонала Єфремова знято звинувачення.
  • Одеський суддя-хабарник узятий під варту у Верховній Раді.

В Україні

  • Нафтогаз не планує відновлення закупівель газу у Газпрому після 1 квітня. Уряд РФ скасував "знижку" на газ для України, ціна на спотовому європейському ринку нижче від запропонованої Газпромом.
  • Генеральна прокуратура закрила кримінальну справу про розпалювання національної ворожнечі проти колишнього глави фракції Партії регіонів у Верховній Раді Єфремова.
  • Одеський суддя, спійманий під час отримання хабара, утік з-під варти, дістався Києва та виступив у Верховній Раді. Депутати дали згоду на позбавлення його недоторканності та притягнення до відповідальності, після чого його було взято під варту співробітниками НАБУ.
  • НАБУ відзвітувало про завершення розслідування справи за заявою міністра економічного розвитку Абромавічуса проти виконувача обов'язків заступника голови Нафтогазу Пасішника. Він звинувачується в незаконному впливі на міністра.
  • Курс гривні стабілізувався: 26,22 ₴/$, 29,85 ₴/€ (+0,16 грн), 3,86 ₴/10 ₽ (-0,01 грн).

Війна

  • За промзону Авдіївки та селище Зайцеве йдуть безперервні бої. Окупаційна армія все частіше використовує важку артилерію. В околицях Маріуполя позиції української армії піддалися потужному мінометного обстрілу. За офіційними даними, поранений військовослужбовець.
  • Робота пропускного пункту "Золоте" на окуповану територію припинена, оскільки бойовики відмовилися відкрити його для переміщення транспорту.

Україна й світ

  • Президент Порошенко провів у Вашингтоні робочу зустріч із віце-президентом Байденом і держсекретарем Керрі.
    Держсекретар США Керрі поінформував Порошенка про результати переговорів у Москві з виконання мінських домовленостей і звільнення Надії Савченко. Сторони погодилися, що для імплементації домовленостей слід Росії треба дотримувати умов безпеки.
    США мають намір виділити Україні $335 млн на реформування сектора безпеки. За словами Байдена, формування нового уряду відкриває можливості для виділення третього траншу кредиту МВФ у розмірі $1 млрд, а також самостійно міжнародних фінансових організацій.
    Керрі приїде до Києва з офіційним візитом найближчим часом.
  • Порошенко вважає, що Верховна Рада не підтримає розрив дипломатичних відносин із Росією. На його думку, зусилля слід зосередити на виконанні мінських угод.
  • The New York Times вважає, що Україна не досягла успіхів у боротьбі з корупцією. Замість звільненого генпрокурора Шокіна його обов'язки виконує його "друг" Севрук, який продовжує ту саму політику. МВФ і США не мають "кидати гроші лопатою в корупційне болото". Для початку перетворень потрібно вибрати нового генпрокурора на публічному конкурсі. Ситуація не зміниться, доки парламент і президент не погодяться залучити до роботи реальних борців із корупцією та провести серйозну судову реформу.
  • Командувач силами НАТО в Європі Брідлав повідомив, що на початку 2017 року США планують розгорнути в країнах Східної Європи танкову бригаду у відповідь на зростання агресії з боку Росії.
  • Австралія та Україна підписали угоду про співпрацю у сфері ядерної енергетики, що передбачає постачання збагаченого урану для паливних збірок АЕС.
  • Російський суд подовжив арешт майна липецької кондитерської фабрики, що належить Порошенку.

Тренди

  • США та ЄС набридла невизначеність з українським урядом. Тому під час візиту Порошенка до Вашингтону керівництво США всіляко підкреслювало, що одним із основних умов відновлення кредитування буде обрання нового уряду. Це свідчить про те, що прем'єр-міністр Яценюк більше не має підтримки, і Порошенко дано карт-бланш на формування нової більшості та уряду.
    Для цього прискореними темпами у Верховній Раді збивається нова коаліція. До фракції Блоку Порошенка вступили ще дві "тушки" – колишні депутати, обрані за списком партії "Самопоміч". Незважаючи на протизаконність такого переходу, підтверджену рішенням Конституційного суду, це не зупиняє президента, який хоче отримати всю владу в державі, поставивши на пост прем'єра повністю підконтрольного йому голову парламенту Гройсмана.
  • Парламент не має права ініціювати розрив дипломатичних відносин з Росією, оскільки це не входить до його компетенції. Порошенко заявив, що розрив відносин неможливий, потрібно продовжувати виконувати мінські домовленості навіть після скандальної статті у виданні "Більд", яка показала, що Росія ніколи не мала наміру їх виконувати. Протокол про встановлення дипломатичних відносин від 1992 року говорить, що такий розрив можливий. Представлення інтересів України в цьому випадку можна передати посольству дружньої держави, а консульства продовжать роботу. Спостерігачі звернули увагу на те, що Порошенко заявив про неможливість розриву відносин відразу після подовження арешту російським судом липецької кондитерської фабрики.

No comments:

Post a Comment