April 04, 2016

28 березня – 3 квітня 2016 Україна: Головні події і теми тижня

Головні теми тижня 28 березня 3 квітня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Президентська команда сколочує парламентську коаліцію – Генерального прокурора Шокіна відправлено у відставку – Партія регіонів іде до реваншу – "Бурштиновий фронт" – Україна обійдеться без російського газу – Запущено електронну систему держзакупівель – Весняне загострення на Донбасі – "Список Савченко" – Україна у системі світової ядерної безпеки – Нова гаряча точка - Нагірний Карабах – Журналістське розслідування “Panama Papers”

Команда президента Порошенка сколочує нову парламентську коаліцію

Згідно із бравурними заявами президента Порошенка та його команди, нова парламентська коаліція була практично створена до понеділка, однак на погоджувальній раді голова партії Батьківщина поставила низку жорстких умов про прийняття 18 законопроектів до підписання депутатами своєї фракції коаліційної угоди. До такого розвитку подій президентська команда виявилася неготовою, і Порошенко поїхав до США без результату, якого від нього чекали донори. Лідери США нагадали Порошенку, що виділення Україні $1 млрд кредитних гарантій залежить від здатності влади подолати парламентську та урядову кризу та призначити нового прем'єр-міністра.
Адміністрацією президента було прийнято рішення про "залучення" до двох основних фракцій депутатів, які були виключені з інших фракцій, – "тушок". Громадянське суспільство вбачає у цьому повернення до методів, які застосовувала Партія регіонів і колишній президент Янукович у парламенті попереднього скликання.
Перехід депутатів із фракції до фракції безпосередньо заборонений рішенням Конституційного суду від 2008 року, однак творців нової коаліції такі суперечності не лякають. Після повернення зі США Порошенко у черговий раз зажадав від Верховної Ради створення коаліції на наступному пленарному тижні, тоді ж буде сформовано уряд і призначено прем'єр-міністра. Блок Порошенка бачить на цій посаді тільки главу парламенту Гройсмана, повністю підконтрольного президенту. Однак кількість членів створюваної коаліції навряд чи буде достатньою для прийняття основних законопроектів, судячи з дисципліни депутатів. А якщо хтось із фракції Народного фронту відмовиться підписувати угоду, то доля коаліції знову залишиться під питанням. На поточному пленарному тижні депутати практично не працювали, більшість пропонованих законопроектів розглянуто не було.

Генерального прокурора Шокіна відправлено у відставку

Верховна Рада відправила у відставку генерального прокурора Шокіна. Сам Шокін не з'явився на засіданні парламенту та не звітував про результати своєї роботи. Виконувати обов'язки генерального прокурора буде його перший заступник Севрук. Перед відставкою Шокін устиг підписати наказ про звільнення свого заступника Сакварелідзе, прийнятого до органів прокуратури для проведення реформ. Прокуратурою в Одесі був затриманий "при отриманні хабара" заступник Сакварелідзе – Модебадзе, що не пропрацював на своїй посаді й місяця. Проти співробітників прокуратури, які виступили проти "системи", проводяться репресії. Заарештована квартира колишнього заступника Шокіна – Каська, щодо Сакварелідзе прокуратура відкрила кілька кримінальних справ. Слідчих, які вели справу "діамантових прокурорів", переводять на інші посади, тим самим усунувши їх від розслідування.
Незважаючи на запевнення глави президентської адміністрації Ложкіна про швидке повернення Сакварелідзе на роботу до Генпрокуратури, сам Сакварелідзе не бачить себе у відомстві без докорінної його перебудови.
Порошенко зробив вигляд, що не в курсі подій, які відбуваються, і ніхто ці дії з ним не погоджував. Однак експерти сходяться на думці, що дії керівників Генпрокуратури інспіровані президентом і спрямовані на зачистку відомства від неугодних, аби поставити на посаду повністю підконтрольного Порошенку нового генпрокурора. Згідно із даними, опублікованими депутатом Блоку Порошенка – Лещенком, у структурі Генеральної прокуратури створено підрозділ, що обслуговує інтереси президента та його оточення й виконує їх доручення.
Деякі депутати стверджують, що Порошенко внесе до Верховної Ради кандидатуру нинішнього заступника генпрокурора Севрука, який готовий виконувати будь-які побажання президента та його команди,

Боротьба із корупцією

Головою Національного агентства із запобігання корупції обрано Корчак, що працювала доцентом академії прокуратури України. Ще одну антикорупційну структуру створено з метою контролю доходів державних службовців на вимогу Єврокомісії.
Більшість населення України вважає, що боротьба з корупцією не ведеться, керівництво країни займається імітацією цієї боротьби, а вся система влади побудована на корупційних зв'язках. Спроби громадянського суспільства вплинути на систему призводять до активних протидій з її боку. Яскравим прикладом стала виїмка документів слідчими Генеральної прокуратури у Центрі протидії корупції, що існує на гранти міжнародних організацій.
Газета The New York Times у редакційній статті написала, що Україна не досягла успіхів у боротьбі з корупцією. Замість звільненого генпрокурора Шокіна його обов'язки виконує його "друг" Севрук, що продовжує ту саму політику. МВФ і США не повинні "кидати гроші лопатою в корупційне болото". Для початку перетворень потрібно вибрати нового генпрокурора на публічному конкурсі. Ситуація не зміниться, доки парламент і президент не погодяться залучити до роботи реальних борців із корупцією і провести серйозну судову реформу.
Президент Порошенко назвав статтю The New York Times про корупцію у вищих ешелонах української влади "елементом гібридної війни" проти держави. Згодом Порошенко заявив, що його слова були неправильно витлумачені.

"Бурштиновий фронт"

Незаконний видобуток бурштину на Рівненщині набув загрозливих масштабів. До промислу залучені тисячі людей. Прибутковість бізнесу вимірюється тисячами відсотків.
За словами депутата Геращенка, проблему можна розв'язати тільки силовим шляхом. Громадські активісти та депутати стверджують, що незаконний видобуток покривають працівники правоохоронних органів, грошові потоки осідають у кишенях чиновників на місцях і в Києві.
1 березня у ході зіткнень силових органів із незаконними добувачами постраждало семеро поліцейських. Начальник Національної поліції Деканоїдзе вимагає терміново скликати РНБО для прийняття рішення з цієї проблеми.
Нездатність розв'язати проблему свідчить про те, що ця корупційна схема вигідна особам із самих верхніх ешелонів влади. Порошенко в липні 2015 року вимагав від силових структур ліквідувати незаконний видобуток, проте він не припинений, і масштаби його постійно зростають. Національна поліція підкреслює, що багатомільйонний бізнес досі не врегульовано на законодавчому рівні, через що держава недоотримує мільярди гривень доходів.

Партія регіонів іде до реваншу

Генеральна прокуратура закрила кримінальну справу про розпалювання національної ворожнечі проти колишнього глави фракції Партії регіонів у Верховній Раді Єфремова. Колишньому міністру юстиції Лавриновичу, що обвинувачувався у розтраті державних коштів, суд повернув закордонний паспорт.
Одіозний суддя Дніпровського районного суду Києва Чаус скасував рішення про оголошення в розшук найближчого партнера та співучасника злочинів колишнього президента Януковича – Іванющенка. Генпрокуратура заявила, що оскаржила це рішення. Начальник управління спецрозслідувань Горбатюк вважає, що таке рішення є приводом для кримінального переслідування судді. Міністр внутрішніх справ Аваков стверджує, що соратник колишнього президента Януковича – Іванющенко залишається у розшуку.
Депутати Опозиційного блоку подали законопроект про особливості управління в "міжтериторіальному об'єднанні Донбас" із додатковими повноваженнями, крім тих, які були прописані у законі про особливий статус "окремих районів Донецької і Луганської областей". Законопроект не має шансів на ухвалення, однак, якщо вибори на окупованих територіях Донбасу буде проведено, то керівниками окупованих регіонів колишня Партія регіонів бачить своїх лідерів – Ахметова та Бойка, а в парламенті буде організовано потужну групу під повним російським контролем.
Рішення судів і прокуратури не могли бути прийняті без погодження із президентом і його адміністрацією.

НАБУ: перший млинець грудкою

Перше ж серйозне затримання, яке мало провести Національне антикорупційне бюро, закінчилося гучним провалом. Суддя, якого спіймали на хабарі, відстрілюючись, зміг піти від спецназу. Незграбні спроби прес-секретаря президента Цеголка представити подію перемогою зустріли гучне обурення соцмереж, які пригадали рівень зарплат у відомстві та нульову ефективність його роботи. Суддя самостійно з'явився у Верховній Раді, де після виступу був затриманий співробітниками бюро.
У відповідь на претензії громадськості НАБУ заявило про закінчення розслідування кількох справ, зокрема про корупційний тиск голови правління Нафтогазу Пасішника на міністра економічного розвитку Абромавічуса.

Рік без російського газу

Уряд відклав підвищення тарифів на газ для населення на 50 % до закінчення опалювального сезону. "Ринкова" ціна була однією із реперних точок меморандуму, погодженого з МВФ. Нафтогаз за підсумками 2015 року звітував про збитки в 25 млрд грн. Мета Фонду – перетворення газового монополіста на прибуткове підприємство.
У рамках угоди, укладеної з ЄБРР, і нового закону про ринок газу Нафтогаз подав свої пропозиції щодо виділення оператора газотранспортної системи в окрему державну компанію, відповідно до вимог Третього енергетичного пакету ЄС.
У Стокгольмському арбітражі почався розгляд позову Нафтогазу до Газпрому. Дата розгляду зустрічного позову Газпрому за недобір газу за контрактом з умовою "бери або плати" поки не названа.
Із кінця 2015 року Нафтогаз не купує пальне у Газпрому та не планує відновлення закупівель після 1 квітня. Уряд РФ скасував "знижку" на газ для України. При цьому ціна на європейському спотовому ринку нижче від запропонованої Газпромом. При планованому закачуванні до підземних сховищ 17 млрд м3 газу Нафтогаз розраховує повністю закрити всі потреби за рахунок імпорту газу з Європи.

Керівники найбільших державних компаній скаржаться на маленьку зарплату

Топ-менеджери найбільших державних підприємств і компаній скаржаться на низьку заробітну плату та вимагають її підвищення до "конкурентоспроможного рівня". Вони наполягають на тому, що, керуючи багатомільярдними активами, отримують винагороду в еквіваленті від однієї до трьох тисяч доларів. Уряду вдалося продавити рішення про конкурсний відбір на посади з підписанням контрактів із топ-менеджментом, за якими вони отримують невеликий оклад плюс солідну премію за результатами роботи. Проте в країні, яка перебуває на останньому місці в Європі за рівнем добробуту, доходи топ-чиновників перевищуватимуть виплати малозабезпечених верств населення в 300 і більше разів, що відповідає соціальній системі країн третього світу. При цьому Україна є однією із найбагатших ресурсами країн світу.

"Список Савченко"

Порошенко схвалив санкції проти осіб, включених до "списку Савченко". Він закликав США та ЄС приєднатися до них. Деякі експерти вважають, що список Савченко дозволить деяким включеним до нього особам уникнути відповідальності перед українським правосуддям, оскільки вони залишаються громадянами України, хоча у списку фігурують як громадяни Росії.

Армія та зміцнення оборони

Президент Порошенко призначив начальником Сухопутних сил генерал-лейтенанта Попка, який командував антитерористичною операцією.
Генерал-лейтенант Воронченко, який командував силами АТО в Луганській області, а потім був заступником командувача флоту з берегової оборони, призначений командувачем Військово-морських сил України. Він змінив на посаді адмірала Гайдука, дії якого постійно піддавалися критиці.
Президент Порошенко підписав указ про строки призову на військову службу в 2016 році. Перший призов пройде з 5 травня по 30 червня, другий – у жовтні-листопаді. Питання про додаткові терміни сьомої хвилі часткової мобілізації і кількість призваних ще не вирішене. Відповідно до заяв міністра оборони, для служби на контрактній основі з початку року набрано 18 тис. військовослужбовців, так що буде потрібно призвати лише кілька тисяч чоловік. Шоста хвиля мобілізації була практично зірвана, після чого міністерство оборони зробило ставку на службовців за контрактом.
Під час поїздки до Вашингтона Порошенко отримав гарантії про виділення Україні $335 млн на навчання військовослужбовців і постачання нелетального озброєння, що також забезпечить зміцнення обороноздатності країни. Найбільшу тривогу в американських політиків викликає можливість розкрадання українськими чиновниками виділених коштів, тому левова частка допомоги піде на оплату послуг і спорядження американським компаніям.

Нова система державних закупівель

Державні підприємства перейшли на систему електронних закупівель ProZorro. Незважаючи на очевидні недоліки (прописування умов тендерів під конкретного учасника), на думку більшості фахівців, система дозволить заощадити значні бюджетні кошти.

Донбас під повним російським контролем

Кількість бойових зіткнень у Донецькій області помітно збільшилася. Епіцентром боїв залишається промислова зона Авдіївки. Обстрілу бойовиків були піддані Широкине, Мар'їнка, Зайцеве та Майорськ, тривають атаки на позиції на Cвітлодарській дузі. Бойовики активно використовують проти української армії бронетехніку, важку артилерію, зафіксовані залпи РСЗВ "Град". За промзону Авдіївки та селище Зайцеве йдуть безперервні бої, у ході яких українська армія зазнає втрат. Кількість убитих і поранених з боку бойовиків вимірюється десятками, однак місцевість залишається під контролем Збройних сил України.
Публікація в німецькому виданні Більд підірвала інформпростір. У ній наведено посилання на документи, відповідно до яких Росія проводить на Донбасі політику фактичного перетворення окупованого регіону на повністю підконтрольне Москві утворення. "Влада" самопроголошених "республік" не має жодного впливу на процеси, усі рішення приймаються на рівні уряду Росії під безпосереднім контролем президента Путіна.
Для управління регіоном у Росії створено міжвідомчу групу, засідання якої проводилися в режимі суворої секретності. У засіданнях групи брав участь представник енергохолдингу ДТЕК, що належить олігарху Ахметову. За кілька днів прес-служба холдингу спробувала відмежуватися від свого співробітника, назвавши його консультантом.
Рішення про інституціалізацію "республік" і їх державну підтримку з боку Росії було прийнято ще восени 2014 року, що робить усі "мінські домовленості" нікчемними.

Розрив дипломатичних відносин із Росією

Деякі депутати Верховної Ради ініціювали розгляд постанови про розрив дипломатичних відносин із Росією. Експерти вважають, що до компетенції парламенту не входить прийняття такого рішення, і воно буде нікчемним.
Порошенко заявив, що розривати відносини не можна, оскільки це припинить дію мінських домовленостей. Протокол ж про встановлення дипломатичних відносин від 1992 року говорить про зворотне. Представлення інтересів України в такому випадку можна передати посольству дружньої держави, консульства продовжили б роботу у звичайному режимі. Рішення про анулювання протоколу має приймати президент.
Спостерігачі звернули увагу на те, що на заяву Порошенка могло вплинути рішення російського суду про подовження арешту майна Липецької кондитерської фабрики, яка належить президенту.

Україна в системі міжнародної ядерної безпеки

Президент США Обама на конференції з ядерної безпеки заявив, що Україна уникла небезпеки, позбувшись запасів збройового урану. Він визнав, що президент РФ Путін гальмує процес ядерного роззброєння.
Президент Порошенко закликав світову спільноту не допустити ввезення ядерної зброї до Криму. За його словами, ядерні держави зобов'язані надати ефективні гарантії країнам, що відмовилися від ядерної зброї, оскільки Росія порушила Будапештський меморандум і здійснила агресію проти України.

Нова гаряча точка Нагірний Карабах

У Закавказзі знову розгорівся конфлікт за Нагірний Карабах між Азербайджаном і Вірменією. Бої ідуть із застосуванням важкої артилерії, РСЗВ і танків. Є повідомлення про десятки загиблих і поранених військовослужбовців з обох сторін. Туреччина підтримала Азербайджан у конфлікті.
Азербайджан, просунувшись на кілька кілометрів, запропонував перемир'я та почав закріплюватися на відвойованих територіях. Конфлікт у Нагірному Карабасі на даний момент не вигідний Росії, яка витрачає значні ресурси на підтримку свого контингенту в Сирії і на Донбасі. Також він невигідний Вірменії, армія якої набагато слабкіша від азербайджанської. Китай також хоче бути впевнений у функціонуванні "нового Шовкового шляху" до Європи, тому стабільність у регіоні для нього критична. Можна припустити, що конфлікт інспіровано керівництвом Азербайджану в найзручніший для цього момент. Для України урок полягає в тому, що звільнення окупованої території методами без застосування військової сили в існуючих міжнародних умовах неможливе. З іншого боку, успіх у військовій кампанії відкриває нові можливості для країни, що звільняє свою територію.

Журналістське розслідування “Panama Papers”

Німецька газета "Зюддойче Цайтунг" (Suddeutsche Zeitung) отримала у своє розпорядження матеріали листування найбільшого панамського реєстратора офшорних компаній Mossack Fonseca. Розслідування було названо "Panama Papers". Газета поділилася інформацією з Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань. У листуванні міститься досьє на 150 політиків, які використовували офшорні компанії для уникнення від сплати податків. Серед них – президент Порошенко та люди з його оточення, лідер партії Батьківщина Тимошенко, син колишнього прем'єр-міністра Азарова. Там же містяться матеріали про президента РФ Путіні та чиновників його режиму, що відмили $ 2 млрд, а також на президента Сирії Асада. Публікація може спричинити великі політичні потрясіння в багатьох країнах.
Програма "Схеми" показала сюжет про офшорні компанії, що належать президенту Порошенку, які не були зазначені в його декларації. Компанія для управління корпоративним бізнесом "Рошен" була зареєстрована в Панамі. Метою її, за словами представника міжнародної аудиторської компанії, є відхід від українського оподаткування. Офшорна компанія була зареєстрована в момент найвищого напруження боїв в Іловайському котлі та переговорів у Мінську. Програма ставить питання про те, які інтереси для Порошенка важливіші – державні або збільшення власних доходів.

Із боку провладних блогерів пішли коментарі, що "всі так роблять". У світлі боротьби з корупцією, про яку Порошенко каже постійно, у тому числі й під час останнього візиту до США, його дії є корупційними, що у будь-якій західній державі призвели б до імпічменту. Однак в Україні такий закон відсутній.

No comments:

Post a Comment