April 05, 2016

Ukrayna: 28 Mart – 3 Nisan 2016 2016 haftasının ana başlıkları

28 Mart – 3 Nisan 2016 haftası "Digest ve Analitik Ukrayna"’dan ana başlıkları

Cumhurbaşkanlığı ekibi Parlamento koalisyonu toplamaktadır – Başsavcı Şokin görevden alındı – Bölgeler Partisi intikam yolundadır - "Kehribar Cephesi" – Ukrayna Rus gazı olmadan yaşayacak – Ukrayna Küresel nükleer güvenlik sisteminde – "Savçenko Listesi" – Donbass bahar ağırlaşması – Kamu alımlarının elektronik sistemi başlattı – Yeni bir sıcak nokta  Dağlık Karabağ – "Panama Kağıtları" gazetecilik soruşturması

Cumhurbaşkanlığı ekibi Parlamento koalisyonu toplamaktadır

Başkan Poroşenko ve ekibi  bravura yapılan açıklamaya göre, yeni Parlamento koalisyonu Pazartesi neredeyse oluşturuldu, ancak Vatan partinin uzlaştırıcı konsey başkanı  koalisyon anlaşmasının onun hizip milletvekili imzalamadan önce 18 yasayı kabul edilmesi için sıkı koşullar  koydu. Böyle bir gelişmeye başkanın ekibi hazır değildi ve Poroşenko donörlerin beklediği sonuçu almadan ABD'ye gitti. ABD liderleri Poroşenko Ukrayna 1 milyar $ kredi garantisi tahsisi parlamento ve hükümet krizi aşmak ve yeni bir başbakan atama yetkililerin yeteneğine bağlı olduğunu hatırlattı.
Cumhurbaşkanlığı İdaresi diğer fraksiyon dışında bırakılmıştır "Gövdeler" denen milletvekillerinin iki ana hiziplere "çekme" kararı verdi. Sivil toplum bu önceki toplantı parlamentoda Bölgeler Partisi ve eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç uygulanan yöntemlere dönüş görür.
2008 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanmış olan milletvekillerin hizipten hizipe  geçmesi tartışmaları yeni bir koalisyon yaratıcıları  korkutmuyor. Poroşenko ABD döndükten sonra bir kez daha Rada bir sonraki genel kurul hafta koalisyonu oluşturması, hükümet kurması ve Başbakan atanmasını talep etti. Blok Poroşenko bu pozisyonda sadece tamamen Cumhurbaşkan'ın kontrol altında olan Rada Başkanı Groisman'ı   görür. Ancak, koalisyon üye sayısı milletvekillerinin disipline göre, temel yasaların kabulü için yeterli olması pek mümkün değildir. Halk Cephesi hizip biri anlaşmasını imzalamayı reddederse, koalisyonun kaderi yine tartışmalı olacak. Bu genel kurul oturumunda milletvekilleri neredeyse işe yaramadı, önerilen yasa çoğu düşünülmedi.

Başsavcı Şokin görevden alındı

Rada Başsavcı Şokin'ı görevden almıştır. Şokin kendisi meclis oturumuna katılmadı ve çalışmalarının sonuçlarını rapor vermedi.  Başsavcı birinci vekili Sevruk Başsavci  görevleri yerine getirecek. Görevden olmadan önce Şokin reform amacı savcılığa atandı olan vekili Sakvarelidze görevden alınması üzerine bir kararname imzalamaya başardı. Odessa savcılık bir ay bile ofisinde çalışmamış Sakvarelidze vekili Modebadze'yi "rüşvet almaktan" tutuklandı. "Sistem"e karşı çıkan savcılar aleyhinde baskı yapılmaktadır. Savcılar Sakvarelidze ilişkin birkaç ceza davaları açıldı, eski Şokin vekili Kaskiv'in  dairesi tutuklandı. "Elmas savcılarının" davayı açan Müfettişler  soruşturmadan çıkardıktan sonra diğer pozisyonlara transfer edilmiştir.
Başkanlık yönetim Lozhkin Sakvarelidze için Başsavcılığı çalışmak hızlı dönüş başından güvencelere rağmen, Sakvarelidze radikal yeniden yapılanma olmadan ofiste kendisini görmüyor.
Poroşenko meydana gelen olayların farkında değil gibi davrandı ve bu eylemlerin hiçbiri onunla koordine edilmediğini söyledi. Ancak, uzmanlar sakıncalı bir bölümü kırpma amaçlayan Başsavcılığı esinlenilmiş liderlerinin eylemleri tamamen Başkana ait ve Poroşenko yeni Başsavcı'yı  tamamen kendi tarafından kontrollü  olanı atama amaçlaması konusunda hemfikir. Poroşenko Blok milletvekili Leşçenko açıklanan bilgilere  göre Başsavcılıkta başkan ve maiyeti çıkarlarına  onun emirlere koşan hizmet bir bölümü kurulmuş.
Bazı milletvekilleri Poroshenko Meclis'e başkan ve ekibi herhangi bir arzuları yerine getirmek için istekli olduğunu şimdiki Başsavcı Vekili Sevruk adaylığını tanıtacak söylüyorlar.

Yolsuzlukla mücadele

Yolsuzluğun Önlenmesi için Ulusal Ajans Başkanı Ukrayna  Savcılık Akademisi çalıştı docent Korçak seçilmiş. Başka bir yolsuzlukla mücadele yapısı Avrupa Komisyonu'nun isteği üzerine memur gelirlerini kontrol etmek için yarattı.
Ukrayna nüfusunun çoğunluğu yolsuzlukla mücadele yapılmamasına  inanıyor, hükümetin bu mücadelenin taklit yapan ve hükümetin tüm sistem bozuk ilişkilere dayanmaktadır. Sivil toplumun sisteme karşı girişimleri onun aktif karşı koyma ile yüzleşiyor. Çarpıcı bir örneği uluslararası kuruluşlar hibe bulunduğunu Yolsuzlukla Mücadele Merkezi'nde Başsavcı gelen araştırmacılar tarafından belgelerin ele geçirilmesi oldu.
Gazete New York Times baş yazısında Ukrayna yolsuzlukla mücadelede ilerleme kaydetmediğini belirtti. Görevden alınan Savcı Şokin yerine  görevleri aynı politikayı devam eden onun "arkadaşı" Sevruk  gerçekleştirir.  IMF ve ABD "yolsuzluk bataklığı kürekle para dökmeye" zorunlu değildir. İlk olarak, değişiklikler kamu yarışmada yeni Başsavcı seçmeniz gerekir. Parlamento ve Cumhurbaşkanı yolsuzluğa karşı gerçek savaşçıları çalışma ve ciddi yargı reformunu gerçekleştirme kabul etmesine kadar durum değişmeyecektir.
Başkan Poroşenko  Ukrayna makamlarının kısmının yüksek kademelerinde yolsuzluk konusunda New York Times  makaleyi devlete karşı bir melez savaşi olarak değerlendirdi. Sonra Poroşenko sözlerinin yanlış yorumlandığını söyledi.

"Kehribar Cephesi"

Rivne bölgesinde kehribar yasadışı madencilik yaygın hale gelir.  Binlerce Insan bu işe dahil sayılmaktadır. İşlemlerin karlı yüzde binler ölçülüyormuş .
Milletvekili Geraşçenko göre, sorun yalnızca kuvvet kullanarak çözülebilir.Sivil aktivistler ve milletvekilleri, yasadışı madencilik polis görevlerin tarafından kolluyor, nakit akımlarını Kiev ve yerel yetkililerin ceplerinde birikiyor, söylüyorlar.
1 Martta yasadışı ğretimciler ile kolluk makamları   çatışmalar sırasında yedi polis yaralandı. Ulusal Polis Başkanı  Dekanoyidze  bu konuda bir karar için Ulusal Güvenlik Konseyi'n acil toplantısı talep etmiştir.
Bu sorunu gidermesinde olan başarısızlık bu bozuk düzeni yönetimin üst kademelerinin insanların yararına olduğunu gösterir. Poroşenko Temmuz 2015 yılında   güvenlik kuvvetlerine yasadışı madenciliği ortadan kaldırma  talepte bulundu, ancak yasa dışı iş durmadı ve onun ölçeği artmaktadır. Ulusal Polis devlet  gelir milyarlarca Grivna kaybediyor çünkü multi-milyon dolarlık iş hala yasal düzeyde çözülmediği vurguladı.

Bölgeler Partisi intikama gidiyor

Başsavcılık Rada  Bölgeler Partisi eski başkanı Yefremov karşı etnik nefreti körüklemekten ceza davasını kapattı. Mahkeme,  Kamu fonlarını zimmetine suçlanan eski Adalet Bakanı Lavrynovyç'a  uluslararası pasaportunu geri vermiştir.
Kötü şöhretli Kiev Dinyeper bölge mahkemesi yargıç Chaus eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç yakın ortağı ve suç ortağı Ivanyuşçenko suçlarına arama kararı istediği için bozdu. Başsavcılık ofisi itirazda bulundu. Özel soruşturma Başkanı Gorbatyuk bu kararın hâkim ceza kovuşturması için neden olduğuna inanmaktadır. İçişleri Bakanı Avakov eski Başkanı Yanukoviç müttefiki Ivanyuşçenko aranan olduğunu söyledi.
Muhalefet milletvekilleri özel durumuyla ilgili kanunda belirtilenlerden başka "Donetsk ve Lugansk bölgelerinde belirli alanlarda" ek yetkilere sahip "Donbass arasındaki toprak birliği" nin özelliklerini için bir yasa tasarısı verdiler. Tasarı onay şansı yoktur,  ancak Donbass işgal altındaki topraklarda seçimler yapılacak ise  Bölgeler eski Partisi işgal bölgelerinin liderleri Akhmetov ve Boyko'yu kendi liderlerini olarak görür  ve Parlamento'da tam Rus kontrolü altında güçlü bir grup organize edilecektir.
Mahkemeler ve savcıların kararları başkan ve yönetiminin izni olmadan alınamamıştır.

UYMB, kötü bir ilk

Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu tarafından gerçekleşen ilk ciddi tutuklama  büyük bir başarısızlık ile sona erdi. Rüşvet ile yakalanan yargıç  ateş ederek Özel Harekâttan  kaçmasını başardı. Cumhurbaşkan basın sekreteri Tseholko beceriksiz girişimleri  kocaman bir zafer olarak sunacaktı, fakat sosyal ağlarda bölümünde yğksek ücret ve çalışma sıfır etkinliğini hatırlatma öfke ile karşılandı. Hakem Verhovna Rada'ya kendi geldi ve bir konuşma ardından Bürosu tarafından gözaltına alındı.
Kamu şikayetlere cevaben UYMB Ekonomik Kalkınma Bakanı Abromavicius'a olan  Naftogaz başkanı Pasişnyk tarafından yolsuzluk basınçı  dahil olmak üzere birçok  soruşturma sona erdiğini açıkladı.

Bir sene Rus gaz olmadan

Hükümet ısıtma sezonunun sonuna kadar % 50 oranında vatandaş için gaz tarifelerinde artış ertelendi. "Pazar" fiyat IMF ile mutabık muhtıra referans noktalarından biri oldu. 2015 sonuçlar Naftogaz 25 milyar dolarlık bir zarar açıkladı. Vakfın amacı,  gaz tekeli karlı bir kuruluş haline  dönüştürmesidir.
EBRD ve Naftogaz anlaşmasının bir parçası olarak AB Üçüncü Enerji Paketi gereklerine uygun olarak ve gaz piyasasında yeni yasa uygun ayrı bir kamu şirketi haline gaz iletim sistem işletmecisi tahsisi için kendi önerilerini sundu.
Stockholm tahkim Gazprom'a Naftogaz iddiasının dikkate başlamıştır. "Al ya da öde"  adlı sözleşme altında gaz bakiye  yoruma karşı  Gazprom dava buluşma tarihi henüz belirlenmemiş.
2015 sonlarından itibaren Naftohaz Gazprom'dan yakıt almıyor ve 1 Nisan'dan sonra alım hiçbir planda yoktur. Rus hükümeti Ukrayna için gaz "indirimi" iptal etti.  Avrupa spot piyasada verilen fiyat Gazprom tarafından teklif eden rakamlardan daha ucuzdur. Yeraltı depolama planlanan  17 milyar m3  gazının pompalamada Naftogaz Avrupa'dan gaz ithal ederek tüm ihtiyaçlarını kapanmasını bekliyor.

En büyük kamu kuruluşlarının liderleri küçük maaşları hakkında şikayetçi

En büyük kamu iktisadi teşebbüslerinin ve şirketlerin üst düzey yöneticileri düşük ücretlerden şikayetçi ve maaşın "rekabet edebilir bir düzeye" artması istekte bulunmuşlardır. Onlar çok milyarlarca varlıklarda yönetme görevine bir bin - üç bin dolar eşdeğeri ödeniyor olduğunu işaret etmektedir. Hükümet, küçük bir maaş artı  performans için katı bir prim alma üst yönetimi ile sözleşmelerin imzalanması kamu iktisadi yönetim  pozisyonlara rekabet seçme kapsayan uygulama kararı başardı. Ama refah düzeyinin açısından Avrupa'da son sırada olduğu bir ülkede, gelir üst düzey yetkililerin ödemeler üçüncü ülkelerin sosyal sistemi karşılayan yoksul 300 kez ya da daha fazla aşmakta. Ukrayna dünyanın en zengin kaynaklarından biri olduğunu hatırlatalım.

"Savçenko Listesi"

Poroşenko "Savchenko listesi" dahil olan kişilere karşı yaptırımlar  onayladı. O, ABD ve AB yaptırımlar katılmasına çağırdı. Bazı uzmanlar, Savçenko listesi  özellikle Ukrayna vatandaşı olan fakat listede Rus vatandaşı olarak geçen bazı şahıslara Ukrayna adalet önünde sorumluluktan kaçınmak için izin veridiğine inanıyor.

Ordu ve savunma güçlendirmesi

Başkan Poroşenko terörizme karşı operasyonlar komuta  Korgeneral Popko Kara Kuvvetleri başkomutan görevine tayin etti.
Ukrayna Deniz Kuvvetleri  komutanına Lugansk bölgesinde güçler ATO komuta ve kıyı savunma filosu komutan yardımcısı,  General -Teğmen Voronçenko atanmıştır. O, eylem sürekli eleştirilen lAmiral Haiduk yerine geçti.
Cumhurbaşkan Poroşenko 2016 yılında terimler zorunlu askerliğin bir kararname imzaladı. İlk askere alma 5 Mayıs - Haziran 30 arasında ikinci ise Ekim ve Kasım aylarında  yapılacaktır. Seferberlik yedinci dalgası ek terimler ve askere alma sayı sorusu henüz çözülmüş değildir. Savunma Bakanı ifadelerine  göre yıl başında  hizmet için sözleşmeli olarak 18.000 asker alındı, bu nedenle ordunun sadece birkaç bin kişiye ihtıyaci vardır. Mobilizasyon altıncı dalgası neredeyse kırıldı, sonra Savunma Bakanlığı  kontrat yetkililere dayanmıştır.
Poroşenko bir Washington yolculuğu sırasında ülkenin savunmasını güçlendirme sağlayacak ölümcül olmayan silahların askeri eğitim ve tedariki için 335 milyon $ Ukrayna tahsisine ilişkin garantiler aldı.
Yardımın aslan payı Amerikan şirketlerine hizmet ve ekipman ödemelere gider çünkü Amerikan siyasetinde büyük endişe Ukrayna yetkilileri tahsis edilen fonların zimmete para geçirme olasılığıdır.

Yeni kamu ihale sistemi

Devlet işletmeleri elektronik ihale ProZorro adlı bir sisteme geçti. Uzmanlara göre, bariz kusurlara rağmen (belirli bir katılan için ihale koşullarının yazması) sistem önemli ve bütçe fonları tasarruf edecek.

Donbas tam Rus kontrolü altında

Donetsk bölgesinde çatışmalar sayısı önemli ölçüde artmıştır. Mücadele merkez üssü Avdeevka sanayi bölgesidir.  Militanlar, Shyrokyne, Marinka, Zaitsev'i ve Mayorsk bölgelerde ateş, Svitlodarskiy bölgesi pozisyonlara saldırıyı devam etmektedir. Militanlar,  Ukrayna ordusuna karşı zırhlı araçlar, ağır topçu, sabit çekim MLRS "Grad"  aktif kullanılır. Avdeevka Sanayi parkı  ve Zaitseve köyü için  sürekli mücadele vardır, mücadele sırasında Ukrayna ordusu kayıplara uğruyormuş. Militanların kayıpları onlarca öldürülmüş ve  yaralanmış sayılıyor, alan Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kontrol altında kalmaktadır.
Alman yayında Bild yayını bilgi alanı zayıflattı. Yayınlanan belgelere göre, Rusya'nın Donbas'ta olan politikası işgal bölgeyi tamamen Moskova'nın kontrol altında olanına  dönüştürüyor. Ayrılıkçı "cumhuriyetler" "Hükümeti"  süreci üzerinde herhangi bir etkisi yoktur, bütün kararlar Devlet Başkanı Putin doğrudan denetimi altında Rus hükümetinin düzeyinde yapılır.
Bölgeyi kontrol etmek için Rusya gizlilik modunda gerçekleştirildi kurumlararası bir grup toplantıları kurulmuştur. Grubun toplantılara oligark Ahmetov'a ait olan enerhoholdyn DTEK temsilci katıldı. Birkaç gün içinde holding basın hizmeti temsilci onların personeli olmadığı  bir danışman olarak katıldığı ifadesinde bulundu.
Kurumsallaşma "cumhuriyetleri" ve Rusya'dan onlara devlet desteği kararı 2014 sonbaharında kabul edildi, böylece tüm "Minsk anlaşması" geçersiz hale getiriliyor .

Rusya ile diplomatik ilişkilerin kopması

Verhovna Rada bazı millet vekilleri Rusya ile diplomatik ilişkilerin kopması ile ilgili incelemeye başlattı. Uzmanlar, Parlamento sorumluluğuna bu tip sorunun çözmesinin olmadığını düşünyorlar, işlemler da faydasız olacaktır.
Poroşenko, iki ülkenin ilişkilerinin kopması mümkün değildir çünkü bu Minsk anlaşmalara son verecektir diye ilan etti. Ancak, 1992 yılı diplomatik ilişkiler hakkında anlaşmaya göre aksini göstermektedir. O zaman, dost devletin Büyükelçeliğine Ukrayna temsilini verilebilir ve Baş Konsolosluklar her zamanki gibi çalışabilir. Anlaşmanın geçersiz ilanı Cumhurbaşkanı tarafından alınır.
Gözlemciler, Rusya mahkemesinin Cumhurbaşkanına ait olan Lıpetsk şeker fabrikasının mülkiyetinin tutuklanması ile ilgili kararın devam edilmesi Poroşenko’nun ifadesine etkileyebilir diye dikkatini çekti.

Ukrayna Küresel nükleer güvenlik sisteminde

ABD Başkanı Obama, nükleer güvenlik konferansta Ukrayna uranyum yedeğinden kurtularak tehlikeden kaçındı diye ifade etti. O, Rusya Federasyonu Başkanı Putin tarafından nükleer silahsızlanma sürecini durduruyor diye kabul etti.
Cunhurbaşkanı Poroşenko, uluslararası topluma Kırım adasına nükleer silahların gönderilmemesi ile ilgili çağrı yaptı. Ona göre, nükleer silahlı devletler nükleer silahtan vazgeçen ülkelere efektif güvenceler vermek zorundadır çünkü Rusya Budabeşte Muhtarısını ihlal etti ve Ukrayna’ya karşı saldırdı.

Yeni bir sıcak nokta  Dağlık Karabağ

Kafkazya’da Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’tan dolayı yine bir çatışma başlamış. Çatışmalar ağır silah, çok namlulu roketatar (ÇNRA) ve tanklar kullanarak sürmektedir. Haberler göre, her iki tarafta onlarca şehitler ve yaralı askerler vardır. Bu çatışmada Türkiye Azerbaycan’ı destekledi.
Azerbaycan, birkaç kilometre ilerleyeyip ateşkes teklifi sundu ve fethedilen topraklarda sağlamlaşmaya başlamış. Dağlık Karabağ’ta çatışmalar, Suriye’de ve Donbas’ta kendi kontenjanları kullanan Rusya için bu zamanlarda uygun değildir. Bu çatışma Ermenistan için de uygun değil çünkü askeri kontenjanları Azerbaycan’a karşı gayet güçsüzdür. Aynı zamanda Çin,  onun eleştirel bölgede istikrar beklemekte çünkü Avrupa'ya "Yeni İpek Yolu" işleyişi hakkında emin olmak istiyor. Biz, çatışma bu anı en iyi yerde Azerbaycan liderliğini esinlenmiş olduğunu varsayabiliriz. Ukrayna için bir  ders olarak işgal topraklarının kurtuluşu mevcut uluslararası bir ortamda askeri güç kullanımı  olmadan imkansız anlamına gelmesidir anlayabiliriz. Öte yandan, kendi topraklarını geri alımında askeri kampanyasının başarısı ülke için yeni fırsatlar açtığını görebiliriz.

"Panama Kağıtlar" Gazetecilik soruşturması

"Süddeutsche Zeitung" Alman gazetesi ellerine  Panamalı offshore şirketler büyük kayıt kuruluşu   Mossack Fonseca yazışma materyalleri aldı.  Soruşturmaya "Panama Kağıtları" adı verildi. Gazete,  Uluslararası gazetecilik araştırmacı Konsorsiyumu ile bilgileri paylaştı. Yazışmalar,  vergi ödememek için offshore şirketler kullanılan 150 politikacıların dosyasını içerir. Onlar arasında Cumhurbaşkanı Poroşenko ve çevresi, Ana Vatan lideri Tımoşenko, eski Başbakan Azarov’un oğlu vardır.  Ayrıca 2000000000 $ aklanmış Rusya Devlet Başkanı Putin ve rejimi yetkilileri yanı sıra Suriye Devlet Başkanı Esad hakkında maddeler vardır. Bu metinler  birçok ülkede büyük bir siyasi kargaşa neden olabilir.
"Şemalar" programı, Başkan Poroshenko beyannamesinde belirtilmeyen  ona ait offshore şirketlerin hikayesini gösterdi. "Roshen" kurumsal işletme yönetim şirketi Panama tescil edilmiştir.  Uluslararası denetim kuruluşunun temsilcisine göre, bunun amacı Ukrayna vergilendirmeden bir kaçınması. Offshore şirket Ilovaisky kazan mücadele ve Minsk müzakerelerde yüksek gerilim zamanlarında tescil edilmiştir. Program,  Poroşenko için ‘kamu çıkarlarına yoksa kendi gelirlerini artırması en önemli olduğu’ sorusunu gündeme getirmektedir.

Hükümet yanlısı blogcular tarafından "herkes yapıyor" diye yorumlar gitti. Poroşenko Amerika Birleşik Devletleri'nde son ziyareti sırasında da dahil olmak üzere, sürekli yolsuzlukla mücadeleden bahsederken yanı sıra yolsuzluk eylemler yapmaktadır,  onun gibi yaptıkları herhangi bir Batı ülkesinde görevden atılmaya neden olacaktı, fakat Ukrayna’da böyle bir yasa yoktur.

No comments:

Post a Comment