March 31, 2016

30.03.2016 Україна: Блок Порошенка збирає "тушок" до фракції

Блок Порошенка збирає "тушок" до фракції
Блок Порошенка збирає "тушок" до фракції

Головні події і теми дня 30.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Блок Порошенка збирає "тушок" до фракції.
  • Видання "Більд" опублікувало свідчення спланованої агресії Росії на Донбасі.
  • В автомобіль депутата Парасюка кинули гранату.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав указ про строки призову на військову службу в 2016 році. Перший призов пройде з 5 травня по 30 червня, другий – у жовтні-листопаді.
  • У центрі Києва скоєно напад на депутата Парасюка. У його автомобіль кинули гранату. Депутат унаслідок інциденту не постраждав.
  • У Рівненській області у ході зіткнень поліції із незаконними здобувачами бурштину постраждало семеро правоохоронців.
  • Міністр оборони Полторак повідомив, що на військову службу за контрактом з початку року прийнято близько 18 тис. чоловік.
  • НБУ незначно змінив курс гривні: 26,22 ₴/$ (-0,22 грн), 29,69 ₴/€ (+0,09 грн), 3,88 ₴/10 ₽ (+0,03 грн).

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі поранено четверо військовослужбовців і двоє мирних жителів. Крім обстрілів зі стрілецької зброї і гранатометів, бойовики активно застосовують важкі міномети й ствольну артилерію. Епіцентром бойових дій стало Зайцеве в околицях Горлівки, боезіткнення йдуть усією лінією фронту у Донецькій області – від Світлодарська до Широкиного.

Україна й світ

  • Порошенко схвалив санкції проти осіб, включених до "списку Савченко". Він закликав США та ЄС приєднатися до санкцій, відповідно до цього списку.
    На конференції у Вашингтоні "Україна: Боротьба за свободу" він звернувся до світової спільноти із проханням продовжити санкції щодо Росії. За його словами, умовами проведення виборів на Донбасі мають стати повне виконання Росією мінських домовленостей, доступ України до кордону та введення поліцейських сил ОБСЄ.
  • Кабінет міністрів розірвав угоду з РФ про технічний захист інформації.
  • Президент Польщі Дуда вважає, що відмова від санкцій щодо Росії означатиме визнання агресії. За його словами, відправною точною має стати відмова Росії від окупованого Криму. Мінські угоди так і не були виконані, а Захід "виглядає повністю безсилим" у розв'язанні цієї проблеми.

Тренди

  • Публікація в німецькому виданні Більд підірвала інформпростір. У ній наведено посилання на документи, відповідно до яких Росія проводить на Донбасі політику фактичного перетворення окупованого регіону на повністю підконтрольне Москві утворення. "Влада" самопроголошених "республік" не має жодного найменшого впливу на процес, усі рішення приймаються на рівні уряду Росії за безпосереднього контролю президента Путіна. Рішення про створення "республік" і їх державну підтримку з боку Росії було прийнято восени 2014 року, що робить усі "мінські домовленості" нікчемними.
    Для управління регіоном у Росії створено міжвідомчу групу, засідання якої проводилися в строго секретному режимі. Схоже, що влада Росії дізналася про витік інформації, тому кілька днів тому прес-секретар Путіна Пєсков заявив, що готується "вкидання" компромату на Росію.
    На окрему увагу заслуговує участь у засіданнях цієї групи представників енергохолдингу ДТЕК, що належить олігарху Ахметову.
  • Фракція Блоку Порошенка включила до свого складу депутата Суслову, що була обрана за списком Самопомочі ,та виключену із фракції у лютому 2015 роки за підтримку кандидатури Шокіна на пост генпрокурора. Серед позафракційних парламентаріїв активно ведеться "робота" щодо залучення їх до двох найбільших фракцій – БПП і Народний фронт. Згідно з рішенням Конституційного суду від 2008 року, депутати зобов'язані входити до складу фракцій, за списками яких їх було обрано, однак це не стосується депутатів, обраних за мажоритарними округами. Таким чином, команда Порошенко в черговий раз порушує конституційні норми. Метою збирання "тушок" є створення коаліції із двох фракцій, оскільки Батьківщина та Радикальна партія висувають, на думку БПП і Народного фронту, нездійсненні вимоги.
    Президент Порошенко у Вашингтоні висловив упевненість у тому, що нову коаліцію буде сформовано до кінця тижня, отже, він переконаний, що потрібна кількість "тушок" увійде до складу нової коаліції.
    Усі плани можуть зруйнуватися, якщо кілька депутатів Народного фронту відмовляться підписувати коаліційну угоду, у разі, коли керівництво фракції вирішить, що не отримало потрібні портфелі в новому Кабінеті міністрів.
  • Глава парламенту Гройсман вніс до Верховної Ради проект закону про можливість займати пост міністра фінансів іноземцю без отримання ним громадянства. Це чергова спроба представників влади замість виконання існуючих законів переписати ті частини, які їх не влаштовують. Законопроект внесено для того, аби ввести до уряду словака Мілоша, який категорично відмовляється змінювати громадянство.
  • Незаконні старателі бурштину чинять активний опір правоохоронцям. Цим промислом на Рівненщині займається величезна кількість людей. Прибутковість бізнесу вимірюється тисячами відсотків. Покривають видобуток працівники правоохоронних органів, грошові потоки осідають в кишенях чиновників в Києві. Держава недоотримує мільярди гривень доходів. Нездатність розв'язати проблему свідчить про те, що ця корупційна схема вигідна особам із самих верхніх ешелонів влади. Порошенко у липні 2015 року зажадав від силових структур ліквідувати незаконний видобуток, проте він не припинений і масштаби його постійно ростуть.

No comments:

Post a Comment