March 25, 2016

24.03.2016 Україна: Гройсмана висунено Блоком Порошенка кандидатом на посаду прем'єр-міністра

Гройсмана висунено Блоком Порошенка кандидатом на посаду прем'єр-міністра
Гройсмана висунено Блоком Порошенка кандидатом на посаду прем'єр-міністра

Головні події і теми дня 24.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Гройсмана висунено Блоком Порошенка кандидатом на посаду прем'єр-міністра.
  • Парламентська коаліція припинила існування.
  • Заступник глави адміністрації президента Шимків заявив про атаку на сайт петицій президенту.

В Україні

  • Блок Порошенко висунув голову Верховної Ради Гройсмана кандидатом на крісло прем'єра.
  • Кабінет міністрів схвалив список санкцій щодо "списку Савченко" і передав його до РНБО для затвердження.
  • 57 депутатів Верховної Ради звернулись до Конституційного суду з поданням про визнання неконституційним закону про всеукраїнський референдум, що був прийнятий парламентом під час правління колишнього президента Януковича.
  • "Київенерго" повідомило, що заборгованість мешканців Києва за тепло перевищила 2,8 млрд грн.
  • За даними ЦРУ інфляція в Україні в 2015 році становила 49 %, падіння ВВП – 11 %. За всіма параметрами Україна замикає список держав, поданих у звіті служби.
  • Україна отримала від Японії довгостроковий кредит – $331 млн на розвиток фінансового сектора. Кредитну угоду було ратифіковано парламентами обох країн.
  • Курс гривні не втримався на досягнутому рівні та знову снизився: 26,25 ₴/$ (+0,23 грн), 29,28 ₴/€ (+0,22 грн), 3,81 ₴/10 ₽ (-0, 03 грн).

Війна

  • Протягом попередньої доби у ході бойових дій на Донбасі поранено четверо військовослужбовців, ще двоє – підірвалися на розтяжці в Станиці Луганській. Не припиняються запеклі бої на околицях Авдіївки, звідки українська армія контролює стратегічно важливу автодорогу Донецьк–Горлівка, бойовики продовжують обстріли в районі Світлодарська, на околицях Горлівки, у Мар'їнці, на околицях Донецького аеропорту та маріупольському напрямі.
  • Росія відправила на Донбас уже 50-й "гуманітарний" конвой. Група російських журналістів демонстративно перетнула кордон разом із конвоєм.
  • Радник глави СБУ Тандит вважає, що ситуація із поверненням заручників ускладнилася.
  • Прокуратура Києва передала до суду матеріали для заочного засудження лідера "ЛНР" Плотницького.

Україна й світ

  • Держсекретар США Керрі після зустрічі із представниками російської влади заявив, що санкції з РФ буде знято тільки після виконання мінських домовленостей. Сторони підтвердили, що домовленості є безальтернативними. Керрі потребує звільнити Надію Савченко та повернути її до України. По завершенні переговорів він назвав Росію важливим партнером, а діалог щодо Сирії та Україні – продуктивним. Керрі заявив, що РФ і США мають ідеї "щодо кращого та швидшого прогресу в Україні".
  • Президент Путін на закритій зустрічі із членами бюро правління Російського союзу промисловців і підприємців рекомендував поки не продавати активи в Україні.
  • Заступник генерального секретаря НАТО Вершбоу заявив, що Альянс не має наміру відмовлятися від заходів у відповідь на агресію Росії в Україні в обмін на співпрацю в боротьбі з тероризмом.

Тренди

  • Заступник генпрокурора Сакварелідзе звинуватив генпрокурора Шокіна у звільненні групи слідчих, які ведуть справу "діамантових прокурорів", а також у відмові передавати справи до Національного антикорупційного бюро та спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За його словами, США зупинили фінансування реформи прокуратури через претензії до генпрокурора. Генпрокуратура у відповідь заявила, що слідчих не звільнено, а переведено до нового підрозділу.
    Шокін досі не звільнений, незважаючи на пряму вимогу іноземних партнерів. Він написав заяву про звільнення, але воно буде розглянуто Верховною Радою лише 29 березня. Сакварелідзе стверджує, що Шокін покриває корупціонерів у відомстві. До можливого звільнення Шокін спробує "поховати" резонансні справи шляхом звільнення або переведення на інші посади ключових слідчих відомства.
    Фракція "Самопоміч" стверджує, що генпрокурор – фактично підлеглий президента та наполягає на введенні незалежної процедури відбору кандидатів на цю посаду для запуску реальної реформи правосуддя.
  • Оголошення Голови Верховної Ради Гройсмана кандидатом на посаду прем'єр-міністра не стала несподіванкою. Влада регулярно давала зрозуміти, що він є найкращою фігурою на цій посаді. До того ж, рейтинг чинного прем'єра Яценюка вкрай низький. Як компенсацію президентська партія хоче запропонувати "Народному фронту" крісло голови Верховної Ради. Лідер Радикальної партії Ляшко, що розраховував на крісло глави парламенту, демонстративно поклав заяви членів своєї фракції про вихід із коаліції, таким чином, виконавши всі формальні вимоги для припинення її існування.
    Під час погоджувальної ради жодна із фракцій не підтримала ідею створення "технократичного уряду" на чолі з міністром фінансів Яресько.
    Гройсман заявив, що у нього вже є список членів нового уряду та підготовлений заздалегідь план дій. У разі обрання його прем'єром програму співпраці з МВФ буде продовжено.
    Фракція Батьківщина сприятиме успішному завершенню переговорів про обрання нового уряду при виконанні низки умов. Серед них – заборона продажу землі сільгосппризначення, розрив корупційних зв'язків між олігархами та урядом, введення економічно обґрунтованих комунальних тарифів для населення з урахуванням падіння цін на енергоносії і забезпечення підтримки малого та середнього бізнесу. Опозиційний блок заявив, що не голосуватиме за новий склад уряду. Фракція "Самопоміч" висунула умовою голосування за нового прем'єр-міністра вимога вибору незалежного генпрокурора.
    Дейякі члени фракції Блоку Порошенка стверджують, що висунення Гройсмана з ними не обговорювалося. На думку деяких експертів, урядова криза була спровокована президентом Порошенком для отримання повного контролю над Кабінетом міністрів, щоб, таким чином, сконцентрувати в своїх руках усі важелі виконавчої влади. Соціальні мережі називають висунення Гройсмана діагнозом і вироком чинній влади.
  • Кабінет міністрів рапортував про перевиконання бюджету за 2015 рік. Це було досягнуто завдяки неодноразовому його перегляду протягом року, серйозній інфляції і девальвації національної валюти, що забезпечило різке збільшення надходження ПДВ. Крім того, на результат вплинули рівень соціальних стандартів, що значно знизився, зростання тарифів і реструктуризація держборгу.

No comments:

Post a Comment