March 24, 2016

23.03.2016 Україна: Черговий етап мінських переговорів закінчився безрезультатно

Черговий етап мінських переговорів закінчився безрезультатно
Черговий етап мінських переговорів закінчився безрезультатно

Головні події і теми дня 23.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Черговий етап мінських переговорів закінчився безрезультатно.
  • НБУ виділив доньці російського Зовнішекономбанку рефінансування на 200 млн грн.
  • Бої у Донбасі за Ясинуватську розвилку розпалюються все сильніше.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що рішення облгазів про нарахування плати за 6м3 за наявності тільки газової плити та відсутності лічильника – незаконно. Потрібно використовувати норматив 4,4 м3, вустановлений Нацкомісією з регулювання тарифів в енергетиці та сфері комунальних послуг. Він вимагає зробити перерахунок і повернути переплачені суми споживачам.
  • Державна продовольчо-зернова корпорація відмовилася від другого траншу Експортно-імпортного банку Китаю на суму $1,5 млрд, оскільки отримала 560 млн грн прибутку за підсумками минулого року, які можуть бути використані для будівництва нового зернового терміналу для великотоннажних суден-зерновозів.
  • Промінвестбанк, "дочка" російського Зовнішекономбанку, який потрапив під міжнародні санкції, отримав від НБУ рефінансування на 200 млн грн під заставу державних облігацій.
  • Міністр фінансів Яресько заявила, що завдяки реструктуризації, Україна в 2016 році заощадить 64 млрд грн: 54 млрд грн – за рахунок непогашення основної суми боргу та 10 млрд – за рахунок економії на виплаті відсотків.
  • Курс гривні знову дещо зміцнився: 26,02 ₴/$ (-0,08 грн), 29,06 ₴/€ (-0,20 грн), 3,84 ₴/10 ₽ (-0,01 грн).

Війна

  • Бої на лінії фронту на Донбасі поновилися із новою силою. В околицях Авдіївки бойовики, використовуючи важку бронетехніку та артилерію, намагаються наступати, незважаючи на втрати. Відбита атака бойовиків під Новотроїцьким. На Світлодарському виступі, у Зайцевому, у Донецькому аеропорту, на маріупольському та волноваському напрямках бойовики постійно обстрілюють позиції української армії зі стрілецької зброї, гранатометів і мінометів. За офіційними даними, за добу загинув військовослужбовець, ще десять – поранено.
  • На переговорах контактної групи в Мінську сторонам не вдалося домовитися з жодного з основних питань. Українська делегація констатувала, що бойовики постійно порушують режим припинення вогню та не відводять важкі озброєння. Без розв'язання проблеми безпеки неможливо говорити про будь-який прогрес у гуманітарних, політичних та економічних питаннях. Питання про контроль державного кордону місією ОБСЄ також залишилося невирішеним. Бойовики та Росія відмовляються відпустити заручників. Процес обміну застопорився. Україна вимагає звільнити Надію Савченко та інших українців, відповідно до Мінських домовленостей, а також тих, хто перебуває в полоні більше року та потребує медичної допомоги. Українська делегація наполягає на запрошенні іноземних екологів під егідою ОБСЄ для оцінки ситуації на підприємствах, які можуть стати причиною екологічної катастрофи на Донбасі та у басейні Азовського моря. Ідеться про хімічний завод "Стирол", шахти "Першотравнева", "Голубовська" та "Юнком". На "Юнкомі" 1979 року був проведений підземний ядерний вибух, продукти розпаду залишилися на глибині, вода не відкачується.

Україна й світ

  • Росія визнала кримчан Сенцова та Кальченка, засуджених російським судом "за тероризм", українськими громадянами.
  • Савченко заборонила адвокатам подавати апеляцію. Таким чином, до початку квітня рішення суду має набути чинності. Російський посол в Україні Зурабов повідомив, що Савченко може бути звільнена протягом двох тижнів. Генпрокуратура назвала два варіанти повернення Савченко – передача її для продовження відбування покарання в Україні, або політичне рішення, яке може бути прийнято тільки керівниками держав. У телефонній розмові віце-президент США Байден підтвердив президенту Порошенку, що США наполягатимуть на звільненні Савченко під час переговорів держсекретаря Керрі в Москві.
  • На думку колишнього посла США в Україні Гербста, МВФ не дасть грошей представникам старого режиму, які переважають в українській владі. Він вважає, що США не розміняють України на поступки у вирішенні сирійської кризи.

Тренди

  • ППровал чергового етапу переговорів в Мінську та повна відмова сторін від виконання "домовленостей" яскраво показують їх безперспективність. Для вирішення конфлікту на Донбасі потрібен новий формат переговорів. Однак президент Порошенко побудував свою політику тиску на Росію саме на виконанні цих домовленостей. При цьому зарубіжні партнери постійно нагадують Україні, що вона взяла на себе зобов'язання переписати Конституцію, прийняти закони про особливий статус окупованих територій та амністію бойовиків і провести там вибори. У нинішніх умовах фактичної окупації "окремих районів Донецької і Луганської областей" Росією й триваючих воєнних дій виконати ці вимоги неможливо.
  • Польський реформатор Бальцерович погодився стати координатором "Міжнародної ради реформ", створеної у грудні 2015 року. Деякі експерти вважають, що таким чином Порошенко хоче перекласти відповідальність за прийняті рішення на консультативний орган, і під виглядом виконання його рекомендацій провести вигідні йому перетворення.
  • Експерти-міжнародники вказують, що Україна повторює шлях Молдови 90-х років, коли влада країни створила "сіру зону" у Придністров'ї, якою проходили великі потоки контрабанди. Доходи від незаконної діяльності йшли в кишеню правлячій верхівці, а проблема анклаву не розв'язана досі. Молдова знову поступово підпадає під російський вплив після введених проти неї санкцій. Подібна ситуація відбувається й на Донбасі. Спостерігачі зазначають, що вже сформована та безперебійно діє система постачання вугілля, видобутого на підприємствах "ДНР" і "ЛНР". Про це саме свідчить саботаж визнання "республік" терористичними організаціями, оскільки в цьому випадку економічні зв'язки з ними означатимуть фінансування тероризму.
  • Генеральна прокуратура запропонувала керівнику управління спецрозслідування Горбатюку пост прокурора Львівської області. Горбатюк відмовився від пропозиції. Громадські активісти вважають, що таким чином влада хоче загальмувати та розвалити розслідування злочинів на Майдані.
  • Бізнес-партнер президента Порошенка, заступник секретаря РНБО Гладковський, заявив, що він залишається акціонером корпорації "Богдан", але не бере участь у прийнятті управлінських рішень. Продаж активів не на часі, оскільки економічна ситуація в країні несприятлива. При цьому влада наполягає на прискореному продажу державних підприємств за мінімальною вартістю, адже гривня продовжує падіння.
  • Глава СБУ Грицак спростував чутки про його призначення генпрокурором замість Шокіна, оскільки не відповідає вимогам на цю посаду, йому ніхто не робив такої пропозиції. Верховна Рада спробує звільнити Шокіна 29 березня. Незважаючи на протидію Заходу, Шокін може зберегти свою посаду, оскільки Порошенко не готовий запропонувати кандидатуру, яка буде підтримана Верховною Радою.

No comments:

Post a Comment