March 22, 2016

21.03.2016 Україна: Російський суд почав зачитувати обвинувальний вирок Савченко

Російський суд почав зачитувати обвинувальний вирок Савченко
Російський суд почав зачитувати обвинувальний вирок Савченко

Головні події і теми дня 21.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Російський суд почав зачитувати обвинувальний вирок Савченко.
  • Оператори АЗС синхронно підняли ціни на пальне.
  • Порошенко ніяк не може сформувати у Верховній Раді нову коаліцію та новий уряд.

В Україні

  • Кабмін зобов'язав пенсійний фонд до 15 квітня розробити та узгодити з Міністерством соцполітики та Ощадбанком порядок емісії платіжних карт для переселенців. Платіжні карти одночасно будуть і пенсійним посвідченням, містити графічну та електронну інформацію про власника й електронний підпис. Термін дії карт – три роки, переселенцям потрібно проходити ідентифікацію перший рік – два рази, після цього – один раз на рік.
  • Держстат повідомив, що за підсумками 2015 року падіння ВВП України становило майже 10 %, порівняно з 6,8 % – в 2014 році.
  • За підсумками 2015 року енергохолдинг ДТЕК олігарха Ахметова збільшив збиток майже вдвічі – до 37 млрд грн.
  • Суд взяв під варту керівника "Цивільного корпусу Азов-Крим" Краснова, заарештованого СБУ 28 лютого. Його звинувачують у незаконному зберіганні зброї, роботі на ФСБ Росії і підготовці терористичних актів. Адвокати заявили, що подаватимуть апеляцію.
  • Більшість мереж АЗС протягом доби синхронно підняли ціни на пальне на 0,3-1,0 грн/л.
  • На 28 березня заплановано збори наглядової ради "Укрнафти", де буде розглянуто питання санації компанії. Заборгованість перед бюджетом на початок року становила 1,4 млрд грн, чистий збиток – 4,9 млрд грн.
  • Тиждень почався із чергового падіння гривні: 26,60 ₴/$ (+0,35 грн), 29,98 ₴/€ (+0,38 грн), 3,87 ₴/10 ₽ (+0,03 грн).

Війна

  • Бойові дії йдуть всією протяжністю лінії фронту у Донецькій області від Світлодарська до Новотроїцька. Бойовики застосовують важку артилерію, бронетехніку та міномети. За попередню добу двоє українських військовослужбовців загинули внаслідок підриву на міні, ще двоє – поранені під час обстрілу.
  • Військовий прокурор Матіос заявив, що збиток від окупації Росією Криму становить понад 1 трлн грн. Оцінені втрати нерухомості та інфраструктури держпідприємств, без урахування територіальних втрат і приватної власності.
  • Суд дозволив затримання та арешт начальника генерального штабу Росії через збройну агресію проти України. Лідери "ДНР" і "ЛНР" досі не засуджені, оскільки закон про заочне засудження може бути застосований, якщо підозрюваний перебуває на території України.

Україна й світ

  • Суд у Донецьку Ростовської області почав зачитувати обвинувальний вирок Надії Савченко. Російська прокуратура вимагає визнати її винною у вбивстві російських журналістів і незаконному перетині кордону. Радник глави СБУ Тандит заявив, що Росія пропонувала обміняти Савченко на транспортний коридор до Криму.
  • Згідно зі звітом Венеціанської комісії, проведення люстрації в Україні можливо, якщо це відповідає Конституції та європейським стандартам у сфері верховенства права та дотримання прав людини.
  • Кандидат в президенти США Трамп заявив, що ситуація в Україні має більше турбувати Європу та запропонував урізати витрати на НАТО.
  • СОТ не підтримала претензію Росії до України, яка проводить реформу структури управління єдиної газотранспортної системи.

Тренди

  • Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив, що сторони конфлікту мають відвести озброєння від Ясинуватської розвилки, "щоб забезпечити проїзд цивільного транспорту". Цивільний транспорт на Горлівку із Донецька раніше пересувався іншим маршрутом, траса Донецьк–Горлівка використовувалася окупаційними військами для перекидання техніки.
  • Рішення Кабміну про примусовий випуск банківських карт для переселенців Ощадбанком суперечить рішенню антимонопольного комітету, який визнав право громадян відкривати пенсійні рахунки у будь-якому великому банку. Уряд намагається такими заходами забезпечити верифікацію переселенців. Однак є вже повідомлення про десятки випадків, коли посередники домовлялися із чиновниками та співробітниками Ощадбанку про незаконне оформлення пенсійних виплат особам, які перебувають на окупованій території. Введення нової системи навряд чи приведе до потрібного для уряду результату без рішучого викорінення корупції в органах соцзабезпечення та державному Ощадбанку.
  • П'ятий тиждень поспіль тривають переговори про переформатування коаліції та уряду. Прем'єр-міністр Яценюк відмовляється покидати свій пост. Нова коаліція досі не сформована, а стара де-факто – вже не існує після виходу із неї партій "Батьківщина" та "Сампопомощь". Протягом тижня команда президента Порошенка сподівається сформувати нову коаліцію, проте, якщо Народний фронт відмовиться до неї входити, прем'єр-міністр Яценюк збереже за собою пост.
  • Аналітики видання Stratfor вважають, що Україна зіткнеться із серйозними проблемами при подовженні санкцій ЄС проти Росії після 31 липня, оскільки Італія та Угорщина виступають проти санкцій, а рішення приймається консенсусом. Франція та Німеччина у черговий раз можуть переконати своїх партнерів приєднатися до санкцій. Європа роздратована безперервною політичною кризою в країні. Україні потрібен Захід більше, ніж Заходу – Україна, українська влада не має впливу на прийняття рішень в ЄС.

No comments:

Post a Comment