March 21, 2016

20.03.2016 Україна: Росія нарахувала Україні штрафні санкції за "боргом Януковича"

Росія нарахувала Україні штрафні санкції за "боргом Януковича"
Росія нарахувала Україні штрафні санкції за "боргом Януковича"

Головні події і теми дня 20.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Росія нарахувала Україні штрафні санкції за "боргом Януковича".
  • Обвинувачений у державній зраді колишній начальник вінницької міліції Шевцов відпущений судом.
  • Глава Адміністрації президента Ложкін заявив, що Порошенко шукає покупців на липецьку кондитерську фабрику.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк пообіцяв підвищення соціальних стандартів на 6 % із травня.
  • Суд відпустив з-під варти колишнього начальника Вінницької поліції, обвинуваченого в державній зраді.

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі поранений військовослужбовець. Тривають бої в околицях Авдіївки, Горлівки та на Світлодарському виступі. Бойовики, використовуючи важку артилерію та міномети, прагнуть відбити промислову зону Авдіївки.

Україна й світ

  • Росія нарахувала Україні штрафні санкції за "боргом Януковича". На 20 березня загальна сума боргу, за підрахунками Мінфіну РФ, становить $ 3,173 млрд.
  • Російська авіація знову бомбила позиції бойовиків в околицях Пальміри, підтримуючи наступ військ президента Асада. На думку видання Stratfor, Росія прагне зберегти свою військову присутність у регіоні. Спостерігачі в окупованому Донбасі повідомляють про повернення із Сирії частини російських військ і бойовиків.
  • Сербія знову відмовилася приєднатися до міжнародних санкцій проти Росії.

Тренди


  • Тривають спроби Порошенка змінити прем'єр-міністра Яценюка. Глава фракції Блоку Порошенка в парламенті Луценко заявив, що фракція висуває на посаду глави уряду нинішнього міністра фінансів Яресько, чиїм завданням буде створення нового "технократичного" Кабінету міністрів. Однак профільний комітет парламенту відмовив у винесенні на голосування питання про відставку Яценюка, оскільки місяць тому його відставка не була підтримана більшістю. Повторно питання може бути розглянуто лише на наступній сесії Верховної Ради, яка відкриється 6 вересня. Сам прем'єр умовою своєї відставки назвав створення нової коаліції, яка сформує новий уряд. Ініціативу Блоку Порошенка не підтримують фракція прем'єра "Народний фронт", а також фракція "Самопоміч". Лідер "Самопомочі" Садовий відмовився від поста прем'єра, оскільки не має достатньої підтримки в парламенті. Президент, прем'єр і голова Верховної Ради пручаються достроковим виборам парламенту, однак фактично коаліція вже не існує більше місяця, адже фракції "Батьківщина" і "Самопоміч" вийшли з її складу 18 лютого. Призначення нових виборів є правом, а не обов'язком президента, тому більшість експертів прогнозують колапс роботи парламенту.
  • Громадянське суспільство знову піднімає питання про корупцію в судовій системі. На 21 березня запланований суд над цивільним активістом, який розірвав портрет президента Порошенка. Активіст перебуває під вартою вже півтора року, прокуратура вимагає призначити йому термін ув'язнення у вісім років. При цьому обвинуваченому в державній зраді колишньому начальнику вінницької поліції Шевцову не було обрано утримання під вартою, його відпущено на волю "у зв'язку із закінченням терміну тимчасового утримання". Шевцов, будучи начальником чернігівської поліції, допомагав пов'язаному із Порошенком колишньому керівнику управління справами президента Березенку стати депутатом Верховної Ради.

No comments:

Post a Comment