March 12, 2016

11.03.2016 Україна: Головні теми доби - Росія відмовилася обговорювати долю Савченко на мінських переговорах

Головні події і теми дня 11.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Росія відмовилася обговорювати долю Савченко на мінських переговорах.
  • Глава Верховної Ради Гройсман надіслав на підпис президенту закон про електронні декларації.
  • Топ-менеджеру Нафтогазу Пасішнику оголошено підозру у корупції.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Гройсман надіслав на підпис Порошенку закон про електронне декларування доходів, який був каменем спотикання у переговорах з ЄС про надання безвізового режиму громадянам України.
  • На допиті в Антикорупційному бюро оголошено підозру топ-менеджеру Нафтогазу Пасішнику, щодо якого дав свідчення міністр економічного розвитку Абромавічус.
  • Генеральна прокуратура оголосила про підозру колишньому міністру оборони Єжелю, якого звинувачують у незаконному продажу двох бомбардувальників Ту-95МС 2011 року.
  • Державна фіскальна служба пред'явила претензію мобільному оператору "Київстар" у недоплаті 1 млрд грн податку на прибуток.
  • НБУ повідомив про скорочення обсягу грошової маси в Україні в лютому на 2 %, порівняно із січнем, – до 327 млрд грн.
  • Курс гривні знов опустився після різкого зміцнення в четвер. 25,85 ₴/$ (+0,33 грн), 28,67 ₴/€ (+0,96 грн), 3,68 ₴/ 0 ₽ (+0,09 грн).

Київ

  • Більше 70 вулиць і площ столиці перейменовано відповідно до вимог закону "Про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів і пропаганди їх символіки".

Війна

  • Ситуація на лінії фронту в Донецькій області знову різко загострилася, щодня фіксується по кілька десятків боезіткнень, бойовики все частіше використовують важку артилерію, САУ й танки. На околицях Донецька бої ідуть безперервно. Під обстріл потрапила ремонтна бригада, що відновлює газопровід між Мар'їнкою та Красногорівкою. Згідно з офіційними даними, українська армія за попередню добу обійшлася без загиблих і поранених, розвідка повідомляє, що російські війська щодня зазнають втрат. Через зведену понтонну переправу в Луганській області на територію України Росія перекидає важке озброєння, минаючи контроль ОБСЄ на пунктах пропуску на кордоні.
  • Спостерігачі місії ОБСЄ заявляють, що бойовики забороняють їм здійснювати заздалегідь не узгоджений контроль території. У Станиці Луганській з міркувань безпеки припинила роботу передова база ОБСЄ.
  • Спецпредставник ОБСЄ на переговорах в Мінську зі встановлення миру на Донбасі Сайдік заявив, що питання звільнення Надії Савченко є невід'ємною складовою мінських домовленостей. Представники РФ відмовилися обговорювати цю тему. Представник України Кучма зазначив, що у західних партнерів, які нав'язують проведення виборів на окупованій території у першому півріччі, немає принципової позиції щодо виведення російських військ і важкого озброєння з Донбасу, а також щодо повернення контролю України над кордоном із Росією. Посол США в Україні Пайєт вважає, що першим кроком до виборів на Донбасі має стати виведення російських військ з території України.
  • СБУ оголосила про виклик на допит лідера "ЛНР" Плотницького на 17 березня.

Україна й світ

  • Новим командувачем силами НАТО в Європі призначено американського генерала Скапарроті, який раніше керував американським контингентом у Південній Кореї. На посаду заступника Генерального секретаря НАТО президент США Обама пропонує призначити чиновницю адміністрації Гетермюллер, яка брала участь у розробці Будапештського меморандуму, що спостерігачі пов'язують із пом'якшенням позиції США щодо Росії.
  • Венеціанська комісія засудила рішення Державної Думи РФ про необов'язковість виконання вердиктів ЄСПЛ.

Тренди

  • Міністр юстиції пояснив, що Україна вимагає від Росії видачі тільки чотирьох громадян, оскільки щодо них є вироки судів. У разі передачі Сенцова, Кальченка та двох інших засуджених, вони мають відбувати ув'язнення в Україні. Експерти припускають: якщо їх буде звільнено, це заблокує подальший процес обміну.
  • Глава парламентської фракції Народного фронту Бурбак вважає, що врегулювання політичної кризи в країні безпосередньо залежить від волі президента. Судячи із суперечливих повідомлень із партійних структур, рішення про відновлення роботи коаліції ще не прийнято, оскільки учасники процесу намагаються виторгувати для себе міністерські портфелі й не можуть узгодити, чи будуть замінені прем'єр-міністр і голова Верховної Ради. Президентська команда не може диктувати умови та призначити свого прем'єр-міністра. Експерти нагадують, що коаліції формально вже не існує, а місячний термін із моменту її розпаду закінчується 18 березня.

No comments:

Post a Comment