March 13, 2016

Україна: Головні події й теми тижня 7–13 березня 2016

Головні теми тижня 713 березня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Уряд і парламент залишаються у підвішеному стані Діра у бюджеті пенсійного фонду Уряд не може домовитися з МВФ Надія Савченко - міжнародна проблема Росії Мінські переговори у глухому куті Бої в Авдіївці розпалюються Візит Порошенка до Туреччини

Уряд і парламент, як і раніше, у підвішеному стані

Команда президента Порошенка не залишає надій на вихід у відставку прем'єр-міністра Яценюка за власним бажанням. Протягом тижня були озвучені різні кандидатури на пост глави уряду, включаючи міністра економіки Яресько та голови Верховної Ради Гройсмана. Спостерігачі вважають, що Гройсман для Порошенка є ідеальною кандидатурою, оскільки у цьому випадку уряд повністю переходить під його контроль, до того ж, у його безпосередньому управлінні перебувають армія, СБУ, Генеральна прокуратура, практично вся судова система, а також Національний банк і Міністерство закордонних справ. На думку західних лідерів, такий варіант спричинить перекіс владних повноважень, тому вони підтримують прем'єр-міністра, незважаючи на очевидні проблеми в управлінні та плачевні результати в економіці.
Яценюк усіма своїми діями показує, що не збирається йти. Він вважає дострокові парламентські вибори неприйнятним варіантом. На його думку, є тільки два способи подолання кризи. Перший – відновлення коаліції у Верховній Раді, посилення чинного складу кабінету міністрів і тісний контакт між фракціями, президентом та урядом для продовження реформ. Другий – формування уряду фракцією Блоку Порошенка, який візьме на себе всю повноту відповідальності та знайде консенсус з усіма іншими фракціями. Судячи з подій у парламенті, президентській команді поки не вдалося сформувати нову коаліцію, отже, шанс на проведення позачергових виборів залишається високим.

Пенсійний фонд буде бездефіцитним за рахунок дотації із бюджету

Уряд схвалив бюджет Пенсійного фонду із прибутковою частиною 257,2 млрд грн і видатками 256,4 млрд грн, із них близько 145 млрд грн – дотації із держбюджету, які покриють дефіцит більш ніж у 81 млрд грн. Діра у бюджеті Пенсійного фонду збільшилась за рахунок зниження ставки єдиного соціального внеску до 22 %. Прем'єр-міністр Яценюк закликав бізнес платити "білі" зарплати, проте, на думку деяких експертів, надії уряду на зростання надходжень за рахунок виведення зарплат із тіні нереальні, і внесок може бути знов підвищено до колишнього значення в 41 %. Компанії, зайняті у сфері пенсійного страхування, вважають, що можна досягти бездефіцитного пенсійного бюджету, однак для цього має бути прийнято вольове рішення уряду про початок кардинальної пенсійної реформи. Такі перетворення дозволять не тільки відмовитися від дотацій із держбюджету, але й запустити повноцінну роботу фондового ринку шляхом інвестування коштів пенсійних накопичень приватними пенсійними фондами у перспективні підприємства.

Уряд не може домовитися з МВФ

Доля наступного траншу кредиту МВФ залишається невизначеною. Чиновники Фонду заявили, що не вбачають необхідності у приїзді місії до України для узгодження змін до меморандуму про співпрацю. Вони очікують від України подолання парламентської та урядової кризи, а також проведення раніше узгоджених реформ. За їх словами, Україна досягла певних позитивних результатів в енергетичному секторі, але питання боротьби з корупцією залишається критичним. Політична ситуація в країні є далекою від стабільної. Глава НБУ Гонтарева продовжує стверджувати, що основною причиною проблем у взаємодії з МВФ є саме політична криза. Міністр фінансів Яресько заявила, що можливість підписання нової програми замість чинної програми розширеного фінансування не розглядається.

Савченко міжнародна проблема Росії

Міжнародна громадськість вимагає від російської влади негайного звільнення українського депутата Надії Савченко без будь-яких попередніх умов. Європейські депутати та американські політики схиляються до ідеї введення "списку Савченко" для санкцій щодо осіб, винних у насильстві над нею. Американські політики заявляють, що процес перестав бути внутрішньою справою Росії.
Російські судові власті не дали згоди на огляд Савченко українськими лікарями. Вона передала через консула лист, в якому стверджує, що вийде із в'язниці на своїх умовах і впевнена у перемозі над Росією. Членам російської спостережної комісії Савченко заявила, що вмирати не збирається, їй є, заради чого жити. Адвокат Савченко – Фейгін заявив, що вона припинила сухе голодування після листа президента Порошенка, яке виявилося фальшивкою, що була підкинута російськими телефонними провокаторами. Савченко продовжує голодування.
Спецпредставник ОБСЄ на переговорах у Мінську зі встановлення миру на Донбасі Сайдік заявив, що питання звільнення Надії Савченко є невід'ємною складовою мінських домовленостей. МЗС РФ повідомив, що Савченко не може бути видана Україні до винесення їй вироку.

На донбаському фронті різке загострення

Українські війська, відбиваючи постійні напади бойовиків на околиці Авдіївки, зайняли важливу висоту біля стратегічної траси Донецьк–Горлівка, що дозволило припинити перекидання колон військової техніки окупантів в обох напрямках. Російські війська та місцеві бойовики протягом тижня намагаються відтіснити від траси українські війська, використовуючи бронетехніку та важку артилерію. Усі атаки відбито українською армією, бойовики зазнають важких втрат. Унаслідок артилерійських перестрілок пошкоджено фільтрувальну станцію, що забезпечує водою майже півмільйона людей.
На мінських переговорах сторони не можуть прийти до якихось рішень, усі пропозиції західних партнерів із проведення виборів блокуються українською і російською делегаціями. Україна наполягає на попередній демілітаризації регіону, отриманні контролю над державним кордоном та участі у виборах вимушених переселенців, політичних партій та українських ЗМІ. Росія намагається нав'язати Україні попередню амністію учасників збройних формувань, вимагає проведення конституційної реформи із наданням постійного особливого статусу "окремим районам Донецької і Луганської областей" і прийняття окремого закону щодо виборів, що прописано в других мінських домовленостях.
У ході переговорів у Парижі західні країни так і не змогли дійти консенсусу з питання про врегулювання на Донбасі. Було констатовано, що ситуація загострилася, жодна зі сторін конфлікту не готова йти на поступки. Українські та зарубіжні ЗМІ поширили інформацію про те, що західні країни наполягають на проведенні виборів на Донбасі у першій половині року та підготовці нового закону про вибори, однак загострення ситуації під Донецьком робить їх малоймовірними. Представник України на мінських переговорах – колишній президент Кучма – зазначив, що у західних партнерів немає принципової позиції з питання виведення російських військ і важкого озброєння з Донбасу, а також з повернення контролю України над кордоном з Росією, проте є бажання розв’язати проблему за рахунок України шляхом проведення виборів на окупованій території.
Наприкінці тижня було поширено інформацію про те, що адміністрація президента Порошенка намагається реалізувати "компромісний варіант", нібито узгоджений із Росією, про призначення керівниками окупованих регіонів глави Опозиційного блоку Бойка та олігарха Ахметова. Бойко та Ахметов не спростували факт таких переговорів, однак ватажки "ДНР" і "ЛНР" попередили, що такий сценарій неможливий, аж до арешту київських емісарів.
Вдалі дії української армії під Донецьком порушили плани Росії. Найближчим часом експерти очікують ескалації конфлікту, про що свідчить інтенсивне перекидання російських військ і важкого озброєння на окуповану територію.
ЄС прийняв рішення про подовження ще на півроку санкцій проти 146 громадян Росії і 37 російських компаній за порушення територіальної цілісності України. Західні медіа вважають, що Росія веде кампанію з дискредитації канцлера Німеччини Меркель, від позиції якої залежить позиція ЄС про санкції щодо Росії.

У відносинах Туреччини та України може бути досягнутий прорив


Президент Порошенко відвідав з офіційним візитом Туреччину. Підписано спільну декларацію, в якій проголошено посилення співпраці у сфері безпеки та оборони, а також боротьби з тероризмом, екстремізмом і сепаратизмом. Головними напрямками співпраці стануть оборонно-промисловий комплекс і аерокосмічна галузь. Україна й Туреччина об'єднають зусилля для повернення стабільності та запобігання порушень прав людини в Криму, на Донбасі та в Сирії. Туреччина має намір брати участь у міжнародних переговорах з деокупації Криму. Обидві країни готові розпочати реалізацію проекту постачання каспійського газу до Європи. Порошенко заявив, що Україна може надати свої підземні сховища газу в користування Туреччині. До кінця року планується підписання всеосяжної угоди про зону вільної торгівлі між двома країнами. Порошенко запропонував турецькому бізнесу брати участь у процесі приватизації держпідприємств України. За день до візиту український фрегат "Гетьман Сагайдачний" і допоміжний корабель взяли участь у спільних навчаннях із турецьким флотом.

No comments:

Post a Comment