March 05, 2016

04.03..2016 Україна: Головні теми доби - Надія Савченко оголосила сухе голодування

Надія Савченко оголосила сухе голодування
Надія Савченко оголосила сухе голодування

Головні події і теми дня 04.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Надія Савченко оголосила сухе голодування, її життю загрожує небезпека.
  • Порошенко підписав закон про запуск "великої приватизації".
  • Президентська команда ніяк не може сколотити нову парламентську коаліцію.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про порядок приватизації найбільших підприємств, згідно з яким російським компаніям заборонено брати участь у конкурсах на покупку пакетів акцій державних підприємств. Глава фонду держмайна Білоус повідомив, що першим об'єктом, який підлягає приватизації, стане Одеський припортовий завод, слідом буде продано пакети акцій енергогенеруючих та енергорозподільчих компаній.
  • Міністр соціальної політики Павло Розенко стверджує, що суми махінацій з виплат вимушеним переселенцям можуть сягати 12 млрд грн.
  • Міністр фінансів Яресько повідомила, що переговори за умовами перегляду положень меморандуму з МВФ тривають. Вона не збирається відкривати деталі підготовки до суду з Росією з приводу "боргу Януковича".
  • Перед довгими вихідними НБУ знову значно знизив курс гривні: 26,50 ₴/$ (+0,28 грн), 29,07 ₴/€ (+0,47 грн), 3,62 ₴/10 ₽ (+0,07 грн).

Війна

  • Протягом попередньої доби в зоні бойових дій на Донбасі поранено троє військовослужбовців. Розвідка повідомляє про підготовку окупаційних військ до розширення захопленої території, із Росії військам поставляється важка техніка, боєприпаси, пальне, у "конвоях" бойовикам доставлено станції артилерійської розвідки. Практично всією лінією фронту в Донецькій області бойовики ведуть обстріли українських позицій із важких мінометів та артилерії. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували кілька груп бронетехніки у безпосередній близькості до лінії розмежування.
  • Ватажок "ДНР" Захарченко передав міністрам "Нормандської четвірки", що не має наміру виконувати "мінські домовленості". Міністр закордонних справ РФ Лавров підтвердив, що всі російські пропозиції про варіанти проведення виборів на окупованій території відкинуті Україною.

Україна й світ

  • Українська депутат Надія Савченко, суд над якою проходить у Росії, оголосила сухе голодування та віддала розпорядження на випадок своєї смерті. Російська тюремна влада збирається годувати її насильно, що сприймається правозахисниками як застосування тортур. Президент Порошенко пообіцяв матері Савченко подвоїти зусилля з її звільнення. Уповноважена з прав людини Верховної Ради Лутковська звернулася до російської колеги з проханням сприяти організації огляду Савченко.
  • В ЄС оголошено рішення про подовження ще на рік санкцій щодо колишнього президента Януковича та чиновників його режиму, за винятком колишнього міністра охорони здоров'я Богатирьової.
  • Пентагон не має наміру визнавати окупацію Криму Росією та розраховує на довготривалу боротьбу за його повернення Україні. Конгрес США продовжить військову підтримку України, командувач військами НАТО в Європі Брідлав повідомив, що направив пропозиції уряду США про надання Україні летального озброєння.
  • На думку міністра закордонних справ Німеччини Штайнмайера, мінський процес "ризикує втратити легітимність", невеликих кроків уже недостатньо для врегулювання ситуації на Донбасі. Він стверджує, що вибори не можуть бути відкладені, оскільки вони є основною передумовою забезпечення прогресу в політичному врегулюванні. Україна наполягає на тому, що без повного припинення вогню й доступу до державного кордону забезпечити проведення виборів за участі українських партій буде неможливо.

Тренди

  • На думку заступника генерального прокурора Севрука, Державне бюро розслідувань почне повноцінно функціонувати не раніше 2017 року, оскільки за умовами конкурсу в ньому не можуть працювати люди, які раніше займали посади в слідстві, а новому персоналу необхідний час для підготовки.
  • Деякі політичні експерти вважають, що протягом останніх трьох днів президент Порошенко та його оточення намагаються сколотити нову коаліцію з метою створення нового уряду, можливим главою якого називають міністра фінансів Яресько. Чинний прем'єр-міністр Яценюк категорично відмовляється йти у відставку за власним бажанням, тому президентська команда розпочала підготовку до позачергових парламентських виборів. На вибори в "президентському" пулі, крім блоку його імені, можуть піти "антикорупційний рух" Саакашвілі, який швидко організують у партію, і "Наш край", що складається з поміркованих членів колишньої Партії регіонів. За низкою ознак, до виборів готуються й інші партії.
  • За словами прес-секретаря представництва ЄС в Україні Стулика, удалося знайти компроміс щодо прийняття Верховною Радою "безвізових законів" у частині списку родичів політиків, доходи й витрати яких підлягають електронному декларуванню.
  • У доповіді та "дорожній карті" про внутрішню реформу та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради, представлених на "Тижні України" в Європарламенті, зроблено висновок про те, що депутати не дотримують дисципліни, займаються неперсональним голосуванням, не виконують правові та процедурні вимоги при підготовці законопроектів і саботують роботу в комітетах. На думку європарламентаріїв, істотна частина депутатів Верховної Ради займається розв'язанням власних фінансових і ділових проблем, використовуючи парламентські механізми, а також виконує замовлення третіх осіб без урахування інтересів громадян України. Практично повністю відсутній контроль фінансового стану депутатів. Поширеною практикою є лобіювання інтересів фінансово-промислових груп і використання депутатської недоторканності для уникнення кримінального переслідування. На думку комісії Європарламенту, ці проблеми є характерними не тільки для Верховної Ради, а й для всіх гілок влади в Україні.

No comments:

Post a Comment