February 28, 2016

27.02.2016 Україна: Головні теми доби - Перехід армії на стандарти НАТО почнеться у березні

Перехід армії на стандарти НАТО почнеться у березні
Перехід армії на стандарти НАТО почнеться у березні

Головні події і теми дня 27.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Перехід армії на стандарти НАТО почнеться у березні.
  • Протокол засідання РНБО щодо Криму може виявитися фальсифікованим.
  • МВС заявило про затримання підозрюваного у вбивстві мера Старобільська.

В Україні

  • Міністр оборони Полторак заявив, що в ході сьомої хвилі мобілізації до армії буде призвано 10-12 тис. чоловік, її початок заплановано на кінець березня – початок квітня. Кількість мобілізованих скорочено за рахунок зростання числа контрактників, яких приваблює збільшення грошових виплат. Початок реформ у Міністерстві оборони заплановано на початок березня; разом із радниками НАТО розроблено дорожню карту проведення реформ із помісячним графіком їх виконання та впровадження.

Війна

  • Згідно з офіційними даними, за попередню добу втрат серед українських військовослужбовців немає. Спостерігачі ОБСЄ повідомляють про зниження кількості вогневих контактів. Бойові дії велися в околицях Донецька, на маріупольському напрямі та Світлодарському виступі.
  • Прокуратура АРК Крим заявляє, що Росія привласнила українське майно в Криму на суму близько 50 млрд грн, усі захоплення фіксуються для подачі позовів до міжнародних судів.

Україна й світ

  • Канцлер Німеччини Меркель підтвердила, що умовою зняття санкцій з Росії буде повне виконання нею мінських домовленостей і закликала представників бізнесу до терпіння, оскільки світовий порядок ґрунтується на принципі поваги до територіальної цілісності та суверенітету, який було порушено Росією.
  • У Москві відбулися багатотисячні мітинги в пам'ять про вбитого рік тому російського опозиціонера Нємцова. Одна із колон демонстрантів пройшла з гаслами звільнення українського депутата Савченко, яку викрали та вивезли до Росії бойовики.

Тренди

  • Скандал з опублікуванням секретного протоколу засідання РНБО щодо Криму 28 лютого 2014 року продовжує залишатися в центрі уваги громадськості. Колишній заступники генерального прокурора Голомша та начальник Генштабу Замана заявили, що брали участь в засіданні та виступали за введення воєнного стану й організацію відсічі агресору, проте їх виступи не були включені до опублікованого тексту. РНБО продовжує стверджувати, що до протоколу включені тексти всіх виступів, а Голомша та Замана не могли голосувати за рішення, оскільки не були членами РНБО. Експерти звернули увагу на відсутність слідів прошивання в наданих документах, що дозволяє припустити факт їх фальсифікації. Оприлюднення протоколу не могло відбутися без схвалення президента Порошенка, команда якого шукає шляхи зменшення зростання рейтингу партії "Батьківщина" і зняття чинного прем'єр-міністра Яценюка з можливою заміною його на секретаря РНБО Турчинова, для чого йому створюють образ "єдиного захисника країни".
  • Громадські активісти вважають, що скасування пенсій і допомог громадянам України, які зареєструвалися на території, що контролюється Україною, але проживають не за адресою реєстрації, є порушенням їх конституційних прав. Держава не надала жодних умов людям, які не в змозі повністю себе забезпечувати, "видавав" їх на окуповану територію, де у них є житло, і позбавивши належних їм за законом грошових виплат. Крім того, статус "окремих районів" Донбасу законодавчо не визначено, як було зроблено з Кримом, що визнаний територією, яку окупувала Росія.
  • На думку керівника фонду "Майдан закордонних справ" Яременка, статус Криму має бути визначений до моменту його деокупації і реінтеграції. Він пропонує дати півострову статус кримськотатарської автономії.

No comments:

Post a Comment