February 27, 2016

26.02.2016 Україна: Головні теми доби - Прес-служба Яценюка спростувала чутки про його відставку

Прес-служба Яценюка спростувала чутки про його відставку
Прес-служба Яценюка спростувала чутки про його відставку

Головні події і теми дня 26.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Прес-служба прем'єр-міністра Яценюка спростувала чутки про його відставку.
  • У Харкові застрелено бізнесмена із найближчого оточення мера Кернеса.
  • Ще троє українських громадян повернено з полону бойовиків.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про відкриття інформаційного офісу НАТО в Україні. Погоджено ратифікацію кредиту з Європейським інвестиційним банком на €400 млн.
  • Порошенко анонсував проведення засідання РНБО з деокупації Криму.
  • Кабінет міністрів вніс до парламенту законопроект, яким пропонує заборонити страйки "за наявності загрози національній безпеці".
  • Держстат повідомив, що заборгованість із заробітної плати в Україні зросла в лютому більш ніж на 11 % і перевищила 2 млрд грн.
  • Власники внутрішніх і зовнішніх боргових зобов'язань Укрзалізниці погодили їх реструктуризацію.
  • Активісти вирішили припинити блокування транспортних магістралей для російського вантажного автотранспорту, оскільки Польща та Росія домовилися про відновлення транзиту, і подальша блокада призведе до тяжких економічних наслідків для України. Головне управління поліції погодило маршрути, за якими можуть пересуватися транзитні російські фури. Міністр інфраструктури Пивоварський заявив, що блокування активістами транзиту російських вантажівок матиме негативні наслідки для України.
  • Бійці полку "Київ-1" знесли на Майдану останній намет протестувальників, який потім розібрали представники комунальних служб.
  • Курс гривні перед вихідними незначно зміцнився, проте поки немає підстав розраховувати на довготривалу тенденцію: 27,05 ₴/$ (-0,19 грн), 29,78 ₴/€ (-0,27 грн), 3,60 ₴/10 ₽ (+0,04 грн). Із початку року на валютних аукціонах НБУ купив $66 млн, продав – $239 млн. Таким чином, чистий продаж валюти становив $173 млн.

Війна

  • У ході боїв на Донбасі загинув ще один український військовослужбовець. Епіцентром бойових дій залишаються Мар'їнка, Красногорівка та околиці Донецького аеропорту. Про кількість втрат збройних формувань невизнаних "республік" можна судити з їх "офіційних даних", в яких ідеться про постійні обстріли та провокації з боку української армії. За минулу добу зафіксовано вісім загиблих, у тому числі "двоє мирних жителів". ОБСЄ зафіксувала вивезення тіл загиблих до Росії через пункти пропуску на державному кордоні, непідконтрольному Україні. За даними спостерігачів на окупованій території, відбувається поступова заміна місцевого контингенту бойовиків на російських військових-контрактників, включаючи представників північних і східних народів, які виділяються зовнішнім виглядом.
  • Із полону бойовиків ЛНР звільнено ще двох українських військовослужбовців і журналістку Варфоломєєву в обмін на чотирьох жінок, що обвинувачені в сепаратизмі, і двох бійців незаконних збройних формувань.

Україна й світ

  • Ліхтенштейн вимагає від України доказів нелегального походження коштів чиновників режиму колишнього президента Януковича, в іншому випадку загрожує розморозити заблоковані активи на 25 млн швейцарських франків. Євросоюз скасовує санкції щодо колишнього міністра охорони здоров'я Богатирьової. Генпрокуратура заявила про відсутність сенсу в цих санкціях, оскільки її коштів за кордоном не виявлено.
  • Рада Безпеки ООН одностайно підтримала резолюцію про припинення вогню в Сирії.
  • Міністр фінансів РФ Силуанов заявив, що, як і раніше, очікує від України пропозиції щодо реструктуризації "бондів Януковича".

Тренди

  • Прем'єр-міністр Яценюк в інтерв'ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine піддав гострій критиці фракцію Блоку Порошенка у Верховній Раді. Він вважає, що більшість членів фракцій БПП, Самопомочі та Батьківщини не бажають реформ. Разом із тим Яценюк заявив, що президент Порошенко, як і раніше, залишається його партнером. Глава фракції БПП Луценко повідомив, що коаліції уже не існує, наступного тижня заплановано переговори про створення нової коаліції під новий уряд. За його словами, фракція готова запропонувати план спільних дій парламентської більшості та Кабінету міністрів. Наприкінці дня агентство РБК-Україна опублікувало інформацію про відставку Яценюка, яка викликала паніку в кабінетах влади, проте прес-служба глави уряду спростувала ці чутки. Ситуація виглядає як спроба "психічної атаки" на Яценюка, якого, як і раніше, підтримує Захід, що не хоче різких змін у політичній ситуації у країні.
  • Канцлер Німеччини Меркель закликала бізнесменів до терпіння в питанні скасування санкцій проти Росії. За її словами, їх скасування можливе тільки після повного виконання мінських домовленостей. Колишній посол США в Україні Гербст і віце-директор Євразійського центру при Атлантичній раді Полякова наполягають: санкції не можна скасовувати до повного відновлення контролю України над східним кордоном із Росією та деокупації Криму. Вони заявили, що, незважаючи на введені санкції, Захід досі відмовляється називати анексію Криму та бойові дії у Донбасі тим, чим вони є насправді, – вторгненням та окупацією. На їхню думку, введених санкцій явно недостатньо.
    Міністр фінансів США Лью у виступі на самміті глав економічних відомств "Великої двадцятки" в Шанхаї ще раз підкреслив, що санкції щодо Росії відміняти поки неможна.

No comments:

Post a Comment