February 23, 2016

22.02.2016 Україна: Головні теми доби - Опубліковано стенограму засідання РНБО про агресію Росії у Криму

Опубліковано стенограму засідання РНБО про агресію Росії у Криму
Опубліковано стенограму засідання РНБО про агресію Росії у Криму

Головні події і теми дня 22.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Опубліковано стенограму секретного засідання РНБО про агресію Росії у Криму.
  • Росія та США оголосили про досягнення угоди про припинення вогню в Сирії.
  • Глави МЗС Німеччини та Франції чекають прогресу від України з політичних питань і подоланні кризи влади.

В Україні

  • Опубліковано стенограму секретного засідання РНБО від 28 лютого 2014 року про окупацію Криму Росією. Представник головного управління розвідки поінформував членів парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони про готовність Росії до наступу на сході й півночі України на початку 2014 року. Загроза повномасштабного вторгнення зберігається.
  • Генеральна прокуратура оголосила про відсутність даних про участь російських снайперів у розстрілі активістів Майдану.
  • Суд подовжив арешт лідера партії "УКРОП" Корбана до 15 квітня.
  • На Запорізьку АЕС прибула перша партія американського ядерного палива.
  • У Нацбанку заявили, що офіційна частка прострочених кредитів у портфелях банків становить 21 %, проте реальний рівень проблемної заборгованості значно вищий. На думку чиновника регулятора Романової, дрібні банки, які не можуть провести докапіталізацію, мають самоліквідуватися.
  • НБУ визнав системно важливими банками Приватбанк, Ощадбанк та Укрексімбанк. Проводиться стрес-тест другої двадцятки найбільших банків.
  • Офіційний курс долара продовжує зростати та знову перевищив 27 грн: 27,01 ₴/$ (+0,15 грн), 29,79 ₴/€ (-0,01 грн), 3,50 ₴/10 ₽ (-0, 01 грн).

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі поранено двоє військовослужбовців, ще 11 – постраждали внаслідок "необережного поводження із вибуховими речовинами". Бойові дії велися в околицях Донецька, обстріли бойовиків зафіксовані на території від Донецька до Світлодарського виступу.
  • Розвідка повідомила, що в "конвої Путіна", який вторгся до України, бойовикам доставлено стрілецьку зброю та боєприпаси.
  • Один із учасників української місії на переговорах в Мінську Безсмертний заявив, що на Донбас може бути введено поліцейський контингент ОБСЄ тільки після припинення обстрілів, постачання озброєння та боєприпасів із Росії. Контингент не може бути введений в умовах війни. За його словами, переговори перебувають "нижче ватерлінії", оскільки не виконані положення домовленостей щодо безпеки та звільнення заручників. Він переконаний, що санкції з Росії не буде знято, доки вона веде агресію та перекидає зброю й бойовиків на окуповану територію.
  • Держслужба із надзвичайних ситуацій заявила, що з окупованої території виїхало трохи більше 1 млн вимушених переселенців.
  • Пункт пропуску на окуповану територію Мар'їнка відновив роботу.
  • Бойовики "депортували" із Донецька одну з керівників волонтерської організації "Відповідальні громадяни" Черенкову, яку звинувачували у співпраці з американськими міжнародними організаціями.
  • У Луганській області вбито мера Старобільська.

Україна й світ

  • Президенти США та Росії опублікували заяву про припинення з 27 лютого вогню в Сирії. Сторони конфлікту мають припинити вогонь з усіх видів зброї, забезпечити доступ гуманітарних вантажів на постраждалі території і звільнити ув'язнених. При цьому Путін заявив, що бомбардування учасників конфлікту, які не прийняли умови угоди, буде продовжено. Президент Сирії Асад призначив парламентські вибори на 13 квітня.
  • Міністри закордонних справ Німеччини та Франції, які відвідали Україну з офіційним візитом, закликали Росію вивести збройні формування "сепаратистів" із Донбасу. Від української влади вони чекають прогресу в політичних реформах, зокрема, узгодження нового виборчого закону та спеціальних прав для регіонів. Зустріч глав МЗС "Нормандської четвірки" намічену в Парижі на 3 березня. За словами міністра закордонних справ Німеччини Штайнмайера, вона стане ключовою, і на ній буде засвідчено "певні успіхи в плані довіри до мирного процесу".
  • Президент США Обама підкреслив важливість припинення вогню на Донбасі та повного доступу моніторингової місії ОБСЄ в зону конфлікту, у тому числі, до російсько-українського кордону. Він заявив про необхідність швидкого досягнення угоди про умови проведення вільних і справедливих виборів на сході України за стандартами ОБСЄ.
  • Порошенко зустрівся з лідером однієї із парламентських партій Нідерландів, де 6 квітня буде проведено референдум щодо ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС. Порошенко назвав угоду дорожньою картою реформ для України та підкреслив, що вона створює нові унікальні можливості для просування демократичних цінностей за межами ЄС і нових ділових контактів.

Тренди


  • На думку деяких аналітиків, публікація секретного протоколу РНБО від лютого 2014 року про агресії Росії в Криму свідчить про бажання президента Порошенка та його команди якомога швидше змінити прем'єр-міністра Яценюка та прибрати з політичної арени главу партії "Батьківщина" Тимошенко. Замість Яценюка на посаду прем'єра може бути запропоновано кандидатуру секретаря РНБО Турчинова від партії "Народний фронт", що дозволить уникнути розвалу парламентської коаліції. Тимошенко заявила, що розсекречення таких документів суперечить законодавству і є кримінальним злочином.
  • Громадянське суспільство продовжує обговорювати події на Майдані, де протест очолили особи з темним минулим. Проте, невдоволення діяльністю влади залишилося, серед незадоволених – безліч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях, тому влада не ризикує застосовувати силовий розгін і посилила охорону урядового кварталу.

No comments:

Post a Comment