February 22, 2016

Україна: Головні події і теми тижня 15–21 лютого 2016

Головні теми тижня 1521 лютого 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Парламентська коаліція фактично розвалилася Відставка уряду провалена Верховною Радою "Безвізові" закони із подвійним дном Генпрокурор Шокін подав у відставку Мінський процес буксує Транзитна війна затихла Друга річниця розстрілу Майдану Гривня продовжує падіння Росія вимагає повернути "борг Януковича" Співробітника поліції, що вбив пасажира переслідуваного автомобіля, взято під варту США наполягають на переведенні армії на стандарти НАТО У Туреччині та Україні спільний ворог
Ніхто не може сказати, чи існує парламентська коаліція
Правляча коаліція у Верховній Раді після невдалої спроби відставки прем'єр-міністра Яценюка впевнено рухається до розвалу. Президент Порошенко провів консультації із лідерами парламентських фракцій і депутатами свого блоку. Глава "Батьківщини" Тимошенко заявила про намір фракції вийти із правлячої коаліції і запустити процес позачергових парламентських виборів. Коаліцію, на її думку, потрібно переформатувати та призначити нового прем'єр-міністра. Глава фракції "Самопоміч" Березюк повідомив, що депутати не будуть присутні на пленарних засіданнях Верховної Ради через втрату контролю парламенту над урядом. Фракція "Народного фронту" протестує проти популістських спроб розхитати політичну ситуацію в країні, пропонує підписати доповнення до коаліційної угоди та продовжити рух шляхуом реформ. Прем'єр-міністр Яценюк вважає, що політичну кризу в країні створено штучно з метою проведення дострокових виборів. Порошенко на зустрічі з депутатами своєї фракції заявив, що прем'єр-міністр Яценюк має покинути свій пост протягом трьох місяців. Глава фракції Блоку Порошенка – Луценко повідомив, що фракція залишається в коаліції, але вимагає заміни частини міністрів в уряді. Глава фракції "Батьківщина" у Верховній Раді Тимошенко заявила про вихід 19 депутатів зі складу парламентської коаліції.
Фракція "Об'єднання" Самопоміч "прийняла рішення вийти з парламентської коаліції слідом за" Батьківщиною ". Прем'єр-міністр Яценюк анонсував початок консультацій про створення нової коаліції за участі Блоку Порошенка, Народного фронту та Радикальної партії.
Прем'єр-міністр Яценюк заявляє, що формально коаліція в парламенті продовжує існувати, доки голова Верховної Ради не оголосить про це, незважаючи на заяви фракцій Радикальної партії, Батьківщини та Самопомочі про вихід. На його думку, повернення Радикальної партії дозволить підписати нову коаліційну угоду та затвердити новий план дій. Фракція Блоку Порошенка повідомила, що не збирається виходити з коаліції і вимагає переформатування Кабміну.
Більшість експертів вважають, що дострокові вибори до парламенту стають реальністю, але проведення їх за чинним законом не зможе змінити розстановку сил і не дозволить президенту отримати повний контроль над парламентом і урядом. Отже, Порошенко буде максимально затягувати час і тримати Верховну Раду в підвішеному стані, оскільки розпуск парламенту через розвал коаліції – його право, а не обов'язок.

Верховна Рада провалила відставку уряду

Уряд відзвітував у парламенті про результати своєї діяльності за попередній період. Депутати більшістю голосів оцінили роботу Кабінету міністрів як незадовільну, однак голосування про недовіру уряду завершилося безрезультатно. Таким чином, уряд продовжить свою роботу щонайменше до вересня 2016 року.
За оцінками більшості українських і міжнародних експертів, виступ президента Порошенка та голосування у Верховній Раді були спектаклем, мета якого – продемонструвати Заходу, що в Україні відбуваються зміни, і забезпечити підстави для надання чергового траншу кредиту МВФ. За відставку уряду не проголосували навіть депутати фракцій, які ініціювали вотум недовіри, що може свідчити про досягнення консенсусу олігархічних груп, які контролюють значну частину парламенту, президента та прем'єр-міністра.
Глава фракції Блоку Порошенка – Луценко заявив, що у прем'єр-міністра Яценюка є три тижні на переформатування Кабінету міністрів. Яценюк вважає, що Верховна Рада не відправила його у відставку, оскільки це спричинить "хаос, дестабілізацію й дострокові парламентські вибори". Одним із кандидатів на посаду першого віце-прем'єра уряду спостерігачі називають главу адміністрації президента Ложкіна. За всіма ознаками, президент Порошенко не може піти проти умов, поставлених західними партнерами, які неодноразово заявляли, що їх влаштовує уряд на чолі з Яценюком.

"Безвізові закони" із "подвійним дном"

Верховна Рада прийняла закон про електронне декларування доходів чиновників і членів їхніх сімей з урахуванням поправок, внесених у залі одним із депутатів фракції Блоку Порошенка, які повністю нівелюють запропоновані антикорупційні норми. На думку Томбінського – глави представництва ЄС в Україні – українська влада не зацікавлена в боротьбі з корупцією, тому за вісім місяців після створення Національне агентство із питань запобігання корупції так і не приступило до роботи, а проголосований закон не дає підстав розраховувати на отримання безвізового режиму. Прийнято закони про "спецконфіскації" і зміни до закону про прокуратуру, відповідно до якого право призначення антикорупційного прокурора надано генеральному прокурору. Депутати проголосували також за розширення повноважень Агентства з розшуку та розпорядження корупційними активами, надавши йому право керування, користування та розпорядження цими активами до моменту винесення судового рішення.
На думку деяких аналітиків, до "антикорупційних" законів, прийнятих Верховною Радою, закладено великі ризики, пов'язані із додатковими повноваженнями, наданими правоохоронним органам, процес же щодо безвізового режиму Україні може затягнутися на невизначений термін без прийняття рішення про електронне декларування доходів чиновників і членів їхніх сімей, починаючи з 2016 року.

Відставка генерального прокурора

Пішов у відставку заступник генерального прокурора Касько. Він мотивував своє рішення тим, що в ГПУ панує корупція та кругова порука, усе більше ключових посад займають люди колишнього генпрокурора Пшонки, а спроби змінити ситуацію негайно й показово переслідуються. Прес-служба Генпрокуратури назвала вчинок Каська піар-акцією. Спостерігачі вважають його відставку серйозним ударом по іміджу України, у черговий раз продемонструвавши відмову влади від проведення реформ.
Президент Порошенко виступив із пропозицією повного оновлення уряду з одночасним звільненням генерального прокурора. Шокін подав заяву про відставку, однак співробітники Генпрокуратури повідомили, що в даний час він перебуває у відпустці. Відставка генерального прокурора не свідчить про спробу змінити систему, оскільки, на думку працівників правоохоронних органів і правозахисників, його обов'язки протягом невизначено довгого періоду виконуватиме нинішній заступник – Севрук, повністю підконтрольний президенту та його адміністрації.
У п'ятницю у Верховній Раді з'явилося подання про звільнення Шокіна, чого домагалися західні партнери України. Посол США Пайетт висловив задоволення таким кроком президента.

Друга річниця розстрілу Майдану

У Києві відбулися заходи, присвячені другій річниці розстрілу активістів Майдану. Люди прийшли пом'янути вбитих на алею Небесної Сотні. Президент Порошенко рано вранці поклав квіти, після чого провів в Михайлівському монастирі спільний молебень із родичами загиблих. Захід охороняли кілька сот бійців спецназу Національної гвардії. Протягом дня бійці добровольчих формувань і люди в камуфляжі закидали камінням вітрини відділень російських банків та офіс одного із підприємств олігарха Ахметова в центрі столиці. Під стелою на Майдані зібрався мітинг, учасники якого вимагали відставки влади. Вони перекрили проїжджу частину Хрещатика, установили бочки для обігріву та армійський намет. До центру столиці прибули підрозділи Нацгвардії, інцидентів не зафіксовано. Мітинг мирно розійшовся.
Волонтери заявляють, що досі не знайдено 53 людини, зникли в ході подій на Майдані. Згідно із повідомленням адвокатів потерпілих, частина співробітників "Беркута", які били студентів, продовжують працювати в новій поліції. Порошенко, як і раніше, обіцяє покарати винних у переслідуваннях і розстрілі активістів, однак за скоєне досі ніхто не зазнав покарання. Уряд подовжив надання щорічних пільг членам сімей загиблих активістів "Небесної сотні".

"Захистимо нову поліцію"

Скандал із поліцейським, який застрелив пасажира автомобіля, що порушив правила дорожнього руху, набирає обертів. Після перегляду відео з нагрудних камер поліцейських, суд взяв співробітника поліції під варту на два місяці. Міністр внутрішніх справ Аваков і його оточення, а також деякі народні депутати підтримують дії поліцейського, незважаючи на те, що вони суперечать нормам закону. У процесі розслідування з'ясувалося, що поліцейський раніше був замішаний у переслідуванні активістів Автомайдану. Справа завдає відчутної шкоди престижу нової поліції – чи не єдиної реформи, що має видимі результати, а також підриває позиції міністра внутрішніх справ Авакова, а слідом за ним – і прем'єр-міністра, та розглядається деякими експертами як метод політичного тиску на Яценюка командою президента. Через це у неділю групою підтримки Авакова організовано мітинг на підтримку поліції, в якому взяло участь кілька сотень людей.

Хабар Януковичу від Путіна та курс гривні

Росія звернулася до лондонського суду із позовом про стягнення з України тримільярдного "боргу Януковича". Міністр фінансів Яресько вважає, що досудове вирішення питання реструктуризації можливо, але умови її не можуть бути кращими, ніж для інших кредиторів. Міністр закордонних справ Клімкін заявив: у суді уряд доводитиме, що видані Україні кошти після проведення секретних переговорів між колишнім президентом Януковичем і президентом РФ Путіним – хабар за сутністю та змістом, і були привласнені Януковичем.
Уряд досі не погодив меморандум щодо другого перегляду програми кредитування МВФ. Главу МВФ Лагард переобрано на наступний п'ятирічний період, отже, кардинальних змін у політиці кредитування України не передбачається.
В умовах політичної нестабільності, відсутності ясних перспектив зростання економіки, а також реструктуризації російського боргу курс гривні продовжив падіння. У вівторок було перевищено чергову психологічну позначку – 27 грн/$ і 30 грн/€, після невеликого корегування курсу за рахунок продажу НБУ валюти на аукціоні в середині тижня, курс знову впав майже до колишньої мінімальної позначки.

Зміцнення обороноздатності країни

Посол США в Україні Пайетт наполягає на переведенні Збройних сил України на стандарти НАТО. Він вважає боротьбу з корупцією найважливішим елементом перемоги у війні з Росією. Пайетт повідомив про виділення Конгресом США в поточному році понад $300 млн на проведення військових навчань української армії і постачання нелетального озброєння.
США поставили до України системи контролю кордону, які дозволяють в автоматичному режимі відслідковувати пересування людей, транспортних засобів і суден, що зводять нанівець людський фактор. Підготовчі роботи на кордоні майже завершено системи буде введено в дію в максимально короткі терміни.
Глава "Укроборонпрому" Романов повідомив про підписання 2015 року концерном контрактів на $1.3 млрд, однак завантаження підприємств становить лише 40 %. Міністр оборони Полторак повідомив, що 2016 року на проектно-конструкторські роботи в оборонному секторі виділено в 4,5 рази більше коштів, ніж 2015 року.
Верховна Рада прийняла закон, що дозволяє президенту протягом особливого періоду оголошувати призов до армії за місяць до його початку. На думку деяких експертів, разом із правом проведення часткової мобілізації, це невиправдано розширює повноваження президента в умовах, коли війну не оголошено офіційно, і є порушенням громадянських свобод.

Мінські переговори буксують

Бойовики продовжують обстрілювати позиції української армії, усе частіше застосовуючи артилерію, САУ та РСЗВ "Град". Бойові дії ідуть в околицях Донецька, Горлівки, Маріуполя, на волноваському напрямку та Світлодарському виступі. Армія зазнає щоденних втрат. Начальник Генштабу Муженко підтвердив, що військам дозволено відкривати вогонь у відповідь на обстріли, проте заборонено провокувати бойовиків на відкриття вогню. Місія ОБСЄ заявляє, що переміщення патрулів окупованою території постійно обмежується владою "республік". На Донбас прибув перший за півтора місяці "конвой" із Росії. Згідно із повідомленнями спостерігачів з місць, він приїхав напівпорожній, привіз прострочені консерви та "підручники". Після прибуття "конвою" учасники військових формувань і "бюджетники" "республік" отримали зарплату. Таким чином, фінансування бойовиків Росією підтверджується.
Черговий раунд переговорів у Мінську завершився безрезультатно. Українська сторона висловила стурбованість систематичним порушенням бойовиками режиму припинення вогню та небажанням проведення обміну заручників. Представник на переговорах, колишній президент Кучма, заявив, що Україна залишається вірною взятим на себе зобов'язанням щодо виконання мінських домовленостей у повному обсязі, у тому числі, щодо проведення виборів на окупованій території під егідою ОБСЄ, проте вибори неможливі без конструктивного підходу та політичної волі з боку Росії.
У суботу бойовики звільнили чотирьох українських військовослужбовців, що утримувалися понад рік у заручниках, в обмін на шістьох учасників незаконних збройних формувань "ДНР". Представник Росії на переговорах у Мінську Гризлов заявив, що Україна має прийняти закон про амністію бойовиків для обміну заручниками за формулою "всіх на всіх". Згідно з інформацією СБУ, у заручниках перебуває 137 осіб, про долю близько 700 – нічого не відомо. Родичі протягом півтора років намагаються отримати інформацію про те, чи живі вони або дізнатися місце їх смерті та поховання.

Транзитна війна затихає

"Транзитна війна" між Росією та Україною поступово вщухає. Після введення 15 лютого повної заборони на проїзд вантажівок із російською реєстрацією територією України слідом за масовим блокуванням громадськими активістами фур по всій країні, Росія була змушена пропустити український транспорт. 18 лютого прийнято рішення про встановлення десятиденного періоду, протягом якого російські та українські вантажівки мають повернутися додому. Міністр інфраструктури Пивоварський сподівається, що вдасться домовитися про відновлення безперешкодного транзиту українських фур у Казахстан, відповідно до договору СОТ.
Обмеження транзиту вантажного автотранспорту сильніше б'є по Росії, ніж по Україні, хоча українські експортери також зазнають суттєвих збитків через необхідність користування транскавказьким коридором і двома поромними переправами через Чорне та Каспійське моря.
Згідно із нормами СОТ, обидві країни порушують угоду про вільний транзит. Глава державної фіскальної служби Насиров заявив, що блокада активістами російських автоперевізників є злочином. Однак узгоджені дії України та Польщі, яка також заборонила транзит російського вантажного автотранспорту, можуть принести обом країнам істотні вигоди у взаєминах із Росією.

Нафтогаз підсилює тиск на Росію

Нафтогаз офіційно повідомив Росію про початок суперечки з приводу захопленого в Криму майна, включаючи бурові установки, газорозподільні мережі, підземні сховища, флот, родовища нафти й газу.
Якщо Газпром не прокачуватиме через ГТС України зумовлену контрактом 2009 року кількість газу, то вартість його транспортування зросте втричі.

Туреччина і Україна - цілі російської агресії

Прем'єр-міністр Туреччини Давутоглу відвідав Україну з офіційним візитом, у ході якого було досягнуто згоди про надання Україні кредиту в розмірі $50 млн для фінансування загального фонду держбюджету та передача Збройним силам укомплектованого польового шпиталю. Туреччина підтримує деокупацію Криму та має намір брати участь у багатосторонніх перемовинах про долю півострова. Давутоглу заявив про готовність Туреччини до підписання з Україною угоди про зону вільної торгівлі.
Терористична загроза в Туреччині зростає з кожним днем. У середу в столиці Туреччини Анкарі стався теракт, унаслідок якого загинуло 28 осіб, понад 60 – дістали поранень, більшість жертв – військовослужбовці; у четвер на фугасі підірвався військовий конвой на південному сході країни, відповідальність на себе взяли курдські бойовики.

У разі початку повномасштабної війни в Сирії НАТО не підтримає президента Ердогана, проте президент США Обама підтримав право Туреччини на оборону.

No comments:

Post a Comment