February 15, 2016

14.02.2016 Україна: Головні теми доби - Між Україною та Росією почалася "війна фур"

Між Україною та Росією почалася "війна фур"
Між Україною та Росією почалася "війна фур"

Головні події і теми дня 14.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Між Україною та Росією почалася "війна фур".
  • Глава Одеської облдержадміністрації Саакашвілі вважає, що Україні потрібен новий прем'єр-міністр.
  • Росія відправила на Донбас перший цього року конвой.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк упевнений, що рівень інфляції поточного року не перевищить 12 %. Він вважає, що країна самостійно не впорається з економічними проблемами без допомоги міжнародних фінансових інститутів, тому взаємодію з ними він назвав пріоритетним завданням уряду. Для забезпечення наповнення бюджету має бути наведено порядок у фіскальній службі, на митниці та прийнято новий Податковий кодекс. Яценюк заявив, що економіка може розвиватися, якщо в країні працюватиме незалежна судова влада, тому всі судді, замішані у винесенні неправосудних рішень і корупції, мають бути звільнені назавжди, для чого необхідно внести зміни до закону про судоустрій і статус суддів. За його словами, для проведення реформ потрібна єдність усіх політичних сил, президента та уряду.
  • У 10 областях активісти блокують пересування російських вантажних фур із вимогою припинити торговельні відносини з Росією, визнати факт її агресії і заборонити роботу в Україні підприємств з російським капіталом. Лідер кримських татар Чубаров підтримав транспортну блокаду. У відповідь на блокаду міністерство транспорту РФ ввело заборону на переміщення українських вантажівок територією Росії, автотранспорт, що перебуває там, відправлено на штрафні стоянки. Міністерство інфраструктури України проводить консультації з Єврокомісією і країнами – членами ЄС про транзит російського автотранспорту. Засідання уряду, на якому має бути прийнято рішення про транзит, намічено на 15 лютого. Потік вантажів до Росії через Україну різко зріс після заборони Польщею доступу російських вантажівок на свою територію.

Війна

  • У ході боїв у Донецькій області поранено семеро українських військовослужбовців. Постійні зіткнення йдуть в околицях Донецька та Горлівки, а також на волноваському та маріупольському напрямках. Бойовики масовано обстрілюють позиції української армії із мінометів великого калібру. За даними розвідки, це робиться за наказом російських кураторів.
  • Штаб АТО знову відкрив КПВВ у Мар'їнці. Жителі Донбасу вважають, що бойовики спеціально обстрілюють пункти пропуску, щоб ускладнити перетин лінії розмежування. Одиніз керівників "ДНР" Пушилін звинуватив українську владу в навмисному обмеження переміщення людей через лінію розмежування та закриття пропускних пунктів.
  • Росія відправляє перший цього року "конвой" на Донбас. МНС РФ повідомляє, що він доставить до регіону більше тисячі тонн вантажів.

Україна та світ

  • Президент США Обама закликав президента Путіна забезпечити збереження перемир'я на Донбасі російсько-сепаратистськими силами, допуск ОБСЄ до всієї окупованій території, у тому числі, до державного кордону. Обама наполягає на швидкому досягненні згоди щодо процедури проведення виборів у регіоні за стандартами ОБСЄ.
  • Іран відновив постачання нафти до Європи після того, як Захід зняв з нього ембарго, введене через виробництвом компонентів для ядерної зброї.
  • Росія продовжує масовані бомбардування та артилерійський обстріл території Сирії. Спостерігачі повідомляють, що атакам піддаються не позиції терористичної Ісламської держави, а мирні поселення, контрольовані помірною опозицією. На думку міжнародних експертів, війна в Сирії може бути зупинена "одним телефонним дзвінком президента РФ Путіна". Президент США Обама закликав його припинити бомбардування. Саудівська Аравія розмістила свої літаки на аеродромі в Туреччині поблизу сирійського кордону. Президент Сирії Асад звинуватив турецьку владу у вторгненні на територію країни. Прем'єр-міністр РФ Медведєв заявив, що сухопутна операція арабської коаліції призведе до повномасштабної війни. Саудівська Аравія допускає силове повалення режиму президента Асада.
  • Голова комітету із закордонних справ німецького парламенту Реттген вважає, що пакетна угода Заходу з Росією щодо Сирії та Україні погіршить ситуацію в обох регіонах і закликав подовжити режим санкцій щодо Росії.
  • Американський сенатор Маккейн на конференції із безпеки в Мюнхені заявив, що Росія навмисно доводить гуманітарну ситуацію в Сирії до катастрофи, щоб спровокувати кризу в ЄС за допомогою сирійських біженців.

Тренди


  • Глава Одеської облдержадміністрації Саакашвілі заявив, що Україні потрібен новий прем'єр-міністр, перебування Яценюка на цій посаді неприйнятно, в іншому випадку будуть потрібні перевибори.
  • У Дебальцевому пройшла спільна "конференція" представників донбаських "республік" – "Мінські домовленості як основа суверенітету Донбасу", на якій лідер "ДНР" Захарченко назвав мінські домовленості "перемогою над Україною", після виконання всіх пунктів яких країна повністю зміниться. Один із керівників "ЛНР" Дейнего заявив, що питання про контроль над Дебальцевим обговорювалося в Мінську, і представникам "республік" вдалося наполягти на контролі над цим районом.
  • Експерти зазначають, що прем'єр-міністр Яценюк вважає пріоритетом роботи уряду не розкріпачення економіки та зростання економічної активності, а поліпшення адміністрування податків.
  • Скандал із розстрілом пасажира переслідуваного автомобіля патрульними поліцейськими не вщухає. Адвокат сім'ї загиблого заявив, що поліцейські навмисно застрелили пасажира та стверджує, що це сталося через некомпетентність співробітників і їх керівництва. Глава Національної поліції Деканоїдзе заявила, що в Києві проведено переатестацію, у ході якої звільнено 80 % керівного складу та 13 % співробітників поліції нижньої ланки.

No comments:

Post a Comment