February 15, 2016

Ukrayna: 08-14 Şubat 2016 haftası'nın ana başlıkları

08-14 Şubat 2016 haftası "Digest ve Analitik Ukrayna"’dan ana başlıkları

Hükümet krizi devam ediyor - IMF ve Batı politikacıları yolsuzluğa karşı Ukrayna yetkililerden gerçek mücadele bekliyor - Devlet İstatistik Dairesi enflasyon ivmesini kaydetti - Hryvnya döviz kuru düşmeye devam ediyor - MYMB ve Kononenko davası - Avrupa Parlamentosu Başkanı vizesiz seyahatı onaylamasına söz verdi - İşgal edilmiş topraklarda bir kontrol noktası daha kapanmış - Rusya ve Ukrayna transit geçişi engellendiler

Hükümet krizi devam ediyor

Verhovna Rada koalisyon bir toplantı dahasonuç olmadan sona erdi. Blok Poroşenko Parlamento Grubu Başkanı Lutsenko göre Parlamento koalisyonda  olan üç grup Başbakan ile işbirliği yapmasında şüpeli, herhangi oylamaya oyların gerekli sayıda olmadığını söyledi. Halk Cephesi Partisi  Yatsenyuk başbakan olarak kalmasında  ısrarlı bir ültimatom yayınladı. Radikal parti başkanı Lyaşko koalisyonun yeniden biçimlendirme müzakerelerden çekildiğini açıkladı. "Vatan" Partisi (Timoşenko) koalisyon işbirliğinden çekilmediğini, ama Yatsenyuk Hükümetinden  önümüzdeki yıl için bir eylem programı bekler. Batı ülkeleri hükümet değişikliğine ve erken seçime karşı defalarca çıktı, fakat parlamento içinde çelişkiler özürlülük ve dağılmasına yol açabilir.
Salı günü Halk Cephesi Partisi hizipi daha istişareler gerektiğini aracılığıyla Başbakan Yatsenyuk katılımıyla meclis koalisyon konseyi toplantısı iptal etti.
Başbakan Yatsenyuk, Hükümet’in Verhovna Rada’da  olacak olan raporun sonuçlarına rağmen güvenoyu kazanacaktır güveni göstermektedir. Hükümet, Yatsenyuk’a  göre, 2016 için "Parlamento ve Cumhurbaşkanı ile birlikte uymak zorunlu 379 çok özel maddi kararlar." çalışma programını onaylamıştır. Kamu konuşmalar ve görüşmelerde bazı bakanlar kendi bölümlerinin sonuçlarını rapor vermektedir.
Verhovna Rada Başkan Yardımcısı Parubiy Hükümet istifasına yeterince oy olmadığına inanıyorum, söyledi. Ona göre, tartışma konusu Bakanlar Kurulu ve Meclis’in ortak bir plan olmalıdır.
Haftalık, on dakikalık açıklamada Yatsenyuk, iktidar için mücadele etmesi onun için söz konusu değildir, kendisini makalede korunma şansını yüksek değerlendiriyorum dedi. Başbakan Cumhurbaşkanı, Parlamento ve tüm siyasetçiler de dahil olmak üzere, hükümetin tüm branşlarda yolsuzlukla mücadeleyi beraber vermesini istedi.
Halkın düşen gelir ve toplam ticari faaliyet, indirimli oran ve yakın gelecekte ülkenin gelişmiş ekonomik durum için gerçek umutları dayalı Bakanlar sonuçlarını başarısız olarak tahmin ediyor.

Ukrayna Milli Yolsuzlukla Mücadele Bürosu ve Kononenko davası

Ukrayna Milli Yolsuzlukla Mücadele Bürosu, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, Kononenko’nun davası, Poroşonko’nun iş-ortağı olan Kononenko’nun etrafında rüşvet kavgası devam edilir. Ekomoni Kalkınma Bakanı Abromaviçus, MYMB’nun detektiflerine ifade etti. Abromaviçus’un bu bürosuna Kononenko tarafından atamak isteyen memuruyla SMS-yazışmaları yayınlandı. Poroşenko blok fraksiyonundan fraksiyon rüşvet mücadelesi yapmadığından dolayı bakan Firsov aryrıldı. Devlet Mülkiyet Fonu Bakanı Bilous, Kanonenko ve eski bakan Martınenko bizaat enerji şirketlerine etkiliyorlar, o yüzden rüşvet süreçlerini çıkartmak için derhal büyük şirketlerin özelleştirmesinin olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Poroşenko Milli Yolsuzlukla Mücadele Bürosu özel görevli müfrezenin ant içtiği törende, Büro yaklaşım bir milyar grivna toplamda 50’den fazla davayı öğrendiğini söyledi. Özel Kuvvetler en modern silahla ve zırh arabalarla terçiz edildi. Birkaç tahlilcinin düşündüğüne göre MYMB’nda Cumhurbaşkanın gösterdiği varlığı   görevleri verilen  toplantıda  iş-ortağı Kanonenko’nun aleyhine açılan davayı bizaat dikkatine alındığını ifade edilir. MYMB’nda Kononenko’nun istintağı bir saatten az sürdü, o da Abromaviçus ile yüzleşmeyi talep eder.
Başbakan Yatsenyuk, yaban diplomatlara onun da rüşvetle mücadelesini başladığını ve MYMB’na 63 resmi soruşturma davayı gönderdiğini gösterdi/ anlattı/ söyledi.
MYMB Bakanı Sıtnık çalışma yarım yılı kamu açıklamasında detektifler tarafından 2 milyardan fazla grivnalık davalar incelendiğini, rüşvet aldığında üç hakim yakalandığını de ifade etti.
Aynı zamanda gözlemciler, eski Ekoloji Bakanı Zloçevskiy karşı da dahil olmak üzere çok zeronans davalar yavaşlamış ve Büro faaliyet/mevcut hükümetin bakanları karşı soruşturmayı başlattığını kaydediyorlar.

IMF ve Batı politikacıları yolsuzluğa karşı Ukrayna yetkililerden gerçek mücadele bekliyor

IMF Başkanı Lagarde, fon yönetimi Ukrayna'da kamu yönetimi reformunun zayıflaması, yolsuzlukla mücadele ve hukuk ve politika oluşumu yasallığı etkisini azaltmak endişe olduğunu söyledi. Lagarde, ülkenin yakın tarihte yaşamış bir önceki duruma geri dönmesini söyledi. Gerçek bir reform canlanma ve yolsuzlukla mücadele olmadan IMF programı en aza indirmeye yol açabilir.
Maliye Bakanı Jaresko IMF’ten bütçe ile ilgili Ukrayna'ya hiçbir soru olmadığını, ama yavaş olan reformların hızına ve devam eden siyasi kriz konusunda endişeli olduğunu belirtti. Lagarde ile bir telefon görüşmesinde Başkan Poroshenko ülke siyasi kriz ve parlamento ve hükümet anlaşması olmamasına rağmen reformlara devam edeceğini ona güvence verdi. O bir kez daha erken parlamento seçimleri olmadan Hükümet yeniden kurulacağız vurguladı.
ABD Başkan Yardımcısı Biden, telefon görüşmelerinde Poroshenko reform uğruna ülkede siyasi birliğini yeniden başlamasına çağırdı. Aynı talepler Sekreter Kerry, Avrupalı yetkililer ve Büyük Yedili ("Big Seven") ülkeler de bekliyormuş. Münih'te güvenlikle ilgili bir toplantıda Poroshenko yolsuzlukla mücadele ve gerekli tüm mevzuatlar  kabul edilmişini söyledi.
Avrupa Schulz başkanına göre bağışçılar amaçlandığı gibi para harcamalarda güven olursa, Ukrayna mali yardım miktarı milyarlarca euro ulaşabilir.
Sivil toplum aktivistleri ile bir toplantıda Cumhurbaşkanı Poroshenko, yine onun idaresini alır ve yeni bir toplumsal sözleşme gereği üzerinde sivil toplumun görüşlerini dinlemek istemeyen doğru kursu, kabul olduğunu onaylamıştır. Iç ve dış politika yetersizliği ve parlamento reform eksikliği bariz bu pozisyonda riskleri ve başarısızlıklara rağmen, o bir şey değiştirmek niyetinde değildir.
Kredinin bir sonraki dilimini vermek için bazı uzmanlar, kıymetli hükümet, cumhurbaşkanı ve IMF'ye göre bütçenizi ve siyasi istikrarsızlık ve siyaset ve aileleri ile bağlı yetkililerin ve kişilerin gelir ve giderleri beyan Ukrayna tanıtmak için yetkililerin isteksizlik.. Bazı milletvekilleri 2016’da gelir elektronik beyanı iptal sağlanması için Bütçe Kanununda değişiklikler yaptı. Başkan Poroshenko değişiklik iptal etmek ister ama harcama beyanı ana soru henüz çözülmüş değil. Bağışçılar Ukrayna ekonomisi dış borçlanma büyük ölçüde bağımlı olduğunu anlıyor, bu yüzden Ukrayna hükümeti seti koşulları kabul etmek zorunda olacağını bekliyor, acele etmiyor.

Grivna ucuzlamaya devam etmektedir.

«Yanukoviç’in Borcu» yeniden yapılanması,  Ukrayna hükümet tarafından bütün koşulların almasının anına kadar bekleme pozisyonu alan hükümet krizine İMF yönetimin keskin tepkisi ile Merkez Bankası tarafından günlük döviz satışına rağmen bankalararası piyasasında grivna ucuzlamaya devam etmektedir.
Cuma günü Avro kuru 30 grivna oranı aştı, resmi dolar kuru 26,15 grivnayı aştı. Gözlemciler, bütçe tasarısında ongörülen 24,2-24,4 - grn/dol kuruna dönmesine az ihtimalle düşünüyorlar.
Bazı tahlilcilerin düşündüğüne göre IMF tarafından finansman sonra erdiği halde ülkede finans felaketi olmayacak çünkü en yakın zamanda büyük dış borç ödemeler öngörülenmiyor.
Bundan başka dünya finans piyasasına yollar tahdit edildi, yatırımcılar yüksek rüşvet seviyesinden dolayı ülkeye gelmek istemezler.
Kredi vermesinin kesilmesi, geçen yılki senaryosu yineden olmasına kadar yeni döviz kuru kurma politikaya varmasına ve ileri dövizin düşmesine getirecek.
Doğrudan altıyapı sürdürmesine etkilenen Dünya Bankası ve AİKB (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) nın programların durdurması aynı zamanda ülkede ekonomi durumu daha da kötüleştirebilir.

Devlet İstatistik Dairesi enflasyon ivmesini kaydetti

Ukrayna Devlet İstatistik Dairesine göre, Ocak ayında enflasyon Ukrayna Ulusal Bankası tahmin göstergeleri aştı ve % 0,9 olmuştur. Ancak, mali analistlere göre, tahmin fazla iyimser olduğunu, pazarlarda Ukrayna ihrac ürünlerin maliyeti ödemeler dengesini kilitleyecek, sonbaharda yüksek tüketici fiyatları nedeniyle Grivna maliyeti daha da düşebilir. Enflasyon rakamlarının savaş bölgesinde durum ve Parlamento- Hükümet krizinin olası etkilemesi muhtemeldir.

Avrupa Parlamentosu Başkanı vizesiz seyahatı onaylamasını söz verdi

Avrupa Parlamentosu Bakanı Ukrayna’ya vizenin kaldırmasını vadetti. Başbakan Yatsenyuk, Cumhurbaşkanı yönetmenliğine imzaladığı ve AB ile vizesiz rejimi almak için gereken «yolsuzlukla mücadele» yasalarını teslim etti/verdi.Cuma günü Poroşenko bu yasaları derhal incelenmesi ve kabul edilmesi için  Verkhovna Rada’ya (Ukrayna Parlamentosu) sundu. Kabul edilceğine umut verdi.
Avrupa Parlamentosu Bakanı Şultz, o vizesiz rejimi sağlamasının önemli şartı olan yolsuzluk mücadele yasalarının Verhovna Rada tarafından kabul edilmesinden sonra Ukraynalılar için vizelerin kaldırması ile ilgili onayları yavaşlamayacağını doğruladı.

Minsk süreci Donbas sorunlarının çözümüne yol açmamıştır

Donbas’ta olan mücadele devam etmektedir, ağır silahlar ve zırhlı araçlarla da dahil olmak üzere, ayrılıkçılar tarafından günlük saldırıları azalmamış. Gorlovka, Mariupol ve Volnovakha yönlerde Maryintsi, Piskı bölgelerde Ukrayna Silah Kuvvetleri toprakları korunmasında sürekli mücadele ediyormuş. İstihbarat raporlara göre, Rusya’dan işgal eden topraklara asker, teçhizat, mühimmat, yakıt gelmesi devam etmektedir. Rus ordusu Ukrayna sınırlara yakın bölgelerde savaş eğitim ve pratiği devam etmektedir.
Mar'yintsi kontrol noktasında bir sivil minibüsün üzerine bombalı saldırı sonucu dört kişi öldü,. Kontrol noktası militanlar tarafından saldırı yüzünden bir gün için kapatıldı. Antiterör operasyonu merkezi kontrol noktası sivillere tehlike anında herhangi bir zamanda tekrar kapatılabilir söyledi.
Genelkurmay’a göre, Rus askerleri ve Donbas militanların sayısının yaklaşık 34 bin kişiye ulaştı. Savunma Bakanlığı Doğu durumun şiddetlenmesi bir çatışma tırmanması değil Minsk görüşmelerde Ukrayna üzerinde baskı aracı olarak Rusya tarafından kullanması düşünmektedir.
Aynı zamanda Milli Güvenlik ve Savunma Dairesi Sekreteri Turçınov Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinin egzersiz amacı Ukrayna’ya karşı aktif etkiler için hazırlandığını söyledi. 10 Şubat için planlanan Minsk Toplantı Rus temsilcisi eksikliği ile iptal edilmiştir, , bir sonraki toplantı 17 Şubat'ta yapılacak.
Dış İşleri Bakanları Normand dörtlüğü buluşmasında işgal altındaki topraklarında seçimler sorusunu ele alındı. Ama Ukrayna Dış İşleri Bakanı Klimkin’in söylediğine göre hiç bir karar alınmadı çünkü Fransız temsilicinin hala hiç yetkisi yoktur. Alman bakanı Ştaynaymer Donbas’ta çözüm süreci uzun zaman sürdüğünü düşünüyor.
Uzmanlar, Minsk anlaşmaların ikinci yıldönümünde performanslarının sonuçlarını  özetlemişler.
Onlara göre hiç bir konum yerine getirilmedi. Rusya hükümeti, Donbas ‘cumhuriyetleri’ denen meşruiyet tanınması ve ülkede sosyal-politik durumunun istikrarsızlığına yol açacak Anayasaya değişiklileri yapılması amacıyla bu uzlaşmayı Ukrayna’ya baskı yapmak için kullanıyor çünkü hükümet ve vatandaşlar arasında işgal edilen torpakların yeniden entergasyonun sorusunun çözümünde uzlaşma yoktur.
Milli Statejik Araştırmalar Enstitüsü başkanı Gorbulin’in düşündüğüne göre Donbas bölgesinde olan çatışma sorunu çözmek için sadece üç seçenek vardır: Minsk anlaşmalarının uygulanması ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından bunun uygulanmasın kontrol edilmesi. Ukrayna toplulukta ayrılıkçılığın yasallaştırıp çatışma derecesi artacak.
İkinci seçenek - müzakere sürecinin bölmesi: tamamen işlevsel, yani zararlar gören bölgelere desteğin sağlaması, rehinelerin serbest bırakılması ateşkeşi desteklemesi ile ilgilidir; ve diğer yerde geçirebilen yeni oluşturan müzakereler: uluslararası barış güclerinin yardımıyla bu toprakları uluslararası belgeye teslim edilmesidir.
Üçüncü seçenek – tek taraflı, örneğin  rehineleri serbest bırakma reddetmesinden dolayı bu durumda Ukrayna tamamen müzakerelerden ayrılıyor. Gelecekte ise işgal altında topraklarından işgalcilerin ve militanların çıkartılması yoluyla sert ve kesin abloka yapılmalıdır.

Maydan ikinci yıldönümü arifesi

Başsavcığı, Maydan’da çekim/sürgün ikinci yıldönümü arifesinde Maydan’da olaylar sırasında Ukrayna yetkililere FSB ve Rusya başkanlık yardımcısı Surkov etkilenmiş ve aktivistleri kurşunlanan özel kuvvetlerin kimliklerinin tayin ettiğini bildirdi.
Savcılık müstantikleri, Başsavcılığın ve Ukrayna Savunma Bakanlığı Bakanının bildirdiği silahının İnstıtutska sokağında sürgün sırasında kullanıp kullanmadığını ekspertiz gerçek olmasını saptatmıyor. Soruşturmalar devam ediyor. Mahkemeye aktivistlerin öldürmesiyle suçlanan özel birimi «Berkut»un üç çalışana karşı iddianame gönderildi. 18-20 Şubat toplum aktivistleri «Nebesna Sotnya» yıldönümü veselesiyle kitlesel eylemler gerçekleşmek niyetindedir.
Kiev Belediyesi ve Belediye Başkanı Kliçko’nun kararıyla, 13 Şubattan itibaren Kreşçatık yani Kiev merkez sokağının hafta sonları ve resmi tatiller/bayramlar için kapatılmasını sağlayacak.
Bazı toplum aktivistleri bu kararın planlanan bayramlara/olaylara müdahale ettiğini düşünüyorlar.

Ukrayna-Rusya taşıma ablukası.

Perşembe günü itibariyle Zakarpatska/Transkarpathian bölgesinde aktivistler, Ukrayna’ya Rus numarasıyla tırların girişine engelleyip ülke hükümetinden Rusya saldırgan ülkeyi olarak tanımak, onunla ticari ilişkileri durdurmak ve Ukrayna’da Rus şirketlerin çalışmasını yasakladığını talepte bulunuyorlar.Tırların hareketi Zhıtomırska, Sumska, Rivenska ve Volınsk bölgelerinde abluka altındadır. Transcarpathian Bölge Devlet İdaresi Bakanı Moskal’in söylediğine göre Rus taşıyıcıların abluka edilmesi devam eder ve tırlar geri sınırına  dönüyorlar.Abluka kararı hükümet seveyinde kabul edilmesi diye düşünüyor. Kırım Tatarların lideri Çubarov aktivistlerin inisiyatifini de destekledi. Ukrayna tırları Bransk bölegesinde molalarda bulunuyordur. Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakalığı, Ukrayana tarafından  Rus taşıyıcıların abloke edilmesinin sorusunun çözmesinden sonra Ukrayna’da kayıtlı yük araçlarının hareketinin durdurmasını bildirdi. Ukrayna Ulaştırma Bakanlığı, Rus yük araçların transitini  Avrupa Komisyonu ve AB üye devlet temsilcileriyle iştişarede bulunmaktadır.

İrina Grigoryeva yardımı ile

No comments:

Post a Comment