February 15, 2016

Україна: Головні теми тижня 08-14 лютого 2016

Головні теми тижня 08-14 лютого 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Урядова криза продовжується МВФ і західні політики вимагають від влади України реальної боротьби з корупцією Держстат констатував прискорення інфляції Курс гривні продовжує падати Глава Європарламенту пообіцяв схвалити безвізовий режим НАБУ та справа Кононенка Закрито ще один пункт пропуску на окуповану територію Напередодні другої річниці розстрілу Небесної Сотні Росія та Україна заблокували транзитні перевезення

Урядова криза в самому розпалі

Чергове засідання ради коаліції у Верховній Раді закінчилося безрезультатно. За словами Луценка – глави фракції Блоку Порошенка, три фракції відмовляються співпрацювати з прем'єр-міністром, що свідчить про відсутність необхідної кількості голосів при голосуванні у парламенті. Народний фронт в ультимативній формі наполягає на тому, щоб Яценюк залишався прем'єр-міністром. Глава фракції Радикальної партії Ляшко заявив про вихід із переговорів з приводу переформатування коаліції. Фракція партії "Батьківщина" не збирається виходити з процесу, але вимагає від кабінету міністрів представити програму дій на наступний рік, яка стане вотумом довіри уряду Яценюка. Захід неодноразово заявляв про негативне ставлення до зміни уряду й дострокових виборів, однак протиріччя всередині парламенту можуть призвести до його недієздатності та розпуску.
У вівторок було скасовано засідання ради коаліції парламенту за участі прем'єр-міністра Яценюка через необхідність проведення додаткових консультацій усередині фракцій.
Прем'єр-міністр Яценюк демонструє впевненість в тому, що його кабінет здобуде вотум довіри, незважаючи на результати звіту у парламенті. Уряд затвердив програму діяльності на 2016 рік, що складається, за словами Яценюка,  із "379 дуже конкретних предметних рішень, які має виконати уряд разом із парламентом і президентом". Окремі міністри в публічних виступах та інтерв'ю звітують про результати роботи своїх відомств. Заступник голови Верховної Ради Парубій вважає, що для відставки уряду голосів недостатньо. За його словами, предметом дискусії має стати спільний план Кабінету міністрів і парламенту.
У щотижневому десятихвилинному зверненні Яценюк заявив, що боротьба політиків за владу його не стосується, він оцінює шанси на збереження своєї посади як високі. Прем'єр-міністр поклав відповідальність за боротьбу з корупцією на всі гілки влади, включаючи президента, парламент і всіх політиків.
Населення оцінює результати роботи Кабінету міністрів як провальні, виходячи з падіння доходів і загальної ділової активності, зниження курсу гривні та відсутності в країні реальних перспектив поліпшення економічної ситуації у найближчому майбутньому.

НАБУ, президент Порошенко та справа Кононенка

Триває корупційний скандал навколо Кононенка – бізнес-партнера президента Порошенка. Міністр економічного розвитку Абромавічус дав свідчення детективам Національного антикорупційного бюро. Опубліковано смс-листування Абромавічуса з чиновником, якого Кононенко хотів призначити до міністерства. Фракцію Блоку Порошенко покинув депутат Фірсов через небажання керівництва фракції боротися з корупцією. Глава фонду Держмайна Білоус заявив, що Кононенко та колишній депутат Мартиненко особисто впливають на енергетичні підприємства, тому для виключення корупційних процесів необхідно негайне проведення приватизації найбільших підприємств.
Президент Порошенко на церемонії прийняття присяги загоном спеціального призначення Національного антикорупційного бюро заявив, що відомство розслідує понад 50 справ на загальну суму близько мільярда гривень. Спецназ оснащено новітньою зброєю та бронетехнікою. На думку деяких аналітиків, показова присутність президента на нараді в НАБУ, де він ставив завдання відомству, може свідчити про його безпосереднє втручання до розгляду справи проти його бізнес-партнера Кононенка. Допит Кононенка в НАБУ тривав менше години, він вимагає очної ставки з Абромавічусом.
Прем'єр-міністр Яценюк продемонстрував іноземним дипломатам, що теж почав боротьбу з корупцією й передав до НАБУ 63 матеріали службових розслідувань.
Глава НАБУ Ситник у публічному звіті за півроку роботи повідомив, що детективами розслідуються справи на більш, ніж на 2 млрд грн, на хабарі спіймано троє суддів. У той самий час спостерігачі зазначають, що найбільш резонансні справи, у тому числі проти колишнього міністра екології Злочевського, гальмуються, а Бюро почало розслідування щодо міністрів чинного уряду.

МВФ і Захід вимагають від української влади реформ і боротьби з корупцією

Глава МВФ Лагард заявила, що керівництво фонду стурбоване ослабленням реформи системи держуправління в Україні, боротьби з корупцією та зниженням впливу закону й законності на формування політики держави. Лагард вважає, що країна може повернутися до попереднього стану, який вона вже переживала в недавній історії. Без пожвавлення реформ і проведення реальної боротьби з корупцією МВФ може згорнути програму допомоги. Міністр фінансів Яресько вважає, що у МВФ немає питань до України щодо прийнятого бюджету, однак є претензії до керівництва країни з приводу темпів проведення реформ і питання щодо триваючої політичної кризи. Президент Порошенко у телефонній розмові з Лагард запевнив її, що країна продовжить реформи, незважаючи на політичну кризу та відсутність взаєпоморозуміння парламенту та уряду. Він у черговий раз підкреслив необхідність перезавантаження Кабінету міністрів без дострокових парламентських виборів.
Віце-президент США Байден під час телефонних перемовин закликав президента Порошенка відновити політичну єдність у країні заради проведення реформ. Того самого вимагає держсекретар Керрі, європейські чиновники та країни "Великої сімки". Порошенко на нараді з безпеки в Мюнхені заявив, що веде боротьбу з корупцією, і всі необхідні законодавчі акти прийнято.
За словами голови Європарламенту Шульца, обсяг фінансової допомоги Україні може становити мільярди євро, якщо донори матимуть упевненість, що гроші витрачено за призначенням.
Президент Порошенко на зустрічі з громадськими активістами у черговий раз підтвердив, що вважає правильним курс, який проводиться його адміністрацією, і не бажає дослухатися до думки громадянського суспільства про необхідність нового суспільного договору. Незважаючи на очевидні ризики такої позиції і провали у внутрішній і зовнішній політиці, недієздатність парламенту та відсутність реформ, він не має наміру нічого змінювати в прийнятій лінії поведінки.
За оцінкою деяких експертів, предметом торгу уряду, президента та МВФ про надання чергового траншу кредиту не є параметри бюджету й політична нестабільність, а небажання влади України ввести декларування доходів і витрат чиновниками та особами, що пов'язані з політикою, а також членами їхніх сімей, як це зроблено в ЄС і США. Деякі депутати внесли до закону про бюджет на 2016 рік положення, яке скасовує електронне декларування доходів. Президент Порошенко вимагає скасувати цю поправку, проте головне питання про декларування видатків поки не вирішене. Донори розуміють, що економіка України багато в чому залежить від іноземних запозичень, тому не кваплять процес, очікуючи, що українська влада буде змушена погодиться з поставленими умовами.

Гривня продовжує дешевшати

Із врахуванням невизначеності з реструктуризацією "боргу Януковича" та різкої реакції керівництва МВФ на урядову кризу, яке зайняло позицію очікування до моменту прийняття владою України всіх висунених умов, гривня на міжбанківському ринку продовжує дешевшати, незважаючи на щоденний продаж валюти Нацбанком. У п'ятницю курс євро перевалив психологічну позначку у 30 грн, офіційний курс долара перевищив 26,15 грн. Спостерігачі вважають малоймовірним повернення до курсу 24,2-24,4- грн/дол, що закладено до проекту бюджету.
На думку деяких аналітиків, у разі припинення фінансування МВФ фінансової катастрофи в країні не відбудеться, оскільки найближчим часом великих виплат за зовнішнім боргом не передбачено. Крім того, доступ до світових фінансових ринків все одно обмежено, а інвестори не йдуть до країни через високий рівень корупції. Припинення кредитування призведе до введення політики гнучкого курсоутворення й подальшого падіння курсу, аж до повторення торішнього сценарію. Замороження програм Світового банку та ЄБРР, які безпосередньо впливають на підтримання інфраструктури, також можуть істотно погіршити економічну ситуацію в країні.

Інфляція в країні прискорилася

Згідно з повідомленням Держстату, інфляція за січень перевищила прогнозні показники НБУ й досягла 0,9 %. Однак, на думку фінансових аналітиків, прогноз занадто оптимістичний і не враховує впливу падіння вартості українських експортних позицій на зовнішніх ринках, що погіршить стан платіжного балансу та спричинить зростання споживчих цін і зниження курсу гривні. На погіршення показників інфляції також здатне вплинути можливе загострення ситуації у зоні бойових дій і парламентсько-урядова криза.

Глава Європарламенту пообіцяв Україні безвізовий режим

Прем'єр-міністр Яценюк повідомив, що передав до президентської адміністрації підписаний ним пакет "антикорупційних" законів, необхідних для отримання безвізового режиму з ЄС. У п'ятницю Порошенко вніс ці закони до Верховної Ради для негайного розгляду та прийняття та висловив надію, що їх буде проголосовано. Глава Європарламенту Шульц підтвердив, що не затягуватиме із внесенням на затвердження скасування віз для українців відразу ж після прийняття Верховною Радою пакету антикорупційних законів, які були ключовою умовою надання безвізового режиму.

Мінський процес не привів до розв'язання проблеми Донбасу

Напруга на Донбасі не зменшується, щодоби фіксуються десятки обстрілів бойовиками, у тому числі із важких мінометів та озброєння бронемашин усією лінією бойових дій. Безперервні бої ідуть у Мар'їнці, Пісках, на Горлівському, маріупольському та волноваському напрямках. Розвідка повідомляє про перекидання та підтягування до лінії фронту військ, техніки, боєприпасів, пального із Росії. Окупаційна армія веде безперервні вчення, координуючи їх із навчаннями російських військ у безпосередній близькості від кордону.
Біля контрольно-пропускного пункту в Мар'їнці на фугасі підірвався цивільний мікроавтобус, загинули четверо. Пункт пропуску було закрито на добу через обстріли бойовиками. Штаб антитерористичної операції заявляє, що пропускний пункт може бути знову закрито у будь-який момент при виникненні небезпеки для мирних жителів.
За оцінкою Генерального штабу, чисельність російських військових і бойовиків на Донбасі становить близько 34 тис. чоловік. Міністерство оборони вважає загострення обстановки на Сході не ескалацією конфлікту, а засобом тиску на Україну перед продовженням переговорів в Мінську. У той самий час секретар РНБО Турчинов заявив, що метою раптових навчань військ РФ на кордоні з Україною є підготовка до активних бойових дій проти України. Зустріч у Мінську, намічену на 10 лютого, зірвано через відсутність російського представника, наступну -– намічено на 17 лютого.
На зустрічі глав МЗС "Нормандської четвірки" обговорювалися проблеми "модальності виборів" на окупованій території, але, за словами міністра закордонних справ Клімкіна, жодних рішень не прийнято, оскільки французький представник поки не має повноважень. Німецький міністр Штайнмайер вважає, що процес урегулювання в Донбасі затягнеться надовго.
У річницю других мінських домовленостей експерти підводять підсумки їх виконання. За загальною думкою, жодного із пунктів не виконано, Росія використовує домовленості для тиску на Україну з метою визнання нею легітимності донбаських "республік" і внесення змін до Конституції, що спричинить дестабілізацію суспільно-політичної ситуації у країні, оскільки між владою та громадянами немає консенсусу у розв'язанні проблеми реінтеграції окупованих територій.
На думку керівника Національного інституту стратегічних досліджень Горбуліна, існує три варіанти розв’язання проблеми конфлікту на Донбасі: реалізація мінських домовленостей і використання ОБСЄ для контролю їх виконання, що легалізує сепаратизм і підвищить градус протистояння в українському суспільстві. Другий варіант – поділ переговорного процесу: на суто функціональний, що стосується забезпечення допомоги постраждалим районам, звільнення заручників, підтримки режиму припинення вогню; і на новостворений формат переговорів, які можуть проходити в іншому місці, для передавання території під міжнародний мандат, можливо, із залученням міжнародних миротворчих сил. Третій варіант – односторонній, за якого Україна повністю виходить із переговорів, наприклад, через відмову у звільненні заручників. Надалі має бути здійснено жорстку блокаду окупованих територій із витісненням з них окупантів і колабораціоністів.

Напередодні другої річниці розстрілу на Майдані

Генпрокуратура заявила, що на владу України під час подій на Майдані впливали ФСБ і помічник президента Росії Сурков і повідомила про встановлення осіб спецназівців, які стріляли в активістів. Слідчі прокуратури стверджують, що експертиза не може достовірно встановити, чи застосовувалася у розстрілі активістів на вулиці Інститутській зброя, про яку повідомили генпрокурор і глава СБУ.
Слідство триває. До суду направлено обвинувальний акт щодо трьох співробітників спецпідрозділу "Беркут", які брали участь у вбивстві активістів.
18-20 лютого громадські активісти збираються провести масові акції, присвячені річниці розстрілу Небесної сотні. Розпорядженням мера Кличка в Києві із 13 лютого скасовано перекриття Хрещатика у вихідні та святкові дні. Деякі громадські активісти вважають це рішення є спробою перешкодити запланованим заходам.

Російсько-українська блокада автоперевезень

Із четверга в Закарпатській області активісти блокують в'їзд до України фур із російськими номерами та вимагають від влади країни визнати Росію країною-агресором, припинити з нею торговельні відносини та заборонити російським компаніям ведення бізнесу в Україні. Рух фур заблоковано також в Житомирській, Сумській, Рівненській і Волинській областях. За словами голови Закарпатської обласної державної адміністрації Москаля, блокада російських перевізників триває, фури відправляються назад до кордону. Він вважає, що рішення про блокаду має бути прийнято на рівні уряду. Лідер кримських татар Чубаров підтримав ініціативу активістів.
Українські фури в Брянській області поставлені на стоянки. Міністерство транспорту РФ повідомило про призупинення руху вантажних автотранспортних засобів, зареєстрованих в Україні, до моменту врегулювання українською стороною ситуації із блокуванням російських автоперевізників.


No comments:

Post a Comment