February 05, 2016

04.02.2016 Україна: Головні теми доби - Урядова криза в Україні в самому розпалі

Урядова криза в Україні в самому розпалі
Урядова криза в Україні в самому розпалі

Головні події і теми дня 04.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Урядова криза в Україні в самому розпалі.
  • Вступ до ЄС підтримує більше 57 % українців.
  • Європарламент ухвалив безпрецедентно жорстку резолюцію про порушення прав людини в окупованому Криму.
  • Верховна Рада із другої спроби ратифікувала угоду про відкриття офісу НАТО.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк зібрав екстрене засідання уряду, на якому заявив, що не потерпить політичного тиску та компрометації як від партнерів з коаліції, так і від інших політичних сил. Міністри Стець, Квіташвілі та Павленко відкликали свої заяви про відставку, Абромавічус – відмовився. Міністр інфраструктури Пивоварський як умови повернення до уряду назвав установлення адекватного рівня зарплати та можливість реалізації уже розпочатих реформ.
  • Фракція Блоку Порошенка вирішила не виключати Кононенка, що звинувачений у зловживанні службовим становищем міністром Абромавічусом. Кононенко склав із себе обов'язки заступника голови фракції і висловив готовність пройти перевірку на детекторі брехні разом з Абромавічусом.
  • Президент Порошенко призначив послом у Бельгії та ЄС колишнього постійного представника при Раді Європи Точицького.
  • Парламент із другої спроби ратифікував угоду про відкриття офісу НАТО в Україні.
    Верховна Рада спростила судове встановлення фактів народження та смерті громадян на тимчасово окупованій території Криму й Донбасу.
    Парламент звільнив 35 суддів, у тому числі колишнього главу Верховного суду України Онопенка у зв'язку із поданими заявами та за станом здоров'я.
    Прийнято закон про реадмісію зі складу пакету для отримання Україною безвізового режиму. Адміністративні справи за позовами іноземців розглядатимуться невідкладно, а не в п'ятиденний термін.
    Прийнято рішення про відновлення фінансування професійно-технічних навчальних закладів.
    Депутат Чумак вийшов із фракції Блоку Петра Порошенка.
  • Центральна виборча комісія оскаржила рішення суду про скасування виборів до районних рад Києва.
  • Згідно з опитуванням, що було проведено соціологічною групою "Рейтинг", приєднання України до ЄС підтримує більше половини опитаних. Майже половина (47 %) виступає за вступ до НАТО. Рейтинг глави держави знизився на третину, у разі проведення дострокових президентських виборів його готові підтримати лише 22 %, проти 32 % роком раніше.
  • Україна досі не погодила з МВФ текст оновленого меморандуму про перегляд програми кредитування, що необхідний для виділення наступного траншу кредиту.
  • Курс гривні продовжує стрімко падати: 25.89 ₴/$ (+0.19 грн), 29,02 ₴/€ (+0.92 грн), 3.38 ₴/10 ₽ (+0.14 грн).

Київ

  • У столиці запущено сервіс оперативного інформування жителів за допомогою SMS-повідомлень або email про надзвичайні ситуації, насущні потреби, новини та розваги.

Війна

  • Ситуація в зоні бойових дій загострилася всією лінією фронту, кількість обстрілів різко зросла, під Горлівкою поранено військовослужбовця.

Україна та світ

  • Європарламент засудив безпрецедентне порушення прав людини щодо кримських татар, жорсткі обмеження свободи вираження думок і мирних зібрань в окупованому Росією Криму. Підтримано пропозицію України про проведення переговорів з відновлення суверенітету на півострові у форматі "Женева +" за безпосередньої участі ЄС. Євродепутати підтримали заборону на імпорт товарів із Криму без українських сертифікатів, а також обмеження експорту товарів та інвестицій до Криму.
  • Німеччина виступає за подовження мандата ОБСЄ в Україні без внесення змін. США заявляють, що Росія в односторонньому порядку блокує розширення місії ОБСЄ в районі державного кордону з Україною. Заступник глави місії Хуг стверджує, що більшість випадків відмови в допуску спостерігачів до перевірок відбуваються на території, що не контролюється владою України, і це є безумовним порушенням мінських домовленостей.
  • Країни-донори на конференції у Лондоні домовилися про виділення допомоги Сирії на суму понад $10 млрд протягом чотирьох років, із них $6 млрд – негайно.

Тренди


  • В Україні триває гучна урядова криза, яку експерти пов'язують із наміром президента отримати контроль над ключовими постами в уряді. Порошенко на зустрічі з європейськими послами заявив, що склад Кабінету міністрів потрібно терміново міняти, залишивши в ньому міністрів-реформаторів разом з їх командами. Глава фракції Петра Порошенка в парламенті Луценко стверджує, що відмова глави уряду від запропонованих коаліцією кандидатур на посади міністрів може призвести до його відставки. Радник президента Медведєв заявив, що кадрові зміни в Кабінеті міністрів почнуться відразу ж після звіту уряду у Верховній Раді 16 лютого. Партія "Самопоміч" заявила, що міністр Павленко більше не представляє в уряді фракцію. Лідери фракцій коаліції найближчим часом зустрінуться з прем'єр-міністром з питання про долю уряду, на погоджувальній раді у Верховній Раді питання відставки не обговорювалося.
  • МЗС Росії заявило протест у відповідь на обшук 73 офіцерів спільного центру з контролю та координації (СЦКК), у ході якого в них було вилучено два ноутбуки та жорсткий диск. Росія стверджує, що офіцери поверталися до Росії у ході планової ротації після завершення службового відрядження. Однак Верховна Рада не давала дозволу на присутність іноземного військового формування на території України.

No comments:

Post a Comment