February 02, 2016

Україна: Головні теми тижня 25–31 січня 2016

Головні теми тижня 2531 січня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

РНБО схвалила концепцію кібербезпеки – Парламент прийняв поправки до регламенту, що суперечать конституції – Народний фронт не голосуватиме за поправки до Конституції про децентралізацію – Вибори райрад Києва відкладено на невизначений термін – Депутати вимагають відставки уряду – Спроба розкрадання грошей "кіотського протоколу" – Мінфін готується до реорганізації митниці – Прогнози розвитку економіки все менш оптимістичні – Міжнародні фінансові організації готові кредитувати Україну – Ситуація на Донбасі залишається складною – Шантаж Росії на переговорах у Мінську – Сесія ПАРЄ почалася без російської делегації

Концепція кібербезпеки та нові військово-адміністративні райони

На засіданні РНБО президент Порошенко назвав Росію головною військовою загрозою для України. Він підкреслив важливість протидії кібернетичним загрозам в умовах ведення гібридної війни та необхідність якнайшвидшого створення в Україні виробництва ракет і боєприпасів. Пріоритетами в оборонному замовленні 2016 року названо розробку та виробництво нових зразків бойової техніки та зброї, забезпечення надійного рівня обороноздатності країни. РНБО взяла за основу стратегію кібербезпеки України та новий поділ країни на військово-адміністративні райони, однак схему поділу не оприлюднено. Кабінету міністрів доручено до 29 лютого затвердити державну програму реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу до 2020 року.

Битва за Конституцію

Депутати парламенту мінімальною більшістю проголосували за коригування регламенту, за допомогою яких можна приймати зміни до Конституції на будь-якій наступній сесії після першого читання. Президент Порошенко негайно підписав ці поправки.
Верховна Рада відправила на розгляд до Конституційного Суду зміни до Конституції у частині судової реформи, які залишають парламенту можливість висловлення недовіри генеральному прокурору. Конституційний суд розглянув ці зміни в прискореному режимі у вихідні, щоб депутати встигли прийняти їх у першому читанні на поточній сесії. Експерти та політологи вважають, що демонстративне порушення Конституції президентом і парламентом делегітимізує їх і створює умови для суспільних потрясінь і силового сценарію зміни влади.
Депутатська фракція Народного фронту прийняла рішення не підтримувати президентський проект змін до Конституції до проведення консультативного референдуму. Другим можливим варіантом може бути виключення з проекту положень про особливий статус окупованих територій Донбасу та повторна процедура голосування.

Спроба розкрадання грошей "кіотського протоколу"

Уряд звільнив виконувача обов'язків міністра екології Курикіна за нецільове використання 500 млн гривень із суми, що отримана Україною від продажу квоти з викидів у рамках Кіотського протоколу. На ці гроші мали бути закуплені LED-світильники для кількох міст, проте переказу грошей на фірму з ознаками фіктивності вдалося запобігти.

Митницю буде реорганізовано

Міністр фінансів Яресько доручила голові Фіскальної служби провести перевірку митниці для виявлення підозрілих операцій і притягнути до відповідальності чиновників, що замішані у корупції. Яресько заявила про початок тендеру на зовнішнє управління чотирма митницями Західної України.

Уряд Яценюка або уряд без Яценюка?

На засіданні погоджувальної ради Верховної Ради фракція партії "Самопоміч" запропонувала переписати коаліційну угоду та сформувати новий уряд. Про намір повного оновлення уряду заявили також фракції Радикальної партії і Батьківщина.
Глава парламентської фракції Блоку Петра Порошенка Луценко заявив, що його партія готова працювати з прем'єр-міністром Яценюком, однак наполягає на заміні кількох міністрів. Фракція "Об'єднання Самопоміч" у Верховній Раді погрожує покинути коаліцію, якщо її вимоги про відставку уряду не буде виконано.

Суд скасував вибори до районних рад Києва

Окружний суд Києва відклав проведення виборів до районних рад столиці на невизначений термін. Тим не менш, сім політичних партій вирішили самостійно подати списки членів своїх виборчих комісій. Член ЦВК Магера, який відповідає за проведення виборів у Києві, заявив, що комісія оскаржить заборону в суді, оскільки рішення судді окружного адміністративного суду на забезпечення позову невідомої громадської організації має всі ознаки неправосудности.

2016 рік без російського газу

Міністр енергетики Демчишин заявив, що в 2016 році Україна планує закупити 11-13 млрд м3. Увесь цей обсяг може бути отриманий за реверсним маршрутом, проте Демчишин не виключив відновлення тристоронніх переговорів щодо газу за участі ЄС після 1 кварталу 2016 року.

Кредитування України продовжиться

Міністр фінансів Яреська заявила, що МВФ не має претензій до прийнятого проекту бюджету на 2016 рік, тому найближчим часом варто розраховувати на отримання чергового траншу кредиту в розмірі $1,7 млрд. Вона повідомила про обговорення з послом Євросоюзу в Україні Томбінським умов отримання фінансової підтримки ЄС у розмірі €600 млн. МБРР виділяє $300 млн на програми підвищення енергоефективності централізованого теплопостачання восьми міст України.
За словами Яресько, загальна сума кредитів для України в 2016 році може становити близько $10 млрд, із них $5,3 мррд від МВФ, $1 млрд кредитні гарантії уряду США і приблизно $1,3 млрд від уряду Японії.
Однак валютний ринок не реагує на позитивні сигнали, курс гривні продовжує падіння, незважаючи на щоденні інтервенції Нацбанку. Глава НБУ Гонтарєва заявила, що зниження пов'язане з тривалими новорічними святами та несприятливими котируваннями на сировинних ринках.

Прогноз розвитку економіки погіршено

НБУ знизив прогноз зростання ВВП у 2016 році з 2,4 до 1,1 % через погіршення перспектив розвитку світової економіки, нові обмеження в торгівлі з Росією й транзиті її територією. Міністерство економічного розвитку заявило про перегляд основних макроекономічних показників на 2016 рік, однак параметри інфляції залишаться такими самими, на рівні 12 %. Міністерство фінансів поки не оприлюднило свій прогноз, однак заявило, що показники зростання економіки буде скориговано у бік зниження.

Військові дії на Донбасі та мінські переговори

У Мінську відбулася чергова зустріч контактної групи. Бойовики знову зірвали обмін полоненими, запропонувавши явно неприйнятний варіант. Представник Росії Гризлов і представники "республік" зажадали прив'язки голосування зі змін до української Конституції до закону про особливості місцевого самоврядування на окупованих територіях. За його словами, особливий статус цих районів має бути введений на постійній основі, як пропонував міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайер. Вимоги було цілковито відкинуто українською стороною, яка заявила, що вибори та внесення змін до Конституції можливі тільки після повного припинення вогню, виведення російських військ та отримання Україною контролю над кордоном.
Гуманітарна підгрупа домовилася про продовження постачання вугілля на українські електростанції, відновлення ЛЕП, розмінування території та відкриття нового автомобільного пункту пропуску в Золотому Луганської області.
Росія гарантувала погашення заборгованості за воду, спожиту окупованими районами Луганської області.
Група українських експертно-аналітичних центрів назвала мінські домовленості нікчемними й такими, що втратили силу, а також закликала президента України: припинити їх виконання в односторонньому порядку; скасувати закони про особливе самоврядування на Донбасі та статус Криму; законодавчо визнати Донбас окупованою територією; створити міжнародну комісію для оцінювання збитків від агресії Росії для пред'явлення позовів у міжнародних судах; провести нові переговори про врегулювання російсько-українського конфлікту за участі США, ЄС та інших зацікавлених країн, насамперед, підписантів Будапештського меморандуму на основі принципів Гельсінського заключного акта НБСЄ.
Бойовики ведуть обстріли з мінометів, зенітних установок і танків всією протяжністю лінії фронту в Донецькій області. Основні бої йдуть у Мар'їнці, у районі Донецького аеропорту та на околицях Горлівки у районі КПВВ Зайцеве. У Луганській області боезіткнення відбуваються вкрай рідко. Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський заявив, що у разі продовження обстрілу бойовиків Україна може закрити для проходу КПВВ Зайцеве та Мар'їнка. Українські власті звинуватили місію ОБСЄ в небажанні фіксувати обстріли в районі Зайцевого. Командування віддало наказ не відкривати вогонь у відповідь, оскільки бойовики ведуть обстріли із житлових кварталів, і ймовірність ураження мирного населення є високою.

Сесія ПАРЄ проходить без участі Росії

Російська делегація відмовилася від участі у сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), оскільки не мала права голосу на засіданнях. Новим головою ПАРЄ обрано іспанського депутата Аграмунта, відомого заявами на підтримку України.
На самміті представлено ​​"Книгу злочинів Російської Федерації в Україні в 2014-2015 роках".
Публікація доповіді ПАРЄ щодо функціонування демократичних інституцій в Україні відкладено, принаймні до кінця року.

No comments:

Post a Comment