January 27, 2016

26.01.2016 Україна: Головні теми доби - Україна посіла 130 місце у світовому рейтингу сприйняття корупції

Україна посіла 130 місце у світовому рейтингу сприйняття корупції
Україна посіла 130 місце у світовому рейтингу сприйняття корупції

Головні події і теми дня 26.01.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна посіла 130 місце у світовому рейтингу сприйняття корупції.
  • Призначено повторні вибори в Кривому Розі.
  • Депутати хочуть заслухати звіт уряду Яценюка 5 лютого.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров збрехав про зобов'язання Росії за Будапештським меморандумом.

В Україні

  • Президент Порошенко призначив двох суддів Конституційного суду за своєю квотою.
  • Після провалу голосування в парламенті про скасування перевиборів у Кривому Розі глава Верховної Ради Гройсман підписав закон про повторні вибори в місті, які мають відбутися 27 березня 2016 року.
    Депутати Верховної Ради не змогли прийняти законопроект, необхідний для запуску великої приватизації, що обмежує участь у процесі продажу підприємств юридичних осіб, що зареєстровані в країнах, визнаних парламентом агресорами.
    До бюджетного кодексу внесено поправку, яка дозволяє уряду надавати державні гарантії для закупівлі газу в ЄС.
    Підвищено поріг для отримання дозволу при придбанні іноземними компаніями українських підприємств і злиттів українських підприємств, на чому наполягав МВФ.
  • Кабінет міністрів ліквідував державний аіаконцерн "Антонов", оскільки всі підприємства, що входили до його складу, передано "Укроборонпрому".
  • Посольство США оголосило, що саркофаг над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС планується добудувати до листопада 2016 року. США є найбільшим донором проекту.
  • Міністр охорони здоров'я Квіташвілі визнав, що в країні перевищено епідеміологічний поріг захворювань на грип в 18 областях. У київських школах карантин подовжено до 1 лютого.
  • Україна посіла 130 місце в рейтингу сприйняття корупції серед 172 країн, піднявшись за рік на 12 пунктів за рахунок створення антикорупційних відомств. Росія в рейтингу посідає 119 місце.
  • Міністр фінансів Яреська заявила, що МВФ не має претензій до прийнятого проекту бюджету на 2016 рік, тому найближчим часом варто розраховувати на отримання чергового траншу кредиту в розмірі $1,7 млрд.
  • НБУ знову незначно знизив курс гривні: 24,85 ₴/$ (+0,02 грн), 26,93 ₴/€ (+0,07 грн), 3,04 ₴/10 ₽ (-0,16 грн).

Київ

  • Мер столиці Кличко визнав відсутність результатів боротьби з корупцією, оскільки жоден із правопорушників не зазнав покарання.

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі за минулу добу поранено двоє військовослужбовців у Пісках і Мар'їнці. Бої середньої інтенсивності йдуть в околицях Донецька та Горлівки. У районі Пісок позиції української армії були обстріляні із танків.
  • Головний військовий прокурор Матіос заявив, що згідно із міжнародною практикою, бійців спецназу РФ, що засуджені українським судом, може бути екстрадовано до Росії для відбування там покарання.

Україна та світ

  • ПАРЄ прийняла резолюцію, якою визнається законність практики введення санкцій проти депутатів, які відвідують окуповані території без дозволу держави, що потерпала від агресії. Таким чином заборона на в'їзд депутатів, які відвідали Крим, є законною.
  • Генеральний секретар ПАРЄ Ягланд визнав, що існуючі в рамках організації механізми не дозволяють повернути Крим Україні та забезпечити права людини для жителів півострова.
  • Секретар Ради безпеки Росії Патрушев визнав Донбас українською територією та заявив, що Україна має зберегти свою цілісність, а мінські угоди – повністю виконано. У той самий час він переконаний, що світова спільнота має визнати Крим російською територією.
  • Президент РФ Путін заявив, що кордони республік в СРСР проводилися довільно, а Донбас було включено до складу України для "підвищення відсотка пролетаріату".
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров бреше, стверджуючи, що Росія не порушувала положення Будапештського меморандуму, згідно з яким Україна отримувала гарантії суверенітету й територіальної цілісності в обмін на відмову від ядерної зброї. МЗС України запропонувало провести консультації за участі країн, що підписали меморандум.

Тренди


  • Народний фронт заявив, що зміни до Конституції мають прийматися тільки на референдумі, партія не голосуватиме в парламенті за поправки, доки Росія не виконає всі зобов'язання з мінських домовленостей.
    Заступник глави фракції Блоку Порошенка в парламенті Кононенко заявив, що фракція хоче перенести голосування про зміни в Конституції у частині децентралізації та особливого статусу окупованих територій на наступну парламентську сесію. Для цього він пропонує змінити регламент, щоб можна було голосувати поправки на будь наступній сесії, а не на наступній після прийняття законопроекта в першому читанні.
    Відкриття прокуратурою провадження щодо незаконного отримання військового звання депутатом від фракції "Самопоміч" Семенченком і прийняття закону про повторне голосування в Кривому Розі виглядають спробою президентських сил натиснути на фракцію з метою позитивного голосування за поправки до Конституції. Однак із врахуванням позиції Батьківщини, Радикальної партії і Народного фронту, такий сценарій стає все менш імовірним.
  • Лідери фракцій парламенту призначили на 5 лютого звіт уряду перед депутатами, письмовий звіт має бути поданий для розгляду на комітетах Верховної Ради завчасно. Глава фракції Блоку Петра Порошенка Луценко заявив, що фракція виступає проти відставки прем'єр-міністра Яценюка, аби не дестабілізувати ситуацію в країні, проте до складу уряду мають бути внесені зміни. Самопоміч пропонує відправити уряд у відставку, але виступає проти розвалу коаліції.
  • Журналісти видання Bloomberg вважають, що США та ЄС готуються до скасування санкцій проти Росії, щоб зупинити громадянську війну в Сирії, зменшити рівень протистояння на Близькому Сході для зниження потоку мігрантів до Європи. Про це свідчать заяви чиновників Франції, Німеччини та держсекретаря США Керрі,

No comments:

Post a Comment