January 26, 2016

25.01.2016 Україна: Головні теми доби - В Україні остаточно заборонено Комуністичну партію

В Україні остаточно заборонено Комуністичну партію
В Україні остаточно заборонено Комуністичну партію

Головні події і теми дня 25.01.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • В Україні остаточно заборонено Комуністичну партію.
  • "Народний фронт" не підтримає президентські зміни до Конституції.
  • Китай підтримав прокладання "нового шовкового шляху" до України в обхід Росії.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк провів зустріч із депутатською фракцією "Народного фронту" Верховної Ради, на якій прийнято рішення не підтримувати президентський проект змін до Конституції до проведення консультативного референдуму. Другим можливим варіантом може бути виключення з проекту положень про особливий статус окупованих територій Донбасу та повторна процедура голосування.
  • На засіданні погоджувальної ради Верховної Ради фракція партії "Самопоміч" запропонувала переписати коаліційну угоду та сформувати новий уряд.
  • Фракція Блоку Петра Порошенка хоче прийняти президентські зміни до Конституції про судову реформу в першому читанні на засіданні парламенту 28 січня.
  • Вищий адміністративний суд підтвердив законність заборони Комуністичної партії України.
  • Ситуація з епідемією грипу в Україні залишається важкою. Тільки в Києві зафіксовано 18 смертей, понад 20 людей померло в Донецькій області.
  • Офіційний курс гривні знову дещо знизився: 24,83 ₴/$ (+0,04 грн), 26,85 ₴/€ (+0,05 грн), 3,19 ₴/10 ₽ (+0,01 грн).

Війна

  • За офіційними даними із Донбасу, втрат серед військовослужбовців немає, безперервні бої ідуть в околицях Донецька та Горлівки. Розвідка повідомляє, що на окуповану територію з Росії постійно приходять поїзди й каравани з боєприпасами та пальним. У той самий час з грудня на Донбас не прибуло ще жодного "конвою" і невідомо, чи відбуватиметься постачання "гуманітарної допомоги" надалі.
  • До Криму прибув представник генерального секретаря Ради Європи Штудман для оцінювання ситуації із правами людини на півострові, проте його статус і мандат поки не визначено.

Україна та світ

  • Міністерство фінансів США звинуватило президента РФ у корупції. Представник міністерства Шубін заявив, що уряд США знає про факти корупції Путіна вже багато років.
  • Посол США Пайетт закликав Верховну Раду прийняти закон про приватизацію великих державних підприємств, які наразі підтримуються за рахунок коштів бюджету. Він повідомив, що США надали військову допомогу Україні на суму $266 млн, яка включала постачання нелетальних озброєнь і послуг військових радників.
  • Публікацію доповіді ПАРЄ щодо функціонування демократичних інституцій в Україні відкладено, принаймні, до кінця року.
  • Новим головою Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) обрано іспанського депутата Аграмунта, що відомий заявами на підтримку України.

Тренди


  • Президент і його команда намагаються будь-якими шляхами зберегти можливість прийняття депутатами Верховної Ради змін до Конституції. Глава парламенту Гройсман стверджує, що положення про особливий статус Донбасу не потрібно виносити на референдум. Заступник глави президентської фракції Верховної Ради Кононенко вважає, що виносити на референдум питання, пов'язані із зоною конфлікту, недоцільно, їх має розглядати тільки парламент. Він вимагає від Верховної Ради підтримати Кабмін або відправити його у відставку, зберігши при цьому коаліцію. Президентська фракція вимагає створення комісії з розслідування корупції у парламенті.
    Останні заяви прем'єр-міністра Яценюка про проведення референдуму з приводу ухвалення змін до Конституції свідчать, що шанси на схваленням парламентом президентських поправок до Конституції нікчемні. Частина політичних експертів вважає, що Яценюк, відчуваючи, що його позиції похитнулися, а рейтинг "Народного фронту" близький до нуля, завдав попереджувального удару й поставив президента Порошенка в позицію того, хто виправдовується. У разі розвалу правлячої коаліції та розпуску парламенту в нього та його політичної сили з'являється шанс на отримання голосів виборців, якщо "прокачуватиметься" тема референдуму та протидії діям президента і його прихильників з надання особливого статусу окупованих територій Донбасу.
  • Волонтерська допомога армії згортається через різке зниження рівня життя населення, масове пияцтво і продаж волонтерської допомоги на передовій. Багато волонтерів починають займатися іншими проектами, зокрема, допомогою пораненим та інвалідам. Однак частина керівників проектів вважають, що відмова від підтримки армії знизить шанси бійців на виживання, оскільки тилове та медичне забезпечення передових частин налагоджено погано, тому потрібно постійно тиснути на керівництво армії і країни для підвищення ефективності їх роботи.

No comments:

Post a Comment