December 24, 2015

23.12.2015 Україна: Головні теми доби - У Києві відбувся "Антикорупційний форум"

У Києві відбувся "Антикорупційний форум"
У Києві відбувся "Антикорупційний форум"

Головні події і теми дня 23.12.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Києві відбувся "Антикорупційний форум".
  • У зоні конфлікту на Донбасі бойовиками порушено оголошене перемир'я.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон, що пропонує проводити поіменні відкриті голосування в ході засідань місцевих рад і публікувати їх результати. Ветовано закон про реформування державних і комунальних друкованих видань, оскільки він не передбачає зобов'язань щодо збереження мови видання.
    Парламент не підтримав ветований президентом і внесений із поправками закон про Національну гвардію. У Верховній Раді зареєстровано новий законопроект, що регулює проблемні питання.
    Не набрали голосів урядові законопроекти, пов'язані з бюджетним процесом.
    Прийнято закон, який відновлює гарантії соціального захисту колишнім співробітникам міліції і членам їх сімей, які не потрапили під дію закону про національну поліцію.
    У першому читанні схвалено законопроект про відкликання депутатів місцевих рад.
  • Міністерство фінансів виділило чергові 5 млрд грн Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Фондом розпочато процес ліквідації "Всеукраїнського банку розвитку", що належить сину колишнього президента Януковича. На продаж буде виставлено ​​нерухомість закритого раніше "Брокбізнесбанку".
  • Збитки українських банків, що працюють,  перевищили 57 млрд грн (понад $2 млрд).
  • Нацбанк знову трохи зміцнив офіційний курс гривні: 23,00 ₴/$ (-0,15 грн), 25,10 ₴/€ (-0,25 грн), 3,24 ₴/10 ₽ (-0,01 грн).

Київ

  • Агентство Moody's залишило кредитний рейтинг Києва в іноземній і національній валюті на рівні "Ca" (близький до дефолту), але змінило прогноз з "негативного" на "стабільний". Агентство Standard & Poor's підвищило рейтинг столиці з D (дефолт) до ССС (високий кредитний ризик).

Війна

  • Незважаючи на оголошену в Мінську домовленість про припинення вогню з 23 грудня інтенсивність обстрілів та атак бойовиків підвищилася. У Луганській області із РСЗВ "Град" обстріляно Попасну й Троїцьке. У Щасті припинено атаку диверсійної групи російського спецназу. Уночі під обстріл потрапили населені пункти в районі Донецького аеропорту та околицях Горлівки. Україна звернулася до представників ОБСЄ у тристоронній контактній групі з вимогою зафіксувати порушення режиму припинення вогню. Згідно з офіційними даними, поранено двоє українських військовослужбовців.
  • Через захопленням бойовиками населених пунктів у "сірій зоні" у безпосередній близькості від Маріуполя, міністр внутрішніх справ Аваков зажадав скликання засідання РНБО.
  • Черговий путінський "конвой" у складі понад 100 вантажівок вторгся до України.

Україна та світ

  • Посол України в ООН Єльченко вважає, що для врегулювання ситуації у Донбасі потрібний миротворчий контингент у складі не менше 25 тис. військовослужбовців. У разі винесення на голосування резолюції про введення "блакитних касок" до східної України Росія обов'язково застосує вето, подолати яке немає шансів.
  • Російська редакція телеканалу CNN переходить під контроль нових власників, пов'язаних з оточенням президента РФ Путіна.
  • Міністр фінансів США Лью попередив, що провал голосування за бюджет українськими парламентаріями позбавить Україну міжнародної допомоги. Він підкреслив також необхідність виконання Україною зобов'язань перед МВФ.

Тренди


  • Проведений у Києві "Антикорупційний форум" спостерігачі відкрито називають президентським проектом, що спрямований на каналізацію протестних настроїв суспільства. На думку деяких експертів, "форум" має стати основою нової партії, лояльної до президента, для участі в парламентських виборах, які можуть відбутися в разі розвалу коаліції у Верховній Раді.
  • Більшість співробітників київського спецпідрозділу "Беркут", які брали участь у розгоні євромайдану 30 листопада 2013 року, пройшли переатестацію та служитимуть у новій поліції. Рішення прийнято за фактом їхньої участі в антитерористичній операції.

No comments:

Post a Comment