December 18, 2015

17.12.2015 Україна: Головні теми доби - Парламент відмовився розглядати урядовий проект Податкового кодексу

Парламент відмовився розглядати урядовий проект Податкового кодексу
Маніфестація підприємців перед Верховною Радою проти урядового проекту Податкового кодексу

Головні події і теми дня 17.12.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Парламент відмовився розглядати урядовий проект Податкового кодексу.
  • Президент РФ Путін зізнався, що на Донбасі є російські військовослужбовці.
  • Amnesty International незадоволена забороною Комуністичної партії.

В Україні

  • Міністерство фінансів і депутати не змогли домовитися про прийняття урядового проекту податкового кодексу та бюджету, зверстаного на його основі. Перед будівлею Верховної Ради відбулися велелюдні маніфестації проти намірів уряду. Із різкою критикою проекту також виступили члени двох фракцій коаліції – Батьківщини та Самопомочі. Лідер фракції блоку Петра Порошенка в парламенті Луценко заявив, що бюджет має бути прийнятий на чинній податковій базі, а податковий кодекс слід "відшліфувати" і прийняти в першому кварталі 2016 року, щоб ввести його в дію з 2017 року. Громадські активісти, які розробили спільно з парламентським комітетом свій проект, наполягають на його негайному прийнятті та введенні в дію, оскільки це дозволить швидко переламати ситуацію в економіці. У Верховній Раді створено робочу групу з податкової реформи.
  • Кабінет міністрів прийняв постанову, що обмежує постачання товарів на тимчасово окуповану територію, крім особистих речей, соціально значущих продуктів і гуманітарної допомоги. Постачання електроенергії та інших стратегічних товарів може здійснюватися тільки за рішенням РНБО. Обмеження набудуть чинності за 30 днів.
  • Уряд виділив 650 млн грн для погашення заборгованості із зарплати шахтарям. Міністр енергетики Демчишин заявив, що державна підтримка галузі скоротилася вп'ятеро.
  • НБУ зберіг ключову ставку на попередньому рівні – 22 % річних.
  • Офіційний курс гривні стабільний: 23,49 ₴/$ (-0,03 грн), 25,46 ₴/€ (-0,25 грн), 3,33 ₴/10 ₽ (-0,01 грн).

Війна

  • Інтенсивність бойових дій у Донбасі знизилася, бойовики не застосовували важке озброєння. Невеликі боезіткнення відбулись в околицях Донецька та Горлівки. За офіційними даними, поранено двоє військовослужбовців.
  • Секретар РНБО Турчинов зажадав від Росії без торгів відпустити всіх захоплених українських військовослужбовців, як передбачено мінськими угодами.

Україна та світ

  • Президент Путін провів щорічну прес-конференцію, на якій визнав, що в Східній Україні присутні російські військові, але заперечив, що там ведуть бойові дії регулярні війська. Він знову зажадав особливого статусу для Донбасу та імплементації його в українській Конституції.
  • Путін заявив про погіршення з 1 січня 2016 роки економічних відносин, скасування всіх пільг і преференцій для України.
  • Російський суд залишив українського депутата Савченко під вартою до середини квітня 2016 року. У відповідь вона оголосила голодування до закінчення суду.
  • Міністерство фінансів повідомило, що не зможе погасити на початкових умовах "борг Януковича", не порушуючи при цьому фінансових цілей програми МВФ та інших зобов'язань. Одночасно міністерство заявило про готовність до переговорів щодо реструктуризації.
  • Президент Порошенко відвідав штаб-квартиру НАТО в Брюсселі. Головнокомандувач силами НАТО в Європі Брідлав заявив, що Альянс готовий надати Україні посилену технічну допомогу. Порошенко вважає співпрацю з НАТО одним із першочергових питань безпеки та зміцнення обороноздатності України.
  • Ізраїль і Туреччина домовилися про відновлення дипломатичних відносин і залагодження конфлікту, що тривав з 2010 року.

Тренди


  • На думку європейських дипломатів, запровадження зони вільної торгівлі дає Україні перспективи швидкого економічного зростання з одночасним зниженням споживчих цін, оскільки майже всі мита на імпорт української продукції в ЄС на перехідний період знімаються. При цьому від України не потребується введення їх в односторонньому порядку. За умовами угоди, Україна має гармонізувати своє законодавство та стандарти із законодавством і стандартами ЄС. Участь в інших митних союзах неможлива, проте угоди про зони вільної торгівлі країна може укладати без обмежень. Процес переговорів з Росією не вплине на терміни введення угоди та її текст. Для успішного впровадження угоди про асоціацію необхідно посилити тиск громадянського суспільства України на владу. ЄС готовий надати технічну допомогу Україні в імплементації угоди про асоціацію. Для успішного розвитку, крім залучення іноземних інвестицій, має бути запущений механізм включення внутрішніх фінансових резервів. Угода про асоціацію дозволить виключити неринкові способи захисту із конкуренції, які застосовував український бізнес, наближений до влади.
  • Заступник генерального прокурора Касько вважає, що реформа прокуратури не привела до докорінного оновлення її складу. Це пов'язано з недосконалістю закону про люстрацію та протидією керівництва прокуратури.
  • Ціни на нафту на світових біржах продовжують стрімке падіння та досягли свого восьмирічного мінімуму. Із початку місяця вони впали більш ніж на 20 % – до $37 за барель. Деякі експерти пропонують скористатися цією кон'юнктурою та підвищити акцизи на паливо, вклавши отримані кошти в енергоефективні технології. У разі зростання цін акцизи можна знизити, пом'якшивши ціновий удар, і плавно перейти до постнефтяної економіки.

No comments:

Post a Comment