December 13, 2015

13.12.2015 Україна: Головні теми доби - У Києві відбувся мітинг міліціонерів, які не пройшли відбір до поліції

У Києві відбувся мітинг міліціонерів, які не пройшли відбір до поліції
У Києві відбувся мітинг міліціонерів, які не пройшли відбір до поліції

Головні події і теми дня 13.12.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Києві відбувся мітинг міліціонерів, які не пройшли відбір до поліції.
  • Російський військовий корабель обстріляв турецький траулер.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк у щотижневому телезверненні заявив, що Україна спожила на чверть менше газу, ніж минулого року. Країні вдалося позбутися газового диктату РФ. Вона купує газ у Європі набагато дешевше, ніж пропонує Росія.
  • У Києві перед будівлею МВС відбувся мітинг міліціонерів, які не пройшли атестацію до нової поліції.
  • У Кривому Розі тривають акції на підтримку кандидата в мери Кривого Рогу Мілобога після скандального оголошення мером представника Опозиційного блоку Вілкула. Мілобог на віче закликав городян їхати до Києва, щоб вимагати від депутатів Верховної Ради призначення перевиборів.

Війна

  • Бойовики продовжують обстріли позицій української армії зі стрілецької зброї, мінометів, використовують бронетехніку й танки. Відзначено посилення напруженості на маріупольському напрямку – у Широкиному, Гранітному, Новотроїцькому. Також неспокійно в районі Донецька та Артемівська. У Луганській області провокацій не зафіксовано. За офіційними даними, втрат серед військовослужбовців немає.
  • Лідер Кримських татар Джемілєв вважає, що умовами постачання електроенергії до Криму має бути підписання договорів не між підприємствами, а між міністерствами, територія має іменуватися "Автономною республікою Крим", також мають бути звільнені всі політичні в'язні, знайдені всі зниклі активісти та гарантовані демократичні свободи.
  • Влада терористичних донбаських "республік" навесні 2016 року збирається провести призов на військову службу. Із 1 січня 2016 року у ДНР вводиться обов'язкова перереєстрація автотранспорту з видачею нових номерів.
  • Бойовики ДНР зупинили перед Донецьком і повернули назад до України конвой з гуманітарною допомогою ООН.

Україна та світ

  • Сторожовий корабель російського флоту обстріляв турецьке риболовецьке судно в Егейському морі. Влада Росії висловила жорсткий протест військовому аташе Туреччини.
  • До Грузії "новим шовковим шляхом" прибув перший потяг з Китаю.
  • Канцлер Німеччини Меркель заявила, що президент Сирії Асад не є учасником альянсу проти терористичної Ісламської держави, у нього немає майбутнього як у глави держави.
  • Президент Молдови Тімофті заявив про необхідність повного виведення російської армії із Придністров'я.

Тренди


  • На думку глави державного агентства Ващенка, після прийняття закону парламентом реформа державної служби має бути профінансована за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, а також допомоги ЄС у розмірі €1,8 млрд. Буде потрібна оптимізація структури управління й передача частини владних повноважень на місця в рамках децентралізації влади. У той самий час у проекті державного бюджету, поданого до парламенту міністерством фінансів, дефіцит державного бюджету покритий за рахунок грошей місцевих бюджетів, що ставить під питання фінансування реформи держслужби.
  • Громадські активісти зазначають, що мітинг співробітників МВС, які не пройшли переатестацію, організувала профспілка. Деякі учасники мітингу брали участь у переслідуванні активістів Майдану, у тому числі, переодягнені в цивільний одяг під виглядом "тітушек". На думку експертів, самостійно на мітинг колишні міліціонери не вийшли б, тому акція виглядає добре організованою підготовкою до якихось запланованих на більш пізній період акцій, призначених для розхитування ситуації у країні.

No comments:

Post a Comment